-
-
Re: jak za granica wymawiaja wasze imiona???
Czarna_ski > 28-02-2006, 16:40
oo zawsze mnie wkurzalo to pytanie w Starbucksie jak podpisac kawe. Zawsze trzy razy musialam powtrzac zeby w koncu i tak nagrezmolili jakies Edieta, coraz pytajac czy jestem z Rosji.
W koncu sie wkurzylam i za kazdym razem mowilam jakiekolwiek amerykanskie imie jakie mi przychodzilo na mysl, najczesciej Lisa.
3-latek pewnien nazwal mnie kiedys "Dydydita".. :lol: -
xMala__Mi > 11-03-2006, 20:07
na mnie (ola) niemcy wolaja "ora" (i nijak im nie wytlumaczysz, nawet literujac;p), przedwczoraj tez, kiedy moj ojciec przedstawil mnie jako aleksandre, upierali sie, ze to napewno alexa i tak tez caly czas na mnie mowili. niby male przekrecenia, ale bardzo mi sie niepodobaja, bo nadaja takiej twardosci imieniu. chyba czas sie przemianowac;ppp chociaz kumpel z UK mowil na mnie sandy, a to juz brzmialo o wiele milej dla ucha;> -
Gość > 13-03-2006, 13:18
a Ola to w Skandynawii imie meskie :lol:
ja sie im wcale nie dziwie z Alex - a co ci sie w tym nie podoba? -
oliwka911gt > 13-03-2006, 22:59
ola po hiszpansku czesctyle ze pisze sie hola :wink: -
Yoanna > 13-03-2006, 23:13
hehe no tak, ale maja tez zwykla olala ola - fala :lol: -
xMala__Mi > 19-03-2006, 1:31
z imieniem meskim wiem, moi rodzice maja poczucie humoru;p alex jakos tak hmmm nie wiem, w ogole nie bardzo podoba mi sie moje imie;p
z hola z kolei smiesznie mialam na hiszpanskim ;p "ola jo soj ola" [oczywiscie zapis taki jak wymowa;p] kiedy uczylismy sie przedstawiac;p -
Ewelina88 > 29-04-2006, 10:40
A ja jestem Ewelina i Anglicy bez problemu wymawiaj? moje imie -
maada > 29-04-2006, 12:18
moje imie "Magda" to dla obcokrajowcow MAHDA 8O
zaczelam sie wiec przedstawiac jako "Magdalena" i z tego to juz w ogole wyszlo jakies mega-dlugie-dziwne imie w style MAGDALEEEENA albo jeszcze lepiej MEGDELIIINA :twisted:
o nazwisku nawet nie wspominam
:lol: -
kamildzianka > 01-05-2006, 20:06
Mam na imie Kamila i to sprawia tyle trudnosci moim azjatyckim przyjaciolom, ze glowa boli!
Najpierw nazywali mnie Kamira, slyszalam tez Kamela.
A najlepsze bylo kiedys - kolezanka z Tajlandii nazwala mnie Camera, co przeciez oznacza aparat fotograficzny! Tego nie zapomne.
Ludzie maja problem w pisaniu tego imienia i wymawianiu. Pisza:
Kamilla, Camilla, wymawiaja: Kamiila, Kamili, Kami.
Najczesciej mowie, ze moje imie wymawia sie, jak Camilla Parker Bowles i kazdy juz wie. Czyli mowia tak bardziej z angielskim akcentem.
A nazwisko to porazka, wszedzie musze literowac, tlumaczyc. Poza tym w Polsce tez wielu ludzi mialo problemy, tez literowalam wielokrotnie. Ehh, trzebaby wyjsc za jakiegos Kowalskiego, czy Nowaka, to nie byloby trudnosci... -
3hope > 18-07-2006, 1:42
Jestem Agnieszka. Więc nikt nigdy nie miał problemu - Agnes i tyle. Nie przepadam jednak za t? wersj?, więc niektóre osoby postanowiły nauczyć się pełnej wersji. A to już było bardziej ciekaweAle praktyka czyni mistrza.
Za? dla dzieciaków byłam Aggie [agi]. 'Agnes' skojarzyło im się z imieniem bohaterki 'Maggie and the Ferocious Beast'. I tak już zostło.