• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Cultural Care

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Agencje Au Pair

• Cultural Care

• Cultural Care
  • Re: Cultural Care

bucik55 > 23-11-2010, 22:41

powiem wam, ze jak dzisiaj zaczelam dochodzic do tego, to mi szczeka opadla.

przezylabym to jakby nas o tym ponformowano. na amerykanskich forach dziewczyny pisza tak, ze

LCC mowi im to przed powrotnym odlotem, lub jak przychodza na pierwsza wizyte do rodzinki.

wtedy jest szok, i hosci mowia tak, ze jak nie zaplacisz to w przyszlosci nie dadza ci wizy jak bedziesz chciaala wrocic do usa na wize studencka etc.

jedna hostka pisala, ze ona placi za to,bo przeciez u tych dziewczyn kasa nie lezy dookola lozka,

a druga hostka pisala, ze jest glupia i ze ta oplata do niej nie nalezy i za to powinna pladzic operka!

jak to czytalam to mi sie wlos na glowie jezyl. ogolnie jest dramat, ze nikt o tym nie informuje przed tylko

po fakcie i jest po porstu szok! bo nie nie malo kasy, nawet dla amerykanow! ale ogolnie nikt nie jest pewny na 100% ze to sie placi (i to jest najsmieszne co pisalo na tym forum)

na tydzien wychodzo to okolo 14$. trzeba poszperac w ich stronkach podatkowych, tam wszytko pisze, sa

wszytkie formularze do sciagniecia. te papiery wypelnia sie raz na kawartal.

a w umowie pisze, ze NIE JEST TO PRACA ZAROBOKOWA TYLKO KIESZONKOWE!!!

czy odprowadzacie podatek od kieszonkowego swoich rodzicow?????????????

A dokaldnie kowta jest taka duza, bo jestesmy samozatrudniajace sie i musimy placic ten podatek sami za all

czyli rodzinki umywaja od wszytkiego rece tzn oni nie sa naszymi jako tako pracodwacami tylko ooo tak daja nam kase czyli to koeszonkowe, ktre przekracza ponad 3tys$ na rok (i od tej kwoty wyzej juz sie palci podatek) (to tak jak bysmy byly sprzataczkami, nie mamy generalnie stalego pracodawcy, tylko jak bysmy lazily od domu do domu nie koniecznie tych samych, ale podatek trzeba zaplacic za to co sie zarobilo i tym samym 2x wiecej, bo nie mamy pracodawcy, ktry by polowe zaplacil bo musi)

Mozna sprobowac poprosic rodzine, zeby placila gotowka i nie zakaldac konta w banku, to jest mniesza szansa na udowodnienie ze sie cos zarabilo.

Ogolnie banda klamcow w pl i usa

ja cos wykombinuje zeby tego nie placic. nie wiem powiem rodzince ze jak mi za to nie zaplaca to ja wracam po 2 mies do pl (bo bardzijem i sie opaca zapalcic za bilet w 1 str), whatever ale tym amerykanskim darmozjadom zadnego podatku nie bede placic!!!!

martak > 24-11-2010, 2:32

A widzieliście ten temat?

Tu jest właśnie więcej o tym podatku... Ja dopiero zaczynam czytać...

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=26&t=4779&p=92778">viewtopic.php?f=26&t=4779&p=92778</a><!-- l -->

Noemi.best > 27-11-2010, 2:32

[quote name="bucik55"]

a w umowie pisze, ze NIE JEST TO PRACA ZAROBOKOWA TYLKO KIESZONKOWE!!!

czy odprowadzacie podatek od kieszonkowego swoich rodzicow????????????? [/quote]

generalnie jakbys w PL dostawala "kieszonkowe" od obcej osoby to tez musiala bys zaplacic. Kieszonkowe od rodzicow jest traktowane jako darowizna w I grupie podatkowej [najblizsza rodzina] i jesli nie przekroczy pewnej kwoty jest to darowizna zwolniona z podatku.

[quote name="bucik55"]ja cos wykombinuje zeby tego nie placic. nie wiem powiem rodzince ze jak mi za to nie zaplaca to ja wracam po 2 mies do pl (bo bardzijem i sie opaca zapalcic za bilet w 1 str), whatever ale tym amerykanskim darmozjadom zadnego podatku nie bede placic!!!![/quote]

Nic tylko pogratulowac podejscia. Tak samo w PL przyjezdni np ze wschodu (chociaz nasi rodacy rowniez) kombinuja zeby nie placic podatku i co? Zadowolona z tego jestes? To miedzy innymi dlatego mamy taka wielka dziure w budzecie, nasze drogi, infrastruktutra, transport publiczny wyglada jak wyglada. Kazdy tylko patrzy na to ile mu zostaje w portfelu, i narzeka na drogi etc, ale nie zastanawia sie skad panstwo ma na to wziac pieniadze. Tak samo jak jedziesz np do Stanow - mieszkasz tam przez rok, korzystasz z drog, etc wiec powinnas sie do tego dokladac.

martak > 27-11-2010, 14:35

Noemi.best w tym zgadzam sie z Tobą. Też wiem, że trzeba zapłacić, tylko szkoda że agencje/firmy, które nam pomagają w Polsce załatwiać te wszystkie sprawy nie pisną nawet słówka o tym podatku... :?

A później niemiły surprise!

Noemi.best > 27-11-2010, 19:12

Wiesz Martak, moze dla nich to normalne i wydaje im sie ze wszyscy powinni to wiedziec. Jak idziesz na rozmowe o prace to szef nie przypomina Ci, ze bedzie trzeba od Twojej pensji odprowadzac podatek dla mnie bylo to oczywiste, ze podatek bede musiala zaplacic. Do tego znalazlam watek o tym tu na forum, jeszcze przed wyjazdem. Ale agnecja uswiadomila nas dopiero na orientation

bucik55 > 27-11-2010, 21:55

no raczej uprzedza bo mowi ile bedziesz zarabiac brutto a ile netto.

z tym co napisalas o odprowadzeniu podatku od kieszoknowego to sie smiac tylko chce,

watpie aby choc 0,1 % mlodziezy ktra otrzymuje kieszonkowe od rodzicow wieksze niz powinni co przekracza prog (a takich jest multum) odprowadzalo podatek; nie wiem czy urzednikowi nawet przyszlo by do mysli sprawdzac takie os - absurdalny teskt. mam podejscie takie jak agencje, ktre nie racza poinformaowac o tym fakcie to jest tak samo nie fair jak niezaplacenie podatkow ktry dla nich jest nic a dla nas miesiac roboty za free. raczej obywatele polscy stosuja sie do polityki podatkowej i placa te podatki a juz nie podatnikow wina ze nasze podatki sa niemadrze rozpracowywane i ulatajace wrecz w kosmos. dlatego nie mamy inflastruktury itp.....

ciagle podtrzymuje moje zdanie co do placenia podatku jako aupair - glupota i idiotyzm do potegi n-tej!

bucik55 > 27-11-2010, 22:02

jeszcze jedno... poinformuj Uwage aby naglosnili ta sytuacje ze mlodziesz nie odprowadza podatkow od kieszonkowego rodzicow i przez to m.in mamy dziury w drogach bo za malo podtaku dochodzi do budrzetu panstwa

Justi > 28-11-2010, 0:11

popłynęłaś Noemi.best. rozumiem, że chcesz zabłysnąć swoją znajomością prawa podatkowego ale trochę przesadziłaś. nie powiesz mi, ze gdybyś od obcej osoby dostała przykładowo 500 zł musialabyś od tego płacić podatek! a nie oszukjmy się te niecałe 200$, które dostajesz jako au apair to na amerykańskie realia naprawdę niewiele, a kwota którą musisz zapłacić jako podatek, choć w skali roku, jest niemała. i nie chodzi tu o to, że jestem temu przeciwna.

również wg mnie agencja powinna poinformować kandydatki o obowiązku płacenia podatku na samym początku. tak jest uczciwie. ale w sumie nie od dziś wiadomo, że złe wiadomości lepiej przekazywać na końcu.

bucik55 > 28-11-2010, 0:17

taka błachostka ze aupair nie moze jezdzic stopen znajduje sie w umowie ale adnotacja ze aupair zobowiazuje sie placic podatek od "zarobionej" kwoty to juz nie bo po co.... Paranoja!

Noemi.best > 28-11-2010, 0:35

hej hej! hola! Nie mowie, ze mlodziez ma odprowadzac podatek. Ja Wam tylko przedstawilam jak wyglada sprawa opodatkowania tzw "kieszonkowego" wg polskiego prawa. Burzycie sie, ze amerykanskiego prawo wymaga od nas zaplacenia podatku, wiec chcialam Was jedynie uswiadomic, ze polskie prawo tez by tego od Was wymagalo. Ale prawo to jedno, to co robia polscy obywatele to drugie, a czy urzad to sprawdza to jeszcze inna sprawa. Generalnie gdyby im sie zachcialo sprawdzac to wiele osob mogloby miec powazne klopoty. Jeszcze inna sprawa w jakim wieku jest ta mlodziez. Jak masz skonczone 18 lat, to jesli mialas jakikolwiek dochod, nawet 300 zl przez caly rok, powinnas wypelnic PIT i sie z tego rozliczyc.

Co do tego czy jakbys dostala od kogos 500 zl to musialabys placic podatek to nie wiem - zapewne jest tu rowniez jakis prog wolny od podatku, tak samo jak przy malych pozyczkach.

Skoro juz mowimy o smianiu sie do rozpuku to mi sie smiac z tego co bucik napisalas, ze polacy odprowadzaja podatki! Ty chyba nie wiesz co piszesz - nie masz pojecia ile osob pracuje na czarno, ilu pracodawcow nie placi podatkow za pracownikow, i jakich najrozniejszych sposobow imaja sie ludzie aby obejsc przepisy podatkowe!

A ten wpis o uwadze - jestes chyba naprawde bardzo mloda i niedojrzala niestety jeszcze osoba. Wybacz personalna wycieczke, ale pozyjesz troche, pojdziesz do powaznej pracy, to zobaczysz jak wyglada prawdziwe zycie i takie glupie sarkastyczne uwagi nie beda Ci juz do glowy przychodzily.

I zeby byla jasnosc: ja rowniez wolalabym zatrzymac te iles tam dolarow we wlasnej kieszeni, i rowniez zgadzam sie z tym, ze agencja powinna powiadamiac o tym na samym poczatku. Ba! Powinno byc to napisane wyraznie na ich stronach. Jednak Twoje teksty bucik, w stylu ze jak rodzina nie bedzie chciala zaplacic to wrocisz do PL po dwoch msc, sa nie na miejscu. Wg prawa to jest Twoj obowiazek, nie ich. I moga miec to gleboko w poszanowaniu - oni podatki za siebie zapewne placa.

W umowie nie masz tez zapiskow chyba, ze nie wolno Ci prowadzic szybciej niz pozwala przepisy, ze nie wolno Ci jezdzic pod wplywem alkoholu, ani tego ze zobowiazujesz sie przestarzegac praw panujacych w kraju do ktorego jedziesz bo to jest oczywiste! Wjezdzajac do danego kraju masz obowiazek przestrzegac panujacego tam prawa. I juz.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia