• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

paulaw > 01-02-2013, 21:22

cien_wiatru - z tymi stosunkami to masz rację. Niby fajnie być członkiem rodziny, ale jak tak sobie o tym pomyśleć, że nie chciałabym spędzać z hostami 24/7, w tym weekendy i wakacje, ale chodziło mi (a prawdopodobnie nam wszystkim) o przyjazne stosunki, gdzie nie ma "zrób to, zrób tamto" i zero dziękuję, a nawet jeżeli to przynajmniej powiedziane przyjaźnie. Źle bym się czuła w rodzinie, która traktuje mnie jakbym była robotem do wykonywania pracy, bez uczuć i potrzeb, zresztą tak jak każdy. Wiadomo, jesteśmy pracownikami w pewnym sensie, dostajemy za to pieniądze, nawet jeżeli w umowie jest napisane, że to nie praca zarobkowa, to opiekujemy się dziećmi za pieniądze, ale nawet jeżeli to jest jasno postawione, to chciałabym jednak móc zamienić z hm/hd miłe słowo, nawet proste "dzień dobry" "dziękuję" "dobranoc" zmienia wiele. Albo zwykłe pytanie "co u ciebie". Eh dziwnie to brzmi, mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi

merti > 01-02-2013, 21:32

to że jesteś pracownikiem nie znaczy ze muszą być chamscy i mieć taką roszczeniową postawę. Mieszka się razem i trzeba się porozumiewać Właśnie ja najbardziej bym chciała mieć zdrowe stosunki tzn. szanujemy się itp ale nie wchodzimy sobie w drogę. Bo na brak szacunku i traktowanie jako służącej nie można sobie pozwolić i już Mam już 464 słowa listu ,ale ciekawe ile z teog zosatnie po przetumaczeniu na ang.

cien_wiatru > 01-02-2013, 21:37

merti - dzięki za miłe słowa, cieszę się, że komuś się blog podoba, bo to strasznie mobilizuje do wstawiania nowych postów

A co do Bay Area - najleeeeepsze miejsca na świecie do bycia au-pair

paulaw - ale przecież to normalne, szczególnie w Stanach, mój host codziennie jak wchodzi zaspany do kuchni wydziera się do mnie "dzień doobry" po polsku dumny z siebie, że po 3 miesiącach (Sic!) ogarnął wymowe! Zawsze słyszę dziękuje po pracy, aż czasem mi głupio jak host prosi mnie o spakowanie np. ciuchów dla dzieciaków na wyjazd i zaczyna "can you do me a BIG favor?" przecież to moja praca, haloooo

I to nie jest tak, że się mną tez nie interesują, zawsze się mnie pytają jak im powiem, że jadę do np. LA co mam zamiar zobaczyć i tak dalej, podpowiedzą co warto sobie odpuścić, a co jest super, a żaden przewodnik tego nie opisuje, a jak np. mam problem z wypożyczeniem samochodu czy cokolwiek to host zaaaaawsze mi pomoże!

paulaw > 01-02-2013, 21:43

Właśnie o to mi chodziło, że taka mi się wydaje Twoja rodzina z Twojego opisu Jesteś pracownikiem, ale jednak jest szacunek, przyjazne kontakty. A wiadomo jak to czasami jest, na blogach czyta się jacy psychole się trafiają...

Zazdroszczę Ci tej rodziny

merti > 01-02-2013, 21:52

cien_wiatru a Ty przedłużasz program czy wracasz do PL?

cien_wiatru > 01-02-2013, 22:03

Na dzień dzisiejszy programu na 60% nie przedłużam, ale wcale nie znaczy, że wracam do Polski, choć to też możliwe. Jest kilka opcji, jeszcze nie zdecydowałam się co robie, ale najbardziej pradopodobnne jest to,że zmienie status na studencki i rozpocznę studia tutaj w Cali

paulaw > 01-02-2013, 22:05

[quote name="cien_wiatru"]najbardziej pradopodobnne jest to,że zmienie status na studencki i rozpocznę studia tutaj w Cali [/quote]

Podoba mi się ten pomysł c:

merti > 01-02-2013, 22:07

ojaojaojao, a kto będzie Twoim sponsorem? (sorki za bezpośredniość )

cien_wiatru > 01-02-2013, 22:12

Pomysł jest fajny, mi też się podoba, gorzej z realizacją

No to teraz wyjdzie, że moja host rodzinka to już w ogóle jakaś idealna jest, no ale prawda jest taka, że to oni zaproponowali mi zostanie tutaj i pomoc w zmianie statusu na studencki, co w praktyce oznacza, że oni zamiast płacić agencji za mnie, opłaciliby mi studia, a ja dalej mieszkałabym z nimi na takich samych zasadach przy okazji studiując

merti > 01-02-2013, 22:17

CIEN WIATRU.... MOGĄ BYĆ TOBĄ? hahhaha no faktycznie rodzinka idealna!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia