-
-
Re: Au-pair w Niemczech-czyli jak tam jest.
paulinami > 12-04-2013, 19:10
A czy wyjeżdżając jako au pair np. na rok jest możliwość powrotu o domu np.na Święta?jak to u Was było?
pozdrawiam,Paulina -
blanca > 12-04-2013, 21:52
Jeśli jedziesz na tak długo to należy Ci się urlop- czy akurat wypadnie on np. w święta BN czy w innym okresie- to już zależy od ustaleń Twoich i danej rodzinki.
Ja byłam 9 mies. w DE, pracę zaczęłam w październiku a święta BN spędziłam w domu, bo hostka dostała urlop -
paulinami > 12-04-2013, 22:23
A kim dokładnie jest owa hostka/host?
czy przed wyjazdem podpisywałyście umowę?
Blanca, dzięki za odp. -
blanca > 13-04-2013, 0:23
Hostka i host- to rodzice dzieci, którymi się opiekujeszGastmutter i Gastvater
Umowę podpisywałam- nie wyobrażam sobie mieszkania u jakiejś rodziny bez umowy- lepiej dmuchać na zimne. Moja teraźniejsz rodzinka wydrukowała sobie taką umowę ze strony Au Pair World. -
paulinami > 15-04-2013, 20:12
A jak wyglądały Wasze początki już tam na miejscu?Ja jestem pełna obaw co do bariery językowej.Uczę się niemieckiego,ale co innego jest uczyć się w Polsce, a co innego mieć kontakt z żywym językiem,obawiam się że nie będę w ogóle rozumiała co do mnie mówią,a to dodatkowy stres. Podzielcie się Waszymi doświadczeniami
Pozdrawiam -
blanca > 16-04-2013, 12:30
Ja chyba przez miesiąc miałam blokadę językową :p A tak podskórnie to chyba przez całe 9 miesięcy czułam tę blokadę, dopiero jak ich odwiedziłam następnym razem, to czułam się dużo pewniej :p
Zdarzało się często, że czegoś nie rozumiałam, ale zamiast zapytać, o co chodzi, poprosić o powtórzenie, to udawałam, że wszystko rozumiem. Nie rób tak:p Lepiej powiedzieć, że nie zrozumiałaś.
Oni dobrze sobie zdają sprawę, że my nie mówimy perfekt po niemiecku/angielsku. Najważniejsze to dużo mówić, słuchać, oglądać niemiecką TV czy czytać niemieckie gazety- wtedy szybciej się uczy języka. -
paulinami > 23-04-2013, 19:44
Dzięki wielkie Blanca za odpowiedź! jak będę miala jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości to napiszę
Pozdrawiam serdecznie)