-
-
Re: Pomocy!!! co zrobić?
justineee > 05-03-2009, 18:57
Iren, fajne sa te ofery. Osobiscie wybralabym chyba ta II rodzine, I jest fajna, ale obawialam bym sie tego nielimitowanego czasu pracy, wiesz na miejscu okaze sie ze bedziesz siedziala z dziecmi w weekendy i nie bedziesz miala czasu dla siebie... chociaz z drugiej strony ta rodzina placi Ci wiecej pieniedzy. Zalezy co wolisz, pracowac dluzej i zarobic wiecej, czy raczej miec wiecej czasu wolnego? Nie wiem, ktorego jezyka wolisz sie uczyc.... Dla mnie wazne jest takze miasto, nie chcialabym siedziec na jakiejs wiosce, z dala od wiekszego miasta, zwlaszcza ze nie masz prawa jazdy.
Z jakich dokladnie miast sa te rodziny? Na jak dlugo planujesz pobyt we Francji? -
justineee > 05-03-2009, 18:58
Zapomniałam napisac, ze wybieram sie do Nicei w lipcu -
Iren > 06-03-2009, 0:12
właśnie ta druga rodzina mieszka koło jakiegoś dużego miasta na Ch....
jutro kupuję bileti lecę jak najszybciej mogę chce zostać do końca września zarobić na wymarzone studia \ -
Iren > 09-03-2009, 10:02
rodzina do której lecę usuneła profil na portalu po akceptacji mnie jako au pair (rozmowa tel., maila, skype) to chyba na plus?
ja tez to samo zrobiła żeby nie pomyśleli że jestem jakąś oszustką i szukam nadal rodziny. -
Iren > 09-03-2009, 19:15
Mam pytanie czy mozna jakoś sprawdzić host rodziny? Mam niedługo lecieć do Francji rodzina która wybrałam wydaje się miła i całkiem w porządku ale to mogą być tylko pozory. Wybrali mnie z ok.50 ogłoszeń i zawiesili konto na portalu na którym ich znalazłam, w gruncie rzeczy byłam jedną z ostatnich w zgłoszeniu au pair, napisałam im że jestem dyspozycyjna i moge przyjechać kiedy chcą wiec może to ich skusiło żeby mnie wybrać. Chłopak mi powiedział żebym sprawdziła ich na policji we Francji napisała na maila lub zadzwoniła żeby ich sprawdzili powiedziała że wyjeżdżam jako au pair i dla bezpieczeństwa do nich piszę tylko pytanie czy policja we Francji coś mi powie?
W gruncie rzeczy wszystko wygląda Ok. Dzwoniłam do nich żeby podali mi dokładny adres komórkę i domowy nawet wyszukałam ich na google earth żeby sprawdzić czy naprawdę mieszkają w mieście X i mają basen i mieszkają blisko jeziora. Okazało się że tak hybryda pokazała dokładnie miasto, jest tam kilka domków z basenem blisko wody więc sądzę że to jeden z nich wszystko wygląda podobnie z zdjęć i opowiadań. -
dominikan@ > 09-03-2009, 19:43
Iren bardzo wątpię że policja udzieli ci jakichkolwiek informacji.
Co do ich domu to ja też mogę sobie zrobić profil na greataupair wstawić kilka fotek, udawać że jestem rodziną z LA i szukam au pair. Mogę ci nawet podać ulicęi jak sprawdzisz to przez googlamap to wszystko się będzie zgadzać. Nie w tym rzecz. Jedąc przez neta nigdy nie masz 100% pewności czy to nie oszuści. Ja na twoim miejscu (wiem że to nie jest tanie) ale poprosiła bym ich o nr tel dom i zadzwoniła bym kilka razy bez zapowiedzi. Wiem że to w sumie tez nie za wiele da ale lepsze to niż nic. Jesli będziesz jechała do nich to zostaw twoim rodzicom ich adres, nazwisko, nr kom, nr stacjonarne wszystko a wszystko. A ty wogóle widziałaś jakieś ich foty? Zapytaj czy już wcześniej mieli au pair. Jeśli tak to poproś o jej maila. -
Iren > 09-03-2009, 19:55
hmm masz rację to tez można ustalić
widziałam ich zdjęcia na portalu i wysłali mi kilka zdjęć na maila
wczoraj dzwoniłam na domowy bez zapowiedzi odebrała host mama
pisali ze będę ich pierwszą au pair i chcą żebym przyjechała jak najwcześniej mogę
na lotnisko ma wyjechać po mnie host ojciec z dzieckiem
samochodem do ich miasta bedę miała do przejechania 100 km
najgorsze jest to że będę tam wieczorem -
Yoanna > 09-03-2009, 20:44
asiafrugo where are you??? nasza specjalistka od przeswietlania rodzin :lol:
iren, ale oprocz zgooglowania domu, zgooglowalas tez hostow, nie? wiesz gdzie pracuja itd?
chociaz o moich zazwyczaj nic sie nie pojawialo hehe
nie wiem, moze ja za ufna, ale twoi mi sie ok wydaja, normalna rodzina.. przynajmniej w moim przypadku tak bylo ze swirow/zboczencow/naciagaczy z daleka wyczuwalam :lol: bo sie im nawet maskowac nie chcialo.. -
dominikan@ > 09-03-2009, 21:08
Yoanna mi się też ta rodzina wydaje ok ale wiesz różnie to bywa.
Szkoda że tak wyszło że wieczorem będziesz u nich.
Co do twoich wątpliwości dlaczego akurat ciebie wybrali a nie kogoś innego to może rzeczywiście dlatego ze oni poszukują kogoś ASAP a ty jesteś gotowa jechać jak najszybciej. A tak wogole to nie wiem jak to jest na tych stronkach (nigdy nie miałam na żadnej profilu) ale ciekawi mnie czy ty widzisz te au pair które oni mieli zaznaczone jako potencjalne kandytatki? -
Yoanna > 09-03-2009, 21:12
ja bym tej ilosci dziewczyn nawet do glowy nie brala, jesli to chodzi o to ze dodaly rodzine do hot listy. sama dodawalam mnostwo rodzin. zreszta do mnie tez duzo rodzin pisalo, bo niestety nie wszyscy umieja czytac :lol: czesc operek tez pewnie nie umie :wink: poza tym ty mozesz jechac juz teraz, inne pewne nie, w takich sytuacjach mnie nawet o doswiadczenie nie pytali