• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

paulaw > 01-02-2013, 20:35

Ja też mam same minusy: prawko dostanę dopiero za kilka dni, w dniu wyjazdu będę miała 19,5 lat, doświadczenie z dziećmi takie typowe, niewiele godzin, a do tego mam jeszcze sama wymagania: mało dzieci w wieku 7+, super lokalizacja, rany, co ja robię

merti > 01-02-2013, 20:39

u mnie wiek to wielki minus- 19 dopiero w październiku. No ale będę miała duużo godzin więc może ktoś mnie zechce.. Nie ma co się przejmować. Jak będzie superzastój w roomie to dopiero zacznę się martwić..

a jak Twój angielski aguta?

Jarzebinka > 01-02-2013, 20:45

Ja już to pisałam kiedyś na blogu, że mam ponad 4300 h z dziećmi, filmik powiedzmy średni, 20 lat w marcu = zainteresowanie rodzin SŁABE.

merti > 01-02-2013, 20:51

przerażacie mnie...

Jak myślicie - pisać w liście w "dziale" hobby o tym że uwielbiam make-up i wszystko beauty related. I że lubię zajmować się sobą tak ogólem? Czy pomyślą , że pusta jestem?

paulaw > 01-02-2013, 20:51

Ciekawa jestem ile mi się godzin uzbiera, jeszcze nie liczyłam. Myślicie, że warto liczbę trochę "podrasować'? Ehh nie lubię oszukiwać

merti > 01-02-2013, 20:54

ja na pewno podrasuję, bo prawdziwych by mi wyszło z 500 i to głównie z jednym dzieckiem. A referencji będę miała chyba 4 :d tylko muszę to jakoś w czasie porozkładać zeby fake nie wyszło... to co..wpisywac make up do listu?

Jarzebinka > 01-02-2013, 20:58

Możesz to powiedziec poprostu na skypie z rodzinką, bo zawsze musisz tam coś o sobie im powiedziec. W liście może nie pisz o tym ;d

merti > 01-02-2013, 20:59

noo masz racje. zdecydowałam się to pominąć

cien_wiatru > 01-02-2013, 21:08

Korzystając z wolnego piątku przeczytałam trochę forum i po pierwsze dziewczyny nie martwcie się, jest dopiero początek lutego, większość z was chce wyjechać na wakacje, rzadko która host rodzinka szuka tak wcześnie au-pair, a na potwierdzenie słów powiem wam, że przecież większość z nich ma już au-parki, które zostają z nimi do lipca/sierpnia, a przedłużenie roku z kolejną zazwyczaj rodziny pytają 4/3 miesiące przed końcem jej roku i w wielu przypadkach jeśli ona się decyduje na powrót/zmiane host rodzinki dopiero wtedy zaczynają poszukiwania kogoś nowego, więc spokojnie

Co do wieku, to pewnie większą uwagę przywiązują do tego rodziny z bobasami, bo to większa odpowiedzialność, ale dzieci w wieku szkolnym? Często rodzice sami chcą młodsze dziewczyny, bo one lepiej potrafią się bawić z dzieciakami, znają wszystkie gry kopmuterowe i często same jeszcze w nie grają (moje dzieci tak mnie pokochały za simsy, które przywiozłam ze sobą i jestem uzależniona od grania, że kazały mi obiecać, że zostanę co najmniej na dwa lata haha)

Co do interview w GAWO, trwa on około 30/40 minut i pani zadaje pytania typu czemu chcesz wyjechać, czy byłaś kiedyś sama poza granicami kraju, czemu Ameryka, co zrobisz jak dzieci nie będą chciały zapiąć pasów, jak sobie poradzisz z tęsknotą za domem etc

na koniec także pyta o to, czy chciałbyście mieszkać z homoseksualną parą, dzieckiem niepełnosprawnym, inną religią, czy jest jakaś lokalizacją, gdzie bardzo chciałbyście mieszkać etc.

No i referencji dotyczących charakteru to oni nawet nie potwierdzają, przynajmniej mi wypełniała przyjaciółka i nikt nigdy do niej z GAWO nie dzwonił

No i najważniejsza kwestia, dla której w sumie miałam napisać to to nieszczęsne traktowanie was jak członka rodziny. Pewnie większość z was się ze mną nie zgodzi, ale ja wam powiem, że mi osobiście bardziej odpowiada stosunek pracownik-przyjaciel. Moja host rodzinka tak mnie właśnie traktuje, ustaliliśmy to już na początku, że rodziną to my nigdy nie byliśmy, nie jesteśmy i nie będziemy, ale za to wzajemnie się szanujemy, lubimy i pomagamy. I wiecie co? Nie mogę wyobrazić sobie lepszego układu. Wiem, że teraz wam się wydaje, że będziecie chciały być zaangażowane w życie rodzinne, ale szczerze? Zobaczycie, że po całym tygodniu pracy z dziećmi, jedyne co będziecie chciały to wyjść gdzieś samemu z domu/ ewentualnie siedzieć w pokoju i napawać się błogą ciszą bez pisków i jęków Dlatego bardzo się cieszę, że kiedy oni jadą do babci/dziadka/znajomego/cokolwiek ja im tylko macham i życze miłego weekendu, a oni robią to samo w moim kierunku, zamiast wykręcania i wymyślania nowych wymówek, kiedy to kolejny raz chcą cię zabrać do babci/dziadka/znajomych, no bo przecież jesteś rodziną, no to jak to babci/dziadka/przyjaciół nie odwiedzić w wekeend?

To samo jest z wyjazdami na narty/wakacjami z nimi, niby fajnie zwiedzacie za darmoszkę, ale nie oszukujmy się, ciągle tam pracujecie, a efekt jest taki, że po weekendzie/wakacjach jesteście jeszcze bardziej zmęczone niż po tygodniu pracy w domu, bo tam nie macie grafiku, czasu wolnego, no bo przecież teoretycznie jesteście na wakacjach cały czas i nawet jeśli hości powiedzą "przestań, przecież to jest twój czas wolny" no to chybna nie odwrócicie się na pięcie jak dziecko będzie chciało się bawić czy potrzebowało pomocy z ubraniem/jedzeniem.

Dlatego ja się cieszę, że moi (co prawda za pierwszym razem zapytali czy chce z nimi jechać na narty, a że ja mam śniegowstęt to moja odpwiedź była jasna ) mnie nie zabierają, bo efekt jest taki, że ja wtedy zostaje w domu i mam np 4 dni wolnego, które mogę wykorzystać w sposób jaki mi się tylko podoba, więc zazwyczaj host mi mówi "możesz lecieć do londynu, meksyku, kenii, polski, urugwaju, gdziekolwiek, wracamy w poniedziałek, więc wtedy zaczynasz prace" i tyle

A co do homesicku to zobaczycie, że jeśli was złapie to i tak nie będziecie chciały rozmawiać z nikim z waszej host rodzinki, bo wtedy to oni są właśnie bee i fe i kultura, zachowanie, jedzenie dziwne i jedna rzecz jaka jest piękna i cudowna to ta brzydka Polska, do której chcecie wracać

merti > 01-02-2013, 21:17

cien_wiatru piąteczka!

btw. skoro tu jesteś to chciałam Ci powiedzieć, że przez Twoje zdjęcia zakochałam się w SF i jak nie chciałam tam leciec tak teraz to miasto jest #1 no i w ogóle Twój blog jest chyba moim ulubionym jeśli chodzi o au-pairkowe grono
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia