-
-
Re: Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko
justineee > 13-05-2009, 23:25
Dzieki, a to EKUZ? -
Summertime > 14-05-2009, 0:43
Ja mam do czasu, aż legitymacja przestanie byc ważna. -
justineee > 15-05-2009, 1:18
Dzięki za pomocpozdrawiam -
cailet > 29-05-2009, 10:53
Summertime ----> jak nie wiesz, jakie masz mieć dokumenty, to zadzwoń do NFZ, oni ci powiedzą. To zależy od tego, jak jesteś ubezpieczona. Ja jak to załatwiałam to musiałam mieć ZCZA i RMUłA, bo byłam ubezpieczona (jako studentka) jeszcze na rodziców. To są druczki, które rodzice dostają w pracy. Jeden co miesiąc, a drugi, jest potwierdzeniem, że jestem wpisana na ich ubezpieczenie.
Też musiałam mieć legitymację, bo to ubezpieczenie jest ważne tak długo, jak długo mam status studenta, więc na jak dług mam podbitą legitymację.
Ja do Anglii brałam i EKUZ i Euro-26, choć prawdą jest, że jeśli jest emergency, to się po prostu idzie do szpitala na ostry dyżur i nikt cię o żadne dokumenty nie pyta. Do mojego kolegi (z którym mieszkałam) wzywaliśmy nawet karetkę, a na dokumentach, które dostał miał nawet źle imię i nazwisko wpisane. Ale ja wychodzę z założenia, że bezpieczny zawsze ubezpieczony -
Summertime > 07-06-2009, 2:19
[quote name="cailet"]Summertime ----> jak nie wiesz, jakie masz mieć dokumenty, to zadzwoń do NFZ, oni ci powiedzą. To zależy od tego, jak jesteś ubezpieczona. Ja jak to załatwiałam to musiałam mieć ZCZA i RMUłA, bo byłam ubezpieczona (jako studentka) jeszcze na rodziców. To są druczki, które rodzice dostają w pracy. Jeden co miesiąc, a drugi, jest potwierdzeniem, że jestem wpisana na ich ubezpieczenie.
Też musiałam mieć legitymację, bo to ubezpieczenie jest ważne tak długo, jak długo mam status studenta, więc na jak dług mam podbitą legitymację.
Ja do Anglii brałam i EKUZ i Euro-26, choć prawdą jest, że jeśli jest emergency, to się po prostu idzie do szpitala na ostry dyżur i nikt cię o żadne dokumenty nie pyta. Do mojego kolegi (z którym mieszkałam) wzywaliśmy nawet karetkę, a na dokumentach, które dostał miał nawet źle imię i nazwisko wpisane. Ale ja wychodzę z założenia, że bezpieczny zawsze ubezpieczony[/quote]
Cailet- za kazdym razem gdy dzwoniłam do NFZ słyszałam coś innego- ludzie zupełnie niekompetentniDzięki Bogu mój tata mi pomógł i wsio się wyjaśniło -
emiemiemiemiemi > 14-06-2009, 16:33
Mam problem, jade do Monachium na poczatku sierpnia. Podpisalam juz umowe z rodzinka i te sprawy, ale nie bylo mowy o ubezpieczeniu. Mozecie mi powiedziec jak to zalatwic, czyli jak ubezpieczyc sie w Niemczech? Bo pojecia nie mam zielonego jak to wszystko wyglada... Z gory dziekuje! -
PawelAuPair > 15-06-2009, 21:19
Możesz skorzystać z ubezpieczeń zawartych właśnie w kartach zniżkowo-ubezpieczeniowych.
Wspomniane wyżej EURO<26. Jest jeszcze ISIC.
Możesz jeszcze załatwić Europejską kartę Ubezpieczeniową:
http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=5
Możesz również skorzystać z prywatnych ubezpieczycieli, np. WARTA, ALLIANZ, COMPENSA... ale niestety ceny ubezpieczeń, przykładowo na rok mogą być wysokie.
Oto przykładowe wyliczenie w Allianz na roczny pobyt, opcja "Wszystkie państwa europejskie wraz z krajami położonymi w Basenie Morza Śródziemnego oraz Wyspami Kanaryjskimi"
https://www.allianzdirect.pl/ubezpiecze ... Risks.html -
tasia > 18-09-2009, 11:04
no tak, wszystko pięknie jak się ma status studenta, tyle, że zabrali mi legitymację bo dyplom już obroniony. I co teraz? Pewnie trzeba się rozejrzeć za czymś innym, jeszcze nie wiem czym. Kurcze, tylko żeby znowu nie jakieś kosmosy w cenach :| -
dina39 > 24-04-2012, 17:06
Hej, ja wyjeżdżam do Szwajcarii po maturze na rok, w związku z tym potrzebuję karty EKUZ. Mógłby mi ktoś z Was napisać które formularze trzeba wysłać do NFZ (bo zostaje mi tylko droga pocztowa, osobiście mam za daleko), jak się z nimi kontaktowałam ale mi nie pomogli. Co wpisać w rubryce "4.2 Wnioskowany okres na jaki ma być wydana karta od ... do ..."? -> Ile można wpisać maksymalnie jeśli to jest "wyjazd turystyczny"?
Euro 26 nie jest uznawane.