-
-
Re: Au Pair 2013!
margo > 03-04-2012, 19:29
Właśnie wydaje mi się że to zaświadczenie jest potrzebne w GAWO , któraś z dziewczyn pisała o tym na swoim blogustąd wiem -
paulaw > 03-04-2012, 19:31
No tak, ale np. na studiach liczy się to razy 0.8, a rozsz jako 1 czyli przy 96% to tak jakbyś miała 76-77%. Dlatego wolę już zdawać rozszerzenie. -
margo > 03-04-2012, 19:34
[quote name="merti"]
Pochwalę się Wam, że z matury próbnej z Angola (podstawa) miałam 96%, czyli zrobiłam tylko 2 błędy !![/quote]
o gratuluje !
a propo referencji to dwie mam już na pewno a tak to pewnie jeszcze w wakacje będę się opiekowała dziećmi więc nagromadzi sięa co do podrabiania to wiele dziewczyn to robi , ale nie radziłabym jeśli się nie ma żadnego doświadczenia nawet dla własnego komfortu trochę doświadczenia trzeba złapać -
merti > 03-04-2012, 19:51
Wiem, wiem... ale po 1 napisz rozszerzenie na wiecej niż 80 % ... a po 2 nie idę na studia w Polsce
A rozszerzenie i tak zdaję, po to, żeby zmotywować się do nauki i mieć satysfakcję -
kapsi > 03-04-2012, 21:21
Dziewczyny, a znacie może jakieś międzynarodowe czaty, gdzie można sobie popisać po angielsku?Osobiście używam omegle.com i jest spoko, ale za dużo tutaj 'horny people'. -
paulaw > 03-04-2012, 21:35
Wiem co masz na myśli, same gołe penisy. Blee :mrgreen: -
DaisyyUSA > 03-04-2012, 22:00
livemocha.com -> świetna strona, można sie uczyć, rozmawiać itd. -
merti > 03-04-2012, 22:27
Heh, ja to mam dobrze.. nie muszę kombinowac i gadać z obcymi ludźmi, bo mam bardzo dobrą koleżankę, która jest Kanadyjką ale ma 100% Polskie korzenie. Poznałam ją na wakacjach z przyjaciółką u jej rodziny i do tej pory utrzymujemy kontakt. Od czasu do czasu gadamy na Skype i naprawdę to pomaga mi zdobyć akcent. Porównując to jak mówię teraz a jak rok temu, to serio widzę różnicęTakże warto znaleźć kogoś kto chce pogadać.
A co do stron, to ja mam konto na busuu.com, jest to strona poświęcona nauce języków. Ja chciałam tam szlifować francuski, ale mi się znudziło. Jest tam dużo ludzi, którzy mówią po angielsku i są chętni do rozmów No i nie są to raczej zboczeńcy... oraz widzi się z kim się zaczyna rozmowę, a nie losowo -
kapsi > 03-04-2012, 22:30
Ja mam kolegę, który urodził się w Ameryce, a teraz mieszka w takim małym mieście jak moje, ale niestety poza imprezami, na których się napijemy nie rozmawiamy ze sobą po angielsku, a szkoda, bo rzeczywiście to byłoby przydatne... No ale pozostaje nextowanie napaleńców i rozmawianie z normalnymi ludźmi -
paulaw > 04-04-2012, 0:25
O rany. Takie przerwy długie od szkoły ciągną się w nieskończoność. W końcu koniec dnia..
Obliczyłam sobie, że gdybym co miesiąc odkładała 50 zł uzbierałabym TYLKO 750 zł... a wiadomo, że nikt nie byłby w stanie odkładać 50 zł miesięcznie. Chyba będę musiała zrezygnować z kilku rzeczy... eh... ale czego się nie robi dla spełniania marzeń! OO, już wiem -- dodatkowo zacznę sprzedawać wszystkie zbędne rzeczy na allegro i te pieniądze przeznaczę na wyjazd. I jeszcze trochę kieszonkowego. I pieniądze z 19 urodzin i ze świąt. I może jakaś praca wakacyjna. Może się uda?
Chciałabym uzbierać z 600$ czyli jakieś 2k zł. Możliwe? Uda się? I hope so. A wy? Oszczędzacie już? Jeżeli tak, to w jaki sposób? Może doradzicie mi co zrobić, aby uzbierać jeszcze więcej?