-
-
Re: Marzenia warto spełaniać - historia Karolinki:)
cailet > 15-10-2009, 18:44
rok temu home office kosztowało 70funtów bodajże, ale do tego zdjęcie, poczta itp. i razem to jakieś 100 funtów kosztowało. Moja współlokatorka robiła. -
karolinka > 17-10-2009, 11:32
W środę mam już wylotcieszę się bradzo. Niestety wczroaj, w piątek pojechałam na moją 'kochaną' uczelnię, żeby zabrać papiery. We wrześniu składałam rezygnację ze szkoły, miałam rozmowę z dziekanem i panie w dziekanacie skreśliły mnie w ten sam dzień. Ja chodziałam na prywatna uczelnię i musiałam płacić czesne. W ten sam dzien, w którym składałam wypowiedzenie, moja mama zadzwoniła do szkoły i pani poinf. ją, że muszę zapłacić za wrzesień.Ok zapłaciłam z mamą, zawiozłam dokumenty do szkoły. Wczoraj pojechałam, a tam pani w dziekanacie do mnie z tekstem, że ja muszę jeszcze zapłacić rate (450zł) za paźdzernik, bo obowiązuje rozwiązanie umowy z miesięcznym wypowiedzeniem i postraszyła mnie sądem, że jak nie zapłacę, to szkoła może skierować sprawę do sądu! Nie wiedziałam, czy mam się jej zaśmiać w twarz, czy płakać. Powiedziała, że już są naliczone odsetki, jako że wpłat dokonuje się do 10.każdego miesiąca.Powiedziała również, że mogę napisać do kanclerza pismo i mu wyjaśnić, ale jego decyzja może być pozytywna lub negatywna. Byłam zła na maksa..;/ siedziałam w tramwaju i chciało mi się ryczeć. Pojechałam do mojej mamy do pracy i mówię jej o wszystkim, mama się wkurzyła i powiedziała, że ona zadzwoni,ja przeczytałam sobie umowę ze szkołą, w której jest napisane cytuje: "W KAŻDYM PRZYPADKU ROZIWĄZANIA UMOWY, STUDENT ZOBOWIAZANY JEST DO ZAPŁACENIA WSZSTKICH NALEŻNYCH OPŁAT, O KTÓRYCH MOWA W PARAGR.2 UST.1 ZA OKRES DO OSTATNIEGO DNIA MIESIĄCA, W KTÓRYM ROZWIĄZANO UMOWĄ WRAZ Z ODSETKAMI". Dziś mama dzwoniła to jakaś kobietka jej powiedziała, że muszę to zapłacić, bo jak składałam wypowiedzenie we wrześniu, a jest miesięczne wypowiedzenie, to muszę zapłacić też za październik ;/ jestem zła i nie wiem co moja mama zrobi..mamy iść do kanclerza, ale on dopiero będzie w środę, ale ja raczej do niego nie pójdę, bo wylatuje.. ;/ -
ell > 17-10-2009, 12:21
[quote name="karolinka"] "W KAŻDYM PRZYPADKU ROZIWĄZANIA UMOWY, STUDENT ZOBOWIAZANY JEST DO ZAPŁACENIA WSZSTKICH NALEŻNYCH OPŁAT, O KTÓRYCH MOWA W PARAGR.2 UST.1 ZA OKRES DO OSTATNIEGO DNIA MIESIĄCA, W KTÓRYM ROZWIĄZANO UMOWĄ WRAZ Z ODSETKAMI[/quote]
skoro roziązali Ci umowę we wrześniu to wg powyższego nie należy im się kasa za październik. Obowiązuje miesięczne wypowiedzenie, ale z tego co napisałaś to nie kazali Ci czekać miesiąc, ale rozwiązali umowę od razu. Kurcze, zawsze znajdą sposób, że oskubać studenta dopóki jeszcze mogą... Powinni Cię od razu we wrześniu poinformować jak sprawa wygląda -
karolinka > 17-10-2009, 12:30
no wlasnie, tak jest napisane w umowie, ze mam zaplacic do ostatniego dnia miesiaca..;/ ale ja juz mam dosc tej cholernej szkoly ! ;/ od wczoraj mnie tak zoladek boli..;/ szkoly prywatne zawsze cos znajda.. i nie wiem czy mam placic, czy nie..;/ chce miec ich już z głowy.. -
ell > 17-10-2009, 12:41
hmmm... niby możesz się odwoływać, ale nie masz na to zbytnio czasu skoro w środę wylot. jeśli w pon. nic nie zalatwisz to ja na Twoim miejscu zapłaciłabym (bo oni naprawdę mogą Cię pozwać). 450 zł to sporo pieniędzy, ale... Ile wart jest święty spokój? a jak już zarobisz trochę w UK to oddasz rodzicom. Ale faktycznie załatwili Cię nieźle, do pewnych miejsc łatwiej się zapisać niż wypisać :? -
karolinka > 17-10-2009, 12:57
no ja im wole zapłacić, ale moja mama chce się kłócić.poproszę ją, żeby zapłaciła a ja im oddam kasę jak przyjadę do domu..będę do tyłu sporo kasy, bo nie mam jeszcze żadnych funtów, a chcę wziąć trochę, muszę kupić jeszcze jakieś słodycze i pidżamkę ;D
a nie chcę się tam zamartwiać, że coś tutaj jest nie tak -
Yoanna > 17-10-2009, 20:08
[quote name="cailet"]rok temu home office kosztowało 70funtów bodajże, ale do tego zdjęcie, poczta itp. i razem to jakieś 100 funtów kosztowało. Moja współlokatorka robiła.[/quote]
cailet, 70 bylo 2,5 roku temu. pamietam jak to robilam to tez mialam ze 70, ale troche zwlekalam z wyslaniem, potem wyslalam i mi odeslali czek bo w miedzyczasie sie zmienilo, podrozalo do 90. i tak jest do dzisiaj, sprawdzilam na ich stronie.
no i zdjecie i poczta nie wyniosa 30, gora 10. -
karolinka > 21-10-2009, 21:14
dzis przylecialam do Liverpoolu ;D jest ladniejsza pogoda niz w Polsce.pierwszy raz lecialam w samolocie i byly dosc mocne turbulencje..ale przezylam jesli chodzi o rodzinke to wydaje sie byc spoko. Hostka jest dosc mloda i jest pomocna, rozumiem ja..staram sie mowic chcociaz sie wstydze..;D natomiast dziewczyny mowia szybko i z innym akcentem, ponoc ludzie tu tak maja..;D mam lwasny pokoj na poddaszu, jest jedna lazienka, tzn osobno jest prysznic a osobno jest kibelek z wanna ;D
ide jutro z hostka na zakupy i musze zaopatrzyc sie w kilka dosc niezbednych rzeczy ;D a w sobote zostalam zaproszona na jakas impreze rodzinna, ktora odbywa sie w szkole
to chyba poki co na tyle -
carly15 > 22-10-2009, 11:08
o jej to spoko :-) a mnie dzisiaj tak maly wkurzyl normalnie zamykal mi drzwi od salonu i sam chcial isc do szkoly ;/ a wczoraj host przylecial nawet spoko sie wydaje taki bardzo wyluzowany jest a Tobie fajnie napewno bedzie mam nadzieje ze zamkniecie do kibleka masz?;> hehe bo ja nieeeee ;-) -
karolinka > 22-10-2009, 11:12
niestety nie ma..sa dwie lazienki, w jednej i drugiej jest toaleta i prysznic/wanna ;D ja sie ide kapac jak one klada sie spac..wlasnie poszly do szkoly, mama je zawiozla..a potem shopping;D poznam jej polska kolezanke, ktora jest mloda, ma chyba 25lat, jesli to o niej mowila ;]
powiedzcie mi jaka jest najlepsza i niedroga siec komorkowa?i co trzeba miec, zeby zalozyc konto w banku?