• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

• czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?
  • Re: czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

kamildzianka > 29-04-2009, 20:51

Pewnie, ze byly!

Wszystko zmienia sie diametralnie, bo to nie tylko inny klimat, jedzenie, woda, miejsce zamieszkania, ale fakt, ze sie teraz mieszka Z KIMS i trzeba sie dostosowac. Ja jestem typem samotnika, nie lubie tloku, nie lubie ludzi, ktorzy mi truja przez telefon o swoich problemach. Lubie sie gdzies zaszyc z ksiazka i nic mi wiecej nie potrzeba. A tutaj nowa osoba, ktora ciagle jest, ktora mowi, ktora ma potrzeby, ktora sie kloci, ktora sie rozpycha w lozku, itd. Czas na kompromisy.

Poczatki sa trudne, bo jest i bariera jezykowa oraz roznice kulturowe, ale mozna sie siebie nauczyc.

Taki wyjazd nauczy was pokory i bedziecie umialy wylaczyc swoje uczucia. Jako operka wiedzialam, ze nie mam po co tesknic, bo i tak to nic nie zmieni. Zbudowalam wiec skorupe, ktora nosze do dzis, ze sie tak ladnie metaforycznie wyraze. Nie tesknie, nie mysle, przynajmniej staram sie nie analizowac zycia za czesto. Staniecie sie twarde, bo ta praca nie zawsze jest przyjemna, a i do domu daleko. W takiej skorupie juz nic nie boli.

agulka > 29-04-2009, 20:53

Amen. Swieta racja Kamila.

dominikan@ > 29-04-2009, 20:55

A co z tą pracą czytałam kiedyś że szukasz czegos. Tak ciężko coś znaleść??

Yoanna > 29-04-2009, 20:58

ehhh ja juz 3 lata za granica a mama dalej przezywa i nie moze sie doczekac kiedy wroce ;/

ostatnio zaczela o tym, ze kto bedzie sie ja opiekowal jak bedzie stara?

tez jestem rozdarta

kamildzianka > 29-04-2009, 20:59

Ja wciaz czekam na pozwolenie na prace. Tyle to trwa. Nie chce nielegalnie, a i do tej pory nie znalazlam oferty, ktora by mi pasowala. Ja zwyczajnie nie umiem i nie widze sie w opiece nad malymi dziecmi, a normalnie 98% ofert to wlasnie takie! Nie lubie krzykow, zgielku, machania raczkami, placzu, rzucania zabawkami, itd. Wole starsze dzieci. Po prostu nie czulabym, ze to male dziecko bedzie ze mna bezpieczne, bo nieustanny placz doprowadza mnie do szalu.

Yoanna > 29-04-2009, 21:04

a co do tematu - zadna z 3 angielskich rodzin nie pokazywala mi kultury, kraju itd..

pamietam jak bylam w sheffield, mialam wtedy 17 lat, moja pierwsza praca. nie pokazali mi nawet gdzie jest przystanek autobusowy!

druga ang rodzinka, tym razem z londynu tez mi nic nie pokazala, ale ze rok wczesniej bylam przez tydzien w londynie to sama se swietnie poradzilam. zreszta czemu mialabym sobie nie poradzic, obecnie podrozuje gdzie chce i nigdy nie mialam problemow z odnalezieniem sie :wink: ta rodzinka wziela mnie ze soba na wakacje do wloch na 15 dni.. dostalam az jeden dzien off. pozostale to praca od rana do nocy. bo to oni mieli wakacje, nie ja.

trzecia ang rodzinka (obecna) nic mi nie pokazala, bo co mi mieli pokazac, jak ja mieszkalam 3 stacje od nich :lol: :lol:

jedynie rodzinka z niemiec, u ktorej bylam tylko 3 tyg! pokazala mi miasto, zabierali do restauracji, zawsze razem jedlismy obiad, nawet w weekendy.

coz, jakos z ang rodzinami nie mialam widocznie szczescia..

dominikan@ > 29-04-2009, 21:04

Kurde rzeczywiście dlugo się na nie czeka. Myślisz że jak je dostaniesz to od razu znajdziesz jakąś prace?

kamildzianka > 29-04-2009, 21:09

Kolo mnie jest podobno day care (google maps mnie pokierowalo), moglabym sie zapytac. Watpie, zebym znalazla cos dobrego, trzeba bedzie brac albo sezonowa prace, bo duzo rodzin potrzebuje na wakacje, bo dzieci sa w domu, a ich nianie-studentki wyjezdzaja do domow, albo cos tylko na pare godzin. Ja chce od rana do wieczora, zarobic dobrze! No nic, cos kiepsko na razie to widze.

agulka > 29-04-2009, 21:15

Kamila, a jak juz dostaniesz to powolenie, to mozesz sie starac o kazda prace , tak?To moze cos innego sie znajdzie niz dzieci

Moja kol znalazla 1 prace w USA w Starbucksie , narzekala na klientow, ale wolala to niz dzieci.

dominikan@ > 29-04-2009, 21:16

No to rzeczywiście Tobie też nie jest łatwo. Siedzisz w domu czekając na ten głupi świstek i martwisz się czy znajdziesz coś czy nie. Facet charuje od rana do wieczora pewnie. A wszyscy myślą że jak Ameryka to pieniadze z nieba lecą
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia