• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

rezygnacja z programu -Jak im to zakomunikowac ?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Byłam Au Pair

• rezygnacja z programu -Jak im to zakomunikowac ?

• rezygnacja z programu -Jak im to zakomunikowac ?
  • Re: rezygnacja z programu -Jak im to zakomunikowac ?

alexandra085 > 17-03-2011, 23:45

agencja sama w sobie wizy nie anuluje, ale zglasza to i w tym momencie jestes na tzw grace period czyli okres w ktorym powinnas opuscic USA, jesli nie opuscisz kraju to po prostu pozostajesz w nim nielegalnie.

Bedac na wizie F1 i rezygnujac ze szkoly mialam tylko 2 tygodnie na opuszczenie, ale to w sumie inna wiza. Ja sie konsultowalam z osoba z U.S. Department of State aby nie miec watpliwosci...

malzielka > 18-03-2011, 1:55

kurcze ale dyskusja sie zaczela ale dzieki dziewczyny za wszystkie informacje sa bardzo cenne dla mnie

aniolek, najpierw chce oznajmic rodzince ze chce zrezygnowac a potem uderze z tematem do lcc, bo szczerze mowiac akurat bardziej licze na pomoc ze strony hosta (mimo ze rezygnuje) niz mojej cudownej lcc

moni098 > 18-03-2011, 15:01

dziewczyny a gdybym powiedziala, ze musze wrocic do polski ze wzgledu na problemy rodzinne, rodzice poprosili mnie bym wrocila ...cos takiego, jak myslicie nie byloby lepiej?

moze by sie tak nie wypytywali o te problemy, bo przeciez to osobista sprawa, przeciez w zyciu moga sie zdarzyc takie sytuacje ze bede potrzebna tam w polsce... co o tym myslicie?

Klarasek > 18-03-2011, 17:36

śmierdzi na kilometr oszustwem.

Z doświadczenia wiem - najlepsza jest prawda.

malzielka > 18-03-2011, 18:19

no ok, powiesz problemy rodzinne i rodzice cie poprosili. ale hosci napewno sie zapytaja co sie stalo? i co wtedy powiesz? ze nie chcesz o tym mowic? im tez jakies wyjasnienie sie nalezy. jasne ze moga sie wydarzyc rozne sprawy w polsce, ktore sprawia ze musisz wrocic, no ale musisz cos powiedziec przeciez

moni098 > 18-03-2011, 18:40

prawdy nie powiem na pewno, jak to by zabrzmialo - mam dosc dzieci i kropka

nie powiem tak, mam jeszcze jakis tydz zeby sie zastanowic co powiedziec ..musze cos wymyslic

malzielka > 18-03-2011, 18:59

no ja rozumiem, glupio by to zabrzmialo 'mam dosyc dzieciakow'. zawsze mozesz powiedziec ze z powodow osobistych i rodzinnych problemow w polsce. ale badz przygorowana ze zapytaja co sie stalo. ale chcesz wrocic calkiem do polski czy uciec od tej rodzinki?

i jakie masz ubezpieczenie? chcesz wrocic na wlasny koszt czy biura?

89dzoana89 > 18-03-2011, 19:04

Oto umowa z APC ktora jasno wskazuje jak to wyglada jesli sie wraca przed ukonczeniem programu:

11. Au Pair oświadcza, iż posiada środki finansowe pozwalające na dopełnienie zobowiązań finansowych względem AuPairCare, w tym na opłacenie lotu powrotnego w przypadku nieukończenia programu.

56. W przypadku, gdy pobyt u pierwszej rodziny goszczącej okaże niezadawalający, AuPairCare wyraża zgodę na

umieszczenie Au Pair w nowej rodzinie. Au Pair zobowiązuje się współpracować z agencją podczas procesu doboru nowej rodziny, między innymi poprzez regularne kontakty telefoniczne oraz mailowe z potencjalną rodziną. Oferty

rodziny będą przedstawiane według uznania AuPairCare i zależeć będą miedzy innym od terminu, w jakim nowa rodzina potrzebuje Au Pair. W przypadku braku stosownych ofert w przeciągu 14-dni od zakończenia pobytu u ostatniej rodziny. Au Pair zostanie usunięta/y z programu i będzie musiał/a wrócić do rodzinnego kraju na własny koszt

57. Jeśli rodzina dotychczas goszcząca Au Pair wyrazi zgodę, aby pozostała ona w ich domu do czasu znalezienia nowej

rodziny i AuPair Care uzna to za stosowne w zaistniałych okolicznościach,a Au Pair mimo wszystko odmówi dalszego pobytu u Rodziny goszczącej, będzie ona zobowiązana do uiszczenia opłaty w wysokości 25,- USD / dzień temu, kto udzieli jej zakwaterowania. Zazwyczaj jest to przedstawiciel lokalny AuPairCare.

58. W przypadku, gdy Au Pair opuści rodzinę goszcząca, bez wcześniejszego poinformowania o tym AuPairCare lub samej

rodziny oraz w przeciągu najbliższych 24 godzin nie skontaktuje się z AuPairCare, zostanie usunięty z programu i

zobowiązany do powrotu do rodzinnego kraju na własny koszt.

59. Jeśli au pair nie ukończy pomyślnie programu jest zobowiązana/y wrócić na własny koszt.

60. AuPairCare nie jest odpowiedzialna za żadnego straty materialne wynikające z utraty rodziny goszczącej lub brakiem

nowych ofert.

61. Rozumiem, iż AuPairCare ma wyłączność w podejmowaniu decyzji dotyczącej mojego statusu programowego,

rezygnacji lub przeniesienia do nowej rodziny. Tego rodzaju postanowienia będą ostateczne.

Wszyscy korzystajacy z APC podpisali te umowe wiec nie ma mowy ze oni zaplaca za twoj bilet!

malzielka > 18-03-2011, 19:08

jakiego biura jest to umowa?

89dzoana89 > 18-03-2011, 19:09

AuPair Care czyli polskie Gawo albo Prowork
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia