-
-
Re: wiza do USA, zalatwianie w UK
cailet > 22-08-2009, 2:08
Ale ty nie startowałaś po J1, nie chcesz być au-pair, prawda?? -
gosia1094 > 22-08-2009, 2:33
Chciałam wizę turystyczną ,po to żeby pozwiedzać .Mam 46 lat i mieszkam w Anglii.Tu mam pozwolenie na pracę legalną ,ubezpieczenie itd.Nie mam zamiaru nie legalnie pracować i się bać .To już nie dla mnie .Żenujące jest jednak to ,że w 21 wieku ktoś decyduje jeszcze w taki sposób gdzie można pojechać na wycieczkę . -
kamildzianka > 22-08-2009, 2:38
Moze mialas niewystarczajaca ilosc pieniedzy na koncie? Czy ten twoj znajomy-sponsor tez wystawil ci druk I-134? To druk na sponsorowanie - musi udowodnic, ze placi regularnie podatki i zarabia wiecej, niz srednia krajowa, oraz ze ma na koncie zaoszczedzone pieniadze, zeby oplacic twoje podroze. -
gosia1094 > 22-08-2009, 10:17
Myślę ,że miałam wszystko co trzeba .Pani która mi odmówiła ,po prostu nie chciała mi dać tej wizy .Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło .Pojadę innym razem .No na pewno nie odpuszczę .Myślę ,ze taki argument jaki wysunęła ta pani był śmieszny .Jestem obywatelka Polską i członkiem Unii Europejskiej ,istotne byłoby co mię wiąże z Europą ,a nie z Anglią ,bo nie zapytała czy mam np. dom w Polsce .Nie wszyscy ludzie jeżdza do Ameryki do pracy .Pracuję i mieszkam w Anglii ,zarabiam funty a jest to silniejsza waluta od dolara .mam ubezpieczenie i pozwolenie na pracę legalną . Chciała bym pozwiedzać ,no ale do puki Polski Rząd pozwoli na takie traktowanie polaków ,do tond tak będzie .Obojętnie w jakim kraju będziemy się starać o wizy . -
polishaction > 13-09-2009, 21:57
Polacy nie będą już mieli szans na zniesienie wizy do USA. Jedyną szansą pozostaje masowa akcja Polonii. Wysyłajmy emaile, listy, faxy, dzwońmy do naszych reprezentatów do kongresmenów, senatorów oraz do Prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obamy z prośbą o zniesienie wiz dla Polaków.
PolishAction.org -
myszka744 > 05-11-2009, 3:46
mam takie pytanie czy w amerykanskiej ambasadzie w londynie rozmowa z konsulem przebiega w jezyku ang?? pewnie glupie pytanie ale czy musze znac jezyk perfekcyjne?? a co jesli nie zrozumiem jakiegos pytania??? -
Yoanna > 06-11-2009, 17:55
hmm a niby w jakim jezyku mialaby przebiegac? po ang mowi sie i w UK i w US wiec to chyba oczywiste
jak nie zrozumiesz to powtorz o powtorzenie czy o przeformulowanie. a o jaka wize sie ubiegasz? -
gosia1094 > 13-11-2009, 0:23
[quote name="gosia1094"]20tego sierpnia ,czyli wczoraj stawałam na wizę do USA w Londynie.Dostałam odmowę .Jedyny argument jaki miała pani która przeprowadziła ze mną rozmowę było ,że jestem za mało związana z Anglia .Czyli żaden argument.Miałam zaproszenie ze sponsoringiem dowód, że mam stała prace,umowe najmu mieszkania przez okres 3 lat ,wydruk z konta ,jestem tu z córka i nawet mamy psa .Nie patrzyła na to ta pani z góry założyła ,ze mi nie da .Po 4 godzinach czekania rozmowa trwała 2 minuty .Zapytała tylko w jakim celu jadę i nie czekając na odpowiedz przykleiła papier na moim paszporcie i włożyła do okienka zwrotnego.Wspomnę jeszcze ,ze paszport jest moim dokumentem i nie upoważnia do przekraczania tylko granic USA .Papier był z bardzo duża ilością kleju i przyklejony do naszego polskiego ORŁA .Mam teraz po odklejeniu tego papieru cały w kleju dokument .Uważam ,ze to jest nie etyczne a nawet bez szczelne w stosunku do mnie ,dokumentu i POLSKIEGO ORŁA.[/quote]
Jeszcze raz stawałam na wizę .28.października byłam w Ambasadzie w Krakowie .Tym razem też mi odmówiono.Pan z którym rozmawiałam był miły i usiłował mi za wszelką cenę wmówić ,ze mam 14 letnią córkę .Nie rozumiał ani po Polsku ,ani po Angielsku ,ze ma 24 lata .Pytał mnie bez końca z kim ją zostawiłam na okres mojego wyjazdu do Krakowa bo przecież mieszkam w Anglii.Na koniec łaskawie zajrzał ile zarabiam i powiedział , dużo i nie od stępując od tematu zapytał ile kosztuje opiekunka do dziecka tygodniowo w Anglii.Podjęłam temat i udzieliłam mu informacji.Powiedział jeszcze ,ze jest mu przykro ale tym razem nie może mi dać tej wizy .Szkoda ,ze nie powiedział którym razem mi da ,bo może wtedy bym pojechała .No i oczywiście dostałam papier na którym pisze ,ze jestem za mało związana z Polską Proszę o rady bo nie wiem co dalej -
nina15 > 13-11-2009, 0:57
hmmm.ja się starałam o wize turystyczną w zeszłym roku. pytali mnie co robie co robia moi rodzice. byłam w trakcie studiów pracowałam no i dostałam. mój znajomy który ma dzieci i żonę też razem z nimi starał się o wizy bo planowali wycieczkę po stanach i też dostali. zero problemu. zarówno ja jak i on staraliśmy się o wizę w Warszawie. szczerze to dziwne że dostajesz ciągle odmowę jeśli masz stałą pracę w agnlii. no fakt w polsce widać nic Cię nie trzyma skoro mieszkasz w anglii, raczej ważne co Cię trzyma w Aglii. a może problem w tym że skoro wyprowadziłaś się z poslki to może i znikniesz w stanach 8) poczytaj na tym forum
http://www.usa.info.pl/board/Wiza-turystyczna-f60.html
tam jest mnóstwo informacji na temat wiz może ktoś Ci coś doradzi :wink: