• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

merti > 04-04-2012, 2:07

E tam, 50 zł miesięcznie to bez lipy. Ja dostanę z 1000 na 18 to to odłożę to będzie na zapłacenie za program i wizę. Od mamy dostanę z 500 zł to będzie ok. $150 na początek i sama z $200 chcę mieć swoich. Więcej mi nie będzie potrzeba

A w wakacje chcę pokelnerować trochę. No i dekoracje na wesela w firmie cioci. To tak z 200-500 zł miesięcznie zależnie od ilości wesel. Ale oczywiście potrzebuję dużo ubrań no i chcę sobie przedłużyć włosy w wakacje, także nie wiem co tam z tego zostanie

paulaw > 04-04-2012, 8:36

Ja dostałam na 18 2,5k ale już nic nie mam bo kupiłam sobie laptopa, żeby już mieć takiego nowego. A teraz co nieco sprzedaję na allegro (może ma ktoś ochotę na którąś część the sims 2 :mrgreen i sprzedaję kosmetyki z avonu (chętna któraś? mogę wysłać!). Jak już TAM będę, to poproszę tatę to może będzie mi wysyłał dodatkowo ze 100$ miesięcznie, zawsze do wypłaty się przyda (: Na jakieś dodatkowe szaleństwa, albo oczywiście jedzenie (już mam 4 kilogramy luzu na amerykański shit).

Rany, jak okropnie jest obudzić się tak wcześnie. Moja mama jechała do szpitala i oczywiście familia musiała mnie obudzić. Kiedy ja coś rano robię, to jak najciszej potrafię, ale jeżeli chodzi o nich to trzaskają drzwiami chyba jak najgłośniej się da. :evil:

merti > 04-04-2012, 12:04

Ja laptopa na szczęście mam już nowego, więc od mamy zażyczyłam sobie lustrzankę (żeby kręcić filmiki na yt <3 )

Paaaula, nie szalej tak z tymi dolarami Ja to nie dość, że nie chcę brać od mamy, to jeszcze chciałabym przywieźć (do Kanady, nie Polski) conajmniej $3000 ... tak żeby było na jakiś samochodzik, albo odłożyć już na studia

paulaw > 04-04-2012, 12:21

Oj, przecież ja potrafię oszczędzać :mrgreen:

Moja mama wczoraj wieczorem stwierdziła, że nie chce, żebym jechała, bo już nie wrócę i nie będę studiowała. A ja nie chcę przyznać jej racji. Bo ja nie chcę studiować... czy to aż tak okropne? Nie chcę i już. Wolę tam zrobić jakieś niskie studia dwuletnie na community college i zrobić transfer na uniwersytet na kolejne dwa lata i wydać mnóstwo pieniędzy niż studiować tutaj. Rany, wiem, że jestem okropna :oops: Ale taka jest prawda.

merti > 04-04-2012, 18:33

Wiesz, to Twój wybór i tu chodzi o Twoje życie i raczej nikt nie powinien się w to wtrącać. Ja już mówiłam pare razy, że studia w Polsce to bezsens, ponieważ u nas magistrów na pęczki. Niby jesteśmy cenieni za granicą, ale lepiej skończyć uczelnie tam gdzie chce się mieszkać

Tylko pomyśl, czy community college to opcja najlepsza z możliwych. Bo jest wiele innych opcji (studia w Kanadzie i na pewno coś jeszcze), które może są tańsze i łatwiejsze niż jakiś nieznany amerykański college... bo słabe studia każdy może skończyć

paulaw > 04-04-2012, 18:49

[quote name="merti"]Tylko pomyśl, czy community college to opcja najlepsza z możliwych. Bo jest wiele innych opcji (studia w Kanadzie i na pewno coś jeszcze), które może są tańsze i łatwiejsze niż jakiś nieznany amerykański college... bo słabe studia każdy może skończyć [/quote]

Dzisiaj dużo czytałam i sorry... ale nie mogę się zgodzić.

2 lata community collage są czasami bardziej znaczące przy staraniu się o pracę niż czteroletni uniwersytet, ponieważ w USA bardziej liczy się człowiek, kursy jakie podjął, CV niż jakie studia ukończył. Owszem, gdybym skończyła Harvard czy Yale to byłoby tysiąc razy łatwiej, ale ja nie mam tak dobrze i biorę co mi dają. Nie chcę żadnej Kanady, równie dobrze mogłabym wrócić do Polski, a tego też nie chcę.

Po community college mogę iść na dwa kolejne lata do uniwersytetu (czyli zaoszczędzić i to o wiele). I to byłoby jak licencjat, a więc nie aż tak wysokie, ale mam zamiar zrobić mnóstwo kursów, żeby moje CV było interesujące. A często ludzie po studiach mają gorsze perspektywy. Jeżeli się mylę, niech mnie ktoś poprawi.

Jeżeli okaże się, że to nie jest to czego szukam, wrócę do Polski i zgniję jak reszta naszego społeczeństwa.

Tośka > 04-04-2012, 20:05

paulaw ja jestem tego samego zdnia co ty ) sama osobiscie planuje isc na studia do usa .. i tez nie uwazam zeby to bylo jakos bardzo zle

paulaw > 04-04-2012, 20:09

[quote name="Tośka"]paulaw ja jestem tego samego zdnia co ty ) sama osobiscie planuje isc na studia do usa .. i tez nie uwazam zeby to bylo jakos bardzo zle[/quote]

Community college, czy zwykły czteroletni uniwersytet? (:

Tośka > 04-04-2012, 20:15

najpierw CC a potem uniwerek

paulaw > 04-04-2012, 20:20

[quote name="Tośka"]najpierw CC a potem uniwerek [/quote]

NO! I bardzo dobrze (: Ja też mam taki zamiar. Wszystko wyjdzie w praniu, ale teraz taki mam plan.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia