-
-
Re: A czy w Polsce macie....?
WhiteDove > 30-11-2010, 17:18
Ja raz na targu coś kupowałam i pan do mnie 'dziekuje', no to ja uradowana tez mu odpowiedzialam po polsku a on na to czy jestem z rosji a ja ze nie, ze z Polski, a on no przeciez co to za roznica, to jest to samo 8O -
au pair_ala > 30-11-2010, 21:02
A czy w polsce macie...? no i tu pytanie hostki "kino" na co ja strzeliłam "karpia" wielkie oczy aż mnie zatkało 8O. Na to ja jej odpowiedziałam, że świat nie zaczyna się w UK i tutaj kończy, ale w sumie tak wyleciało to ze mnie zupełnie bez sensu i nie całkiem na temat ale no coż..... :wink: -
paulawiki > 01-12-2010, 0:29
Moi pierwsi hosci, byli pelni podziwu, kiedy zobaczyli, ze potrafie jezdzic na rowerze... No bo przeciez w Polsce tego nie mamy...
Powiem Wam nawet cos lepszego - kiedys przy wejsciu do jakiegos klubu zapytali mnie o ID, wiec pokazalam polski dowod. Facet oglada, patrzy, w koncu sie pyta: a z jakiego to stanu? na co ja "ze stanu Polska". Nawet nie powiedzialam Poland, tylko po prostu POLSKA. Na co on: "oh, ok".
Innym razem pewna babcia spytala mnie skad jestem. Gdy powiedzialam, ze z Polski babcia zrobila wielki yyyyy, wiec dodalam, ze Polska to jest takie panstwo w Europie... A babcia: W EUROPIE ?? 8O 8O 8O to jak TY tu dotarlas az z Europy??? 8O 8O 8O
no jak to czym? Highway'em. Byla pod wrazeniem. :o -
blondi > 01-12-2010, 0:55
ja ostatnio wyprowadzałam z błędu znajomego hiszpana, bo biedaczek myślał, że polski i niemiecki są do siebie bardzo podobne 8O
standardowe są pytania, gdzie leży Polska( niektórzy myślą, że graniczy z Włochami, inni, że z Rosją) -
Yoanna > 01-12-2010, 1:28
no bardzo podobne sa :lol: mnie sie ostatnio pytali czy w niektorych czesciach polski nie mowi sie po niemiecku.. :? -
WhiteDove > 01-12-2010, 1:49
[quote name="Yoanna"]no bardzo podobne sa :lol: mnie sie ostatnio pytali czy w niektorych czesciach polski nie mowi sie po niemiecku.. :?[/quote]
A co oni myślą, ze my nadal pod zaborami? Albo, ze niemcom udalo sie 'swoja czesc' zgermanizowac te prawie 100 lat temu? :lol: -
Yoanna > 02-12-2010, 1:15
dodam jeszcze, ze obcokrajowcy (nie anglicy) dziwia sie, ze w polsce studiujemy po polsku! i ze w tv programy tez mamy po polsku. a po jakiemu mielibysmy miec? :lol: -
aniolek > 02-12-2010, 2:56
[quote name="dominikan@"]Ostatnio chciałam posprzątać w swoim domku a że jestem tu już 2 tyg a dotychczas nie mialam na to czasu poprosiłam więc wczoraj hostkę zeby pokazała mi w końcu gdzie jest odkurzacz. No więc hostka przyniosła mi odkurzacz i się pyta czy wiem jak się nim obsługiwać. Załącze zdjęcie bo siedze tak i dumam co miała przez to na mysliCzy że jest taki stary ten odkurzacz (więc może nie wiem jak) czy może bo w Pl odkurzaczy nie ma. Ludzie w AMERYCE dalej mają takie odkurzacze wyobrazacie to sobie????!!! Moja mama nie jest prawnikiam a tata wykładowcą na jednym z bardziej prestiżowych uniwersytetów w USA a odkurzacz mamy BOSHA!!!
[Obrazek: dscn0128.jpg]
Chciałam jeszcze dodać że na zdjęciu wygląda całkiem ładnie czego nie można o nim powiedzieć w rzeczwistości[/quote]
no piekny ten odkurzacz jakis przedpotopowy :mrgreen: dobre to bylo -
girlonblack > 03-12-2010, 7:21
o boze ale sie usmialam .ja nei wiem co ci amerykanie maja w glowach.moi akurat są inteligentni i wiedzą gdzie polska i tp.ale np moj 7 latek zapytal sie mnie kiedys czy mamy maliny ,host mysli ze wiecznie zima u nas i marudzi z enie mozna mi dogodzic bo jak ogrzewanie w domu to za goraco ,jak klima to za zimno .zdziwieni jak powiedzialam ze nie mamy klimatyzacji w domach .moja 12 latka pytala sie mnie co to nutella bo nigdy wczesniej nei jadla.a najwieksze zdzwienie jak uslyszeli ze nigdu nie jadlam slodkich ziemniakow;tez zdziwienie bylo jak powiedzialam ze mamy mcdonaldy i kfc a nie mamy arbys ,wendys ,starbucksow[nie licze tego w wawie]
kiedys na stacji benzynowej kasjerka do mnie ze kocha moj akcent i skad jestem
no to mowie ze z polski ,a ona kiwa głową z mądrą miną i ;ahaaa
a ja ;o wiesz gdzie jest polska?
a ona ; niee
ja ;koło niemiec
ona;ahaaaaa
ja;to juz wiesz gdzie ?
ona ;nieee -
aniolek > 03-12-2010, 17:10
[quote name="girlonblack"]o boze ale sie usmialam .ja nei wiem co ci amerykanie maja w glowach.moi akurat są inteligentni i wiedzą gdzie polska i tp.ale np moj 7 latek zapytal sie mnie kiedys czy mamy maliny ,host mysli ze wiecznie zima u nas i marudzi z enie mozna mi dogodzic bo jak ogrzewanie w domu to za goraco ,jak klima to za zimno .zdziwieni jak powiedzialam ze nie mamy klimatyzacji w domach .moja 12 latka pytala sie mnie co to nutella bo nigdy wczesniej nei jadla.a najwieksze zdzwienie jak uslyszeli ze nigdu nie jadlam slodkich ziemniakow;tez zdziwienie bylo jak powiedzialam ze mamy mcdonaldy i kfc a nie mamy arbys ,wendys ,starbucksow[nie licze tego w wawie]
kiedys na stacji benzynowej kasjerka do mnie ze kocha moj akcent i skad jestem
no to mowie ze z polski ,a ona kiwa głową z mądrą miną i ;ahaaa
a ja ;o wiesz gdzie jest polska?
a ona ; niee
ja ;koło niemiec
ona;ahaaaaa
ja;to juz wiesz gdzie ?
ta bo oni w dalszym ciagu mysla ze europa to panstwo...
ona ;nieee[/quote]