• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Informacje dla zielonych

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Informacje dla zielonych

• Informacje dla zielonych
  • Re: Informacje dla zielonych

dosiunia > 24-07-2010, 21:11

Katka, czy to znaczy, ze przyjma mnie wszedzie ?

Katka > 24-07-2010, 23:08

jaaasne ;D wiesz, powołaj sie na mnie, u mnie masz zawsze najlepsza rekomendację ;D

zlosnica > 25-07-2010, 12:10

Zgadzam się, operowanie powinno być uwzględnione w CV albo LM. Oczywiście wszystko trzeba robić z głową. Wiadomo, że jak ktoś stara się o posadę w banku to nie wpisze sobie, że opiekował się dziećmi, bo to ma się nijak do zawodu, a CV ma przedstawiać nie Twoje doświadczenie zawodowe w ogóle, ale takie, które może przydać Ci się do tej konkretnej pracy. Jeśli z kolei ktoś stara się o posadę jako niania, opiekunka, pedagog itd. to jak najbardziej należy opiekę nad dzieckiem wpisać. Nawet jeśli nie ma na to umowy, to przy rozmowie o pracę po prostu mówisz, że nie była to praca zarobkowa, tylko wymiana kulturowa i pieniądze które dostawałaś to kieszonkowe (dlatego też od bycia au pair nie musisz odprowadzać podatków ani rozliczać się w zeznaniach podatkowych). Jeśli chodzi o list motywacyjny, to opisując swoje cechy należy poprzeć je argumentami (bo każdy opisuje siebie w superlatywach, co nie zawsze pokrywa się z prawdą), silną pozycją będzie więc - "jestem odważna, otwarta na nowe doświadczenia, nie boję się wyzwań- w roku ... wyjechałam do Stanów Zjednoczonych na okres 12 miesięcy na program au pair, gdzie zajmowałam się dziećmi, chodziłam do szkoły, poznawałam kulturę kraju i szlifowałam język angielski"- czy coś takiego. Taki kandydat zyskuje w oczach pracodawcy, bo pokazuje, że można na nim polegać i nie będzie trząsł kolanami w trudnej sytuacji tylko jakoś sobie poradzi sam. A jeśli pracodawcy wyda się, że nie jesteście wiarygodne, wtedy należy przedstawić referencje od rodzinki, podać numer telefonu i to wszystko. Jak będzie chciał, to zadzwoni i was sprawdzi.

Tak więc wpisywać, tylko z głową, a nie pisać wszystko jak leci łącznie z tym, że rwało się wiśnie czy truskawki w wieku 13 lat :wink:

A tak z ciekawostek z CV- dziewczyna mojego brata jest kierownikiem sklepu i dostała kiedyś CV z pozycją "języki: angielski- poziom komunikatywny, niemiecki- poziom podstawowy, francuski- w planach" :lol: także i takie kwiatki się zdarzają
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia