-
-
Re: aga w szwajcarii :)
Gość > 20-08-2007, 11:10
dokladnie to samo pomyslalam, co Idril napisala, czy to jest Twoje dziecko? Bo jak nie, to ja nie rozumiem, o co ten zamet. Dla nich to pewnie nawet lepiej jak Ciebie nie bedzie, jak bedziesz "na swoim", a hosci widze ze tez sluza pomoca jak najbardziej, wiec nie wiem o co cale halo.
Chrzestna... to nie rodzona matka. Nie musi z dzieckiem bywac codziennie. -
agamalaga > 06-11-2007, 18:06
hejka mam pytanie, do osob ktore sie moze mniej wiecej orientuja
jestem w szwajcarii juz 5 miesiecy, i dopiero teraz mnie zameldowali `^. bez komentarza. mam oplacony kurs na k tory tez dopiero od niedawna uczeszczam , moja wyplata wynosila 600fr, ale teraz musze oplacac przejazd na kurs (co w szwajcarii jest bardzo drogie) i cos z ubezpieczenia :/ dokladnie nie wiem co to jakis podatek ? nie wiem o co im chodzi wynosi ok 50 fr. jakby na to nie patrzec z wyplaty zostaje mi 490 fr:/ marne pieniadze tutaj `^ moja kolezanka co jest w szwajcarii nie oplaca zadnego podatku w wysokosci 50 fr, wiecie cos na ten temat?? i mam pytanie, czy mozna tutaj na przyklad znalezsc sobie prace na weekendy, ze zajmuje sie tez jakims dzieckiem od czasu d o czasu? bo mi powiedzieli ze jak ktos sie dowie odesla zaraz do polski... chcialabym sobie dorobic do swiat jakos, a tu widze ze jakos drogi sie zamykaja, a za 490 fr pracowac? w polsce teraz juz mozna wiecej szczerze mowiac :/ -
asiafrugo > 06-11-2007, 21:43
Bo Szwajcaria jest strasznie 'hermetyczna', ja mam oferte od fajnej rodziny stamtad, ale ze wzgledu na extra job chyba jednak wroce do Anglii, tam mozna wszystko i wszedzieno ale czytalam na jakims forum, ze operki sobie tam dorabiaja - takze widac mozna... -
Vorissa > 06-11-2007, 22:00
Mi rodzinka ze Szwajcarii pisała, że można sobie dorabiać jako opiekunka do dziecka gdzie? jeszcze typu babysitting, jakie? sprz?tania itd. Jako tako au-pair w Szwajcarii i tak nie jest legalne b- żadna firma trudni?ca się tym nie proponuje wyjazdu tam, tylko z neta. Więc skoro tak można to czemu by nie pracować?
A o podatkach nic nie wiem jeszcze... -
Gość > 07-11-2007, 12:58
[quote name="Vorissa"]Jako tako au-pair w Szwajcarii i tak nie jest legalne b- żadna firma trudni?ca się tym nie proponuje wyjazdu tam, tylko z neta. [/quote]
no nie do konca tak - ze firma nie proponuje, to nie znaczy, ze nielegalne. Szwajcaria po prostu nie podpisala sie pod swiatowa umowa o programie au pair, ale jako niania live-in mozna tam byc, tak jak wlasnie Aga - zameldowanie, podatki itp.
Ja placilam, btw, podatek w Finlandii w wysokosci 58€ od moich 400, wiec tez duzo to bylo, ale nie marudzilam wcale, bo mnie sie placenie podatkow bardzo podobalo - przynajmniej wiedzialam, ze jestem 100% legalnie (aha, do dziewczyn z krajow takich jak UK - tam prawo sformulowane jest inaczej).
Skandynawia niby tez bardzo sie trzyma rzetelnosci obywateli i przyjezdnych w placeniu podatkow i niby tez jakies takie cos mozna slyszec: jak cie zlapia to cie odesla, ale mysle, ze w wiekszosci jest to wygorowane myslenie ludzi o swoim wlasnym kraju - w Szwecji Skarbowka ma obywateli gdzies i wcale ja nie interesuja baby-sittingi i sprzatania... Przynajmniej nie u osob prywatnych. -
agamalaga > 07-11-2007, 13:50
oki dziekito zaczne cos gdzies szukac, najwyzej mnie odesla pojade gdzie indziej hehe. bo mnie to denerwuje, bogaty kraj a dorobic nie ma jak a swieta sie zblizaja tylko zapomnialam taka strone , ona sie nazywa www.lollipop.de albo www.liliput.de cos takiego, kojarzy ktoras z was ja moze? bo mi sie zapomnialo :p