• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Kursy w Anglii

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Wielka Brytania

• Kursy w Anglii

• Kursy w Anglii
  • Re: Kursy w Anglii

fdotka > 04-01-2012, 14:02

pytasz o kurs językowy? na prawo jazdy? kurs garncarstwa? spadochroniarstwa?

Jeśli językowy, to zapewne zależy od szkoły i od rodzaju kursu na jaki się zapiszesz. Nie ma jednego wzoru kursu dla au pairek. No chyba, że jest, to niech ktoś mnie poprawi

marvellous > 04-01-2012, 15:24

chyba jasne ze chodzi o angielski? :> nie? w takim razie odpowiadam TAK angielski!

fdotka > 04-01-2012, 15:39

Nie chcę się tutaj wymądrzać.. (no dobra, chcę się wymądrzać, chociaż może nie powinnam ) bo sama nie mam kursu, zamiast angielskiego wolę wziąć szkołę tańca. Podejrzewam, że jest podobnie jak w szkołach językowych w Polsce - musi być jakiś początkowy test, żeby mocno zaawansowanych nie dali do grupy, która uczy się jak sklecić zdanie w present simple Kursy specjalistyczne pewnie też są, to już musisz sprawdzić na stronie szkoły którą wybierzesz/ wybiorą Ci hości.

Podejrzewam, że większość szkół ma po prostu w ofercie 'angielski dla obcokrajowców', ale może w jakichś polskich komunach są prowadzone po Polsku

young_lady_88 > 04-01-2012, 16:32

na kurs angielskiego prawdopodobnie pojdziesz do szkoly jezykowej, w takich szkolach ucza angielscy nauczyciele. kazda szkola o jakiej slyszalam ma nauczycieli anglikow i mnostwo au pair z ktorymi mozesz sie zaprzyjaznic.

zanim wybierzesz szkole musisz znac swoj plan dnia i godziny pracy. jesli jestes wolna kiedy dzieci sa w szkole, mozesz chodzic do szkoly jezykowej 5 dni w tygodniu. jesli jestes wolna wieczorem, sa kursy wieczorowe albo w weekend. szukajac szkoly prawdopodobnie bedziesz sie kierowac godzinami zajec (zeby pasowaly do twojej pracy) i odlegloscia (do szkoly trzeba dojechac, wiec im blizej jest do twojego domu tym lepiej).

jesli chodzisz do szkoly jezykowej nauczyciel moze czasami zrobic test, zeby was zmobilizowac do nauki, ale oceny nie maja znaczenia bo to tylko kurs angielskiego, nie studia.

sa rozne rodzaje kursow. jesli planujesz zdawac jeden z egzaminow Cambridge, prawie kazda szkola ma w ofercie odpowiednie kursy, przygotowujace do FCE, CAE lub CPE. sa tez kursy przygotowujace do IELTS. jesli nie interesuje Cie zaden egzamin, sa tez kursy bardziej ogolne, gdzie wybierasz tylko poziom : beginner, intermediate, advanced.

kursy typu business english, tam chyba nie ucza konkretnej gramatyki, nie znam nikogo na takim kursie, ale wiem ze takie sa w wielu szkolach.

zanim wybierzesz kurs prawdopodobnie dadza ci test do napisania i po sprawdzeniu zaproponuja poziom, ale ostateczna decyzja nalezy do Ciebie. jesli nie czujesz sie na silach, mozesz zaczac od najprostszego kursu a potem przejsc na wyzszy poziom, jesli znasz angielski dobrze mozesz zaczac od razu od advanced, jesli w trakcie kursu czujesz, ze jest dla ciebie zbyt prosty / trudny, mozesz zmienic kurs na inny w tej samej szkole (zapytaj, czy jest taka opcja).

wiekszosc kursow ktore znam trwa 3 -6 miesiecy, zalezy od szkoly. 2 dni w tygodniu, 3 dni, albo 5.

make the most of it, badz aktywna i zadawaj pytania, bierz udzial w lekcji, kursy to doskonala szansa zeby prawdziwy angielski nauczyciel rozwial wszystkie twoje watpliwosci! jesli chcesz, mozesz sie duzo nauczyc.

marvellous > 04-01-2012, 16:48

dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz :* napisalas wszytsko co chcialam wiedziec na ten temat :*

marvellous > 07-01-2012, 11:56

Witam :*

prosilabym te dziewczyny ktore juz cos o tym wiedza a uchylenie rabka tajemnicy i napisanie tutaj co nieco o studiach.

Slyszalam ze studia w USA sa strasznie drogie ze sa to koszta nawet 50 tysiecy zlotych na jeden rok 8O

A jak to wyglada w Wielkiej Brytani? Ile kosztuja , czy trudno sie dostac ( nie mowie o jakis uczelniach typu cambridge) ale takich zwyklych szkolach

d.mag > 08-01-2012, 16:20

Studia w Wielkiej Brytanii też są drogie, trzeba płacić za czesne. W 2010 roku zapowiedziano podniesienie kosztów, może pamiętasz relacje ze studenckich protestów. Teraz ceny oscylują w granicach 9000 funtów za rok, to też zależy od kierunku jaki wybierzesz. Istnieje możliwość wzięcia pożyczki w banku pokrywającą koszty czesnego jak i koszty życia. zazwyczaj nie ma z tym problemu, te wszystkie historie opisujące horror przejścia przez procedury, to tylko mrzonki, choć życie przynosi różne niespodzianki. Pożyczkę spłacasz po ukończeniu studiów i znalezieniu pracy ( 21,000 funtów na rok) W Szkocji studia są darmowe, ale też trzeba załatwić kilka formalności z tym związanych.

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam.

marvellous > 08-01-2012, 18:41

dziekuje bardzo pomoglas :*

W szkocji studia darmowe mowisz o dziennych i zaocznych? wow to nie wiedzialam. zastanawiam sie czy mam szanse studiowac za granica

a wie ktos moze czy jesli skocznylam licencjat w polsce czy moge miec magstra za granica? wiecie inny kierunek czy cos i robic za granica?

fdotka > 09-01-2012, 2:22

Studia w Szkocji nie są darmowe. SAAS (Students Award Agency for Scotland czy coś takiego) może opłacić Twoje czesne, ale musisz złożyć podanie i dopełnić formalności.

Na studia pierwszego stopnia, czyli taki nasz licencjat zwykle trzeba mieć ok 60% z trzech przedmiotów na poziomie rozszerzonym na maturze - tak przynajmniej jest na uniwersytetach do których ja pisałam- nie jest to oxford ani cambridge, raczej takie średnie szkoły. Plus oczywiście egzamin zaawansowania językowego.

Dodam tutaj, że w UK bardzo liczy się doświadczenie. Przy rekrutacji jest to tak samo ważne jak wyniki egzaminów - oni lubią jak ktoś całe życie pracował, był wolontariuszem etc.

Jak ktoś idzie na weterynarię na przykład to musi mieć poświadczony dzień pracy w rzeźni, praktyki w stadninach, na farmach etc.

możesz po polskim licencjacie robić magistra w Anglii, zwykle chcą licencjat obroniony na 5 + egzamin językowy. i dobrze by było gdyby był to kierunek pokrewny

marvellous > 09-01-2012, 20:49

o matko co za wymagania! nie da rady ani w usa ani w WB - zostaje polska neistety ..

ktos sie moze uczy z tego forum juz na jakims zagranicznym uniwerku?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia