• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

rozmowa z rodziną - skype

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• rozmowa z rodziną - skype

• rozmowa z rodziną - skype
  • Re: rozmowa z rodziną - skype

mirabella > 09-04-2012, 22:07

Przed swoją pierwszą rozmową na skypie też trochę szukałam jakich pytań mogę się spodziewać, o co warto zapytać rodzinę i natrafiłam na fajne strony:

http://www.au-pair-job.de/AuPair/Europa ... Tipps.html - tutaj niemiecka strona, ale pytania są po angielsku

http://www.aupairusa.de/forum/viewtopic.php?t=16740 - akurat również niemieckie forum, sporo pytań, myślę że warto sobie przejrzeć, może akurat coś się przyda

Mam nadzieję że dla kogoś okaże się pomocne takie zebranie pytań,

powodzenia podczas rozmowy!

maraszrum > 10-06-2012, 20:52

te dwie stronki spoko są

Ja po trzech rozmowach jestem, przy pierwszej dużo nie mówiłam i strasznie zdenerwowana byłam, oni gadali... Potem coraz lepiej, a ta ostatnia była spoko, w ten weekend gadałam. Już na większym luzie podeszłam, poznałam od razu dziecko - dwa latka, taki uroczy, co chwila mi kamerką ruszał - co rozładowało jakieś napięcie. a rodzina ogółem gadatliwa, miałam całą kartkę pytań a oni tyle gadali, że odpowiadali mi na wszystkie pytania a potem ździwieni byli, że nie mam pytań :lol: ale ogółem spoko, więc nie ma czym się przejmować, chociaż zagięli mnie dwoma pytaniami : co mnie denerwuje i jakie jest moje najlepsze wspomnienie z praktyk w przedszkolu. Ale serio, rodziny są wyrozumiałe - przynajmniej z tymi którymi miałam kontakt, więc nie ma co się denerwować

marvellous > 12-06-2012, 0:14

kurcze mnie tez zagieli pytaniem " co robie jak dziecko pyskuje czy go ustawiam sobie" i nie wiedzialam o czym ona do mnie mowi nie wiedzialam jak sie ma "tell him off" i kompletnie nie umialam skojarzyc i dopiero jej odpisalam na pytanie w mailu ;p

mysle ze wiekszosc jest wyrozumiala.

Mi powiedziala hostka ze zebym sie nie marwtila jezykiem bo ona umi tylko angielski i to super ze ja dodatkowo umiem mowic i wszystko w innym jezyku

prun > 26-06-2012, 14:32

Ja rozmów baaardzo się obawiałam, nie lubię nawet rozmawiać przez telefon, no ale jak trzeba to trzeba.

Po rozmowie nr 1 byłam w głębokim traumatycznym szoku, w sumie nawet w jej trakcie. Nie wiedziałam zbytnio jak będzie to wyglądać, host mama z starszą dziewczynką zadzwoniły o umówionej godzinie, włączyły kamerkę, so did I. Trochę bardzo szumiało przez co czasami trudno było mi usłyszeć co mówią, ale dało radę, ze stresu nie wzniosłam się na wyżyny swoich zdolności językowych i trochę posepleniłam.. Potem zjawił się pan tata, au pair i druga dziewczynka. Ilość osób mnie przytłoczyła i już w ogóle nie wiedziałam co robić haha. Rodzinka się rozmyła, a my dalej tak sobie rozmawiałyśmy o tych najważniejszych sprawach, w sumie to host mama mi o wszystkim opowiedziała z czego się bardzo cieszę. Powiedziała, że na pewno muszę to wszystko przemyśleć, porozmawiać jeszcze z innymi rodzinami i umówiłyśmy się na kolejną rozmowę za tydzień.. (kolejna była bardziej szczegółowa, sprawdzaliśmy też czy się dogadam z dziećmi, wyszło pozytywnie ).

Najzabawniejszy moment: Pani mama w pewnym momencie, po krótkiej przerwie zaczęła mówić ciągiem po niemiecku, zrozumiałam pierwsze kilka słów i nastąpiła głęboka konsternacja i wybuch śmiechu, kiedy się zorientowała.

(Znam angielski, jadę się uczyć niemieckiego.)

Lista pytań - może być przydatna, na większość pytań otrzymałam odpowiedzi w trakcie rozmowy, ale fajnie też dopytać się o najdrobniejsze szczególiki, czasami śmieszne .

margerich > 26-06-2012, 20:00

Pamiętam że był to dla mnie mega stres. Większy niż egzaminy Przygotowałam sobie pytania, trochę zdań, wiedziałam czego moge się spodziewać. Rozmawiałam z 2 rodzinami. Babka z Irlandii mówiła bardzo szybko, ale głównie to ona mówiła, więc nie musiałam się popisywać swoim średnim angielskim. Gadałyśmy raptem 20 minut. Bardzo miła kobieta, miała wiele au pair. Później rozmawiałam z jej synem który ma 5 lat i było bardzo miło. Droga rodzina, do której jadę trochę mnie zaskoczyła. Rozmawialiśmy około godzinę, głównie oni zadawali mi pytania, jak się czuję, czy dam sobie radę w obcym kraju, co lubię robić oraz o obowiązkach. Pytania zadawali na przemian więc miałam popis swoich możliwości, na szczęście dałam radę i mnie rozumieli.

Nie przejmujcie się. Jeżeli macie na oku jakąś rodzinę to dobrze jest przed rozmową z tą własciwą rodziną umówić się na krótkie rozmowy z innymi rodzinami, aby jakoś oswoić się z tego typu konwersacją oraz mniej stresować. Pierwsza rozmowa jest najtrudniejsza, później idzie z górki. powodzenia !

carona > 11-12-2012, 15:29

Weszłam sobie z ciekawości na swój stary profil na jednej ze stron z ogłoszeniami i znalazłam wiadomość, w której zasypała mnie pytaniami pewna rodzinka, którą brałam pod uwagę. Nie odzywali się do mnie, ja zdążyłam zaklepać moją obecną rodzinkę, więc wrzucam jako ciekawostkę, o co hości mogą zapytać. Podejrzewam, że podczas rozmowy na skypie też by podjęli te same tematy:

1.Are you currently working as an au pair, nanny or babysitter now? If so where do you work and why are you seeking a new job?

2. Why have you chosen to be an au pair / nanny?

What do you enjoy most about children? What kinds of things do you see yourself doing with our children?

3. How long have you been working with children?

What are the ages of the children that you have worked with in the past?

Do you have experience caring for children whose ages are close to ours?

4. How many children are you comfortable caring for alone at one time?

5. Have you ever worked with disabled children? If so, are you comfortable bathing and helping them with personal hygiene?

Can you deal with crying children because they miss their mommy or daddy? How will you console the children?

6. Have you cared for children while the parents were away for a weekend, or for a week? Are you comfortable doing this and do you feel competent in being the primary caretaker in these overnight situations?

7. Have you ever had to handle an emergency situation such as caring for an injured child? If so, can you tell me about the experience and how you handled it? If you haven’t been in that situation, please explain what you would do if the parents were away and a child in your care were eriously injured. What steps would you take?

8. Have you ever lived away from home before? If so, for how long? Did you get homesick? How did you deal with feeling homesick? If you have never lived away from home, how do you anticipate managing your homesickness?

9. Do you drive? If so, how long have you been driving?

How is your driving record? Any tickets or accidents?

10. Do you smoke? If so, how many do you smoke per day? If not, have you ever smoked? If so, when did you quit?

11. Do you have any health problems? Are you currently taking any prescription medications? Do you get sick often?

Do you like to exercise?

Do you have any problems with lifting eg. Back, Knees

What kind of food do you like to eat?

12. Do you know how to cook? What do you enjoy cooking most?

What types of meals could you cook ?

Can you bake? If so, what can you bake?

13. Do you like animals? Do you have any pet allergies? Are you open to caring for pets?

14. Do you swim? If so, do you feel you could rescue a child in the water?

15. Do you have any first aid training or special childcare training?

16. What are your hobbies and interests?

Do you play sports?

Do you play any instruments?

Do you enjoy singing?

Do you enjoy doing arts and crafts?

17. Are you in school?

What was the last grade that you completed?

Did you enjoy school?

What are/were your favorite subjects?

18. Would you say in general that you are very tidy, neat enough or a little messy?

19. Would most people say that you are easy to live with or be around?

20. Are you the type of person that sees things and addresses them or typically would prefer specific assigned tasks?

21. Are there any particular reasons that you feel drawn to working with our family?

22. Do you feel that you could easily communicate to us any concerns or problems that you experienced while working with the us?

23. What is the longest that you would be available to work with our family?

24. What salary are you expecting? Are you at all negotiable on this?

How many hours will you max work a day? A week ?

25. Can you provide us with references from families or past employers that can vouch for your childcare skills?

26. Do you know what Multiple Sclerosis is?

27. Are there some household duties you would not do ? If so why?

28. What does being a part of a family mean to you ?

29. What is your strengths ? Please give more detail on why these are your strenghts?

What do you consider are your weaknesses? How can you improve them?

What do you consider is your bad habit?

30.Please finish in your own words: The family has a birthday party in the house , the au-pair is…..

31. Please finish in your own words: It is a rainy and cold day , the children are all home and ….

32. What do you think could be that hardest thing about this job? And the best?

33. Do you have any questions about the job that I can answer for you?

Rodzinka była bardzo wymagająca i potrzebowała ze względu na chorobę mamy kogoś zdecydowanego. Jak dla mnie - za dużo pracy, a podejrzewam, że zarobki nie byłyby powalające, ale pytania są, więc można sobie przejrzeć. Przepraszam za dziwne ich ułożenie, były zlepione i starałam się je jakoś porozdzielać

Ronie > 14-05-2013, 22:13

Aaaaaa! Muszę ochłonąć. Jestem po swojej pierwszej rozmowie na Skype. Generalnie kobieta (single mum) wybrała mnie już na podstawie maili, to ja nalegałam na rozmowę. I nie wiem czy się nie wkopałam, bo jeśli ona się nie rozmyśli, to to będzie cud. Może nie mówię biegle po angielsku, zdaję sobie z tego sprawę (dlatego tak zależało mi na wyjeździe), ale żeby mieć taką watę z mózgu i języka w jednym czasie to przesada. To była po prostu... porażka. Jak już mówiłam wszystko obgadałyśmy przez maile, pytać więc nie było o co, a to, co sobie przygotowałam leży na kartce obok nieruszone. Mała jest generalnie mega rozpieszczona (wg matki easy going, ja to widzę trochę inaczej) i to ona dominowała wszystko - zaczęła mnie nawet przepytywać z tabliczki mnożenia, na co w pierwszych momentach nie potrafiłam odpowiedzieć. Brawo.

Z hostką pisze mi się świetnie, wydaje mi się, że rozmowa też poszłaby dużo lepiej, gdyby nie było małej.

Chyba napisze jakiegoś maila z wyjaśnieniami czy coś...

Saiisuke > 15-05-2013, 16:43

Jesteś pewna, że chcesz jechać do tej rodziny? Może jeszcze raz to przemyśl. Opieka nad tą dziewczynką zapowiada się koszmarnie moim zdaniem. Z tego co napisałaś wygląda na to, że faktycznie jest przemądrzała, rozpieszczona, będzie chciała Tobą rządzić, a jej matka Ci nie pomoże, bo uważa, że jej dziecko jest słodziutkie i milutkie.

Ronie > 18-05-2013, 13:12

[quote name="Saiisuke"]Jesteś pewna, że chcesz jechać do tej rodziny? Może jeszcze raz to przemyśl. Opieka nad tą dziewczynką zapowiada się koszmarnie moim zdaniem. Z tego co napisałaś wygląda na to, że faktycznie jest przemądrzała, rozpieszczona, będzie chciała Tobą rządzić, a jej matka Ci nie pomoże, bo uważa, że jej dziecko jest słodziutkie i milutkie.[/quote]

Wiesz, też miałam wątpliwości, tym bardziej, że rozmawiałam też z inną single mum, gdzie dziecko wydawało się przeurocze, natomiast sama hostka trochę mnie zastanawiała (choćby przez jej rozmowy z matką na FB, które wyglądały, jak komentarze gimnazjalistek).

Zresztą na dłuższy okres pewnie bym się nie zdecydowała, a przynajmniej inaczej bym na to wszystko patrzyła. 1,5 miesiąca jakoś wytrzymam, może to tylko pierwsze wrażenie.

PolishGirl > 18-05-2013, 14:48

Ronie a gdzie jedziesz? bo znam jedną single mum z córką, które właśnie szukają Au Pairki i tak mnie to zaciekawiło.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna