-
-
Re: Umowa z rodzina z netu
kaasiaa > 25-04-2009, 9:44
No ja za pierwszym razem tez nie. Chyba większość rodzin nie chce podpisywać. Bo w sumie z tego co widze to im to sie średnio opłaca - bo chociażby muszą płacić za twoje ubezpieczenie no i w ogóle. I chyba to tez od kraju zależy , w UK to chyba rzadko sie zdarza, we Francji chyba częsciej. Ale nie wiem, moge sie mylić. -
kaasiaa > 25-04-2009, 9:46
acha jeszcze jedno pytanie do agulki. Te pieniądze w kontrakcie to ile to było?Mi hostka obiecała 400 euro, a oficjalnie we francji to chyba jest 320..mam nadzieje, że to nic nie zmieni. :roll: -
agulka > 25-04-2009, 13:08
ja zawsze musze miec wszystko zalatwione, bo taka juz jestem. wole sie zabezpieczyc w razie nieszczesliwego wypadku itd. wazne jest zeby placili ubezpieczenie. np jesli ulegniesz wypadkowi w trakcie pracy itd. wiem, ze wiele rodzin woli na czarno, ale co to za ludzie, ktorzy nie dbaja o pracownika...
mysle, ze jesli kwota jest wyzsza o te 80euro to nie powinno byc problemu- zawsze mozna powiedziec, ze to praca za dodatkowy babysitting , pomoc w domu itd.
w moim wypadku bylo to bardziej skomplikowane, bo ja zarabiam 3 razy wiecej niz au pair, mam wyplate niani, ale nie jestem podpieta pod zadna agencje dla nian. w dokumentach na 1 permit mialam wpisane, ze au pair, wiec na papierze rowniez musialam miec wynagrodzenie dla au pair.
rodzina placi za mnie ubezpieczenie i co miesiac ida pieniadze na fundusz emerytalny.
moze faktycznie rodzinom zatrudniajacym au pair na 3 miesiace sie to nie oplaca, wiec jesli zdecydujesz sie jechac bez podpisywania kontraktu itd, to zaopatrz sie w ubezpieczenie - zawsze mozesz wykupic karte euro 26 itd. -
kaasiaa > 25-04-2009, 23:11
O kurcze tylko pozazdrościć takich warunków, gratuluje
ja pojade chyba jednak z umową, ale raczej nie dlatego, że ja chce :wink:
i wybacz ale mam jeszcze jedno pytanie na które być może bedziesz znała odpowiedź - wiesz może jak taki list powinien wyglądać ?
długi powinien być? trzeba tak oficjalnie pisać ?