• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Obowiązki

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Obowiązki

• Obowiązki
  • Re: Obowiązki

scarlett25 > 24-07-2012, 17:24

Hej dziewczyny, jestem tu nowa, pod koniec sierpnia jadę pierwszy raz jako au pair, mam trochę pietra dlatego chciałam wam opisać jak u mnie ma to wyglądać.Rodzinkę znalazłam bardzo szybko bo po 3 tygodniach, mają dwie córki , rozmawialiśmy na Skypie i poznałam mamę , jej męża i oczywiście dziewczynki ,wypytałam o wszystko tzn. o ubezpieczenie zdrowotne , o czas wolny , o mój pokój, dokładnie o moje obowiązki. Wygląda to tak że rano pomagam dziewczynkom przygotować się do przedszkola , gdzie spędzają codziennie 6 godzin od 9do 3, rodzice są do 18 w pracy ,przygotowuję tylko wieczorną kolację dla nas wszystkich , codziennie muszę tylko ogarnąć dom( włożyć naczynia do zmywarki , wstawić pranie , ogarnąć zabawki), 2 razy w tygodniu mam sprzątnąć dom dokładniej , ale z tego co widziałam ( bo hostka pokazała mi cały dom )zajmie mi to max 2 godziny bo ich dom to połowa mojej hacjendy , po tym jak dziewczynki wrócą z przedszkola mają tylko dostać jakiś snack , zabawa z nimi i czasami mam je wykąpać.W czasie kiedy są w przedszkolu mogę robić co chce i weekendy też mam wolne .Wiadomo że podczas jak są w przedszkolu to najlepiej ogarnąć dom i już coś na tą kolację przygotować żeby potem nie latać z wywieszonym jęzorem.Płacą 75 funtow na tydzień , z tym że dogadaliśmy się że jak podszkolę swój angielski to mogę sobie znaleźć jakąś part time job i nawet mi w tym pomogą , na weekendy dostanę ich bilety na komunikację miejską żebym mogła jeździć sobie za darmo no i na święta mogę jechać do domu jak chce albo zostać z nimi.Co o tym myślicie? Ja uważam że oferta spoko , rodzina jest bardzo sympatyczna , a dziewczynki naprawdę słodkie i towarzyskie , nie baly się ze mną rozmawiać przez kamerkę.

PolishGirl > 26-07-2012, 20:06

[quote name="annjg"]Umowilismy sie ze placi mi 60 funtów/tyg i kupuje mi oyster do zawożenia jej syna do szkoly i na moje zwiedzanie londynu,

A tu sie okazuje ze zaplacila mi 47 funtow. Odliczyla mi za karte,

Łapiesz?[/quote]

chodziło mi o to, żebyście mi objasniły co to za karta i na czym polega jej funkcjonalność bo nigdy nie używałam czegoś takiego w UK?

kasiulek91 > 26-07-2012, 20:10

Ja myślę, że to bardzo dobra oferta Fajnie, że Ci chcą kupować bilety, żebyś się nie nudziła z nimi i mogła odpocząć od nich jadąc gdzieś

annjg > 26-07-2012, 21:09

Ah, sorry. Juz mi sie rzuca na głowe jakaś ciemnota.

Oyster card to cos takiego jak nasza karta miejsca. W Londynie uzywasz jej do przemieszczania sie srodkami komunikacji. Tj. autobusy/różne pociagi/metro/statki/tramwaje

PolishGirl > 05-08-2012, 1:29

Dziewczyny? a jak z jazdą samochodem w UK u was było? musiała któraś jeździć? ciężko było się nauczyc jazdy po lewej stronie :?: ?

Saiisuke > 05-08-2012, 11:57

Ja trochę jeździłam. Było mi ciężko szczególnie ze zmienianiem biegów lewą ręką, ale da się przyzwyczaić. Tylko na początku trzeba być znacznie bardziej uważnym, żeby nie pojechać pod prąd :]

PolishGirl > 05-08-2012, 22:30

a no i jeszcze jedna kwestia: jak zwracacie się do swoich Hostów? po imieniu, na Pani Kowalska czy Pani Anno? bo nie wiem kompletnie jak się do nich zwracać.

Saiisuke > 05-08-2012, 23:37

Ja mówię zawsze po imieniu. Po angielsku to nawet trudno by było mówić "pan", "pani".

kasiulek91 > 06-08-2012, 19:54

ja też jestem po imieniu A jak jest Ci głupio mówić po imieniu to zawsze możesz zwracać się bezpośrednio nie używając żadnych imion czy zwrotów grzecznościowych czyli zamiast "Emma do you want sth" mów "Do you want sth?"

Astrid > 06-08-2012, 20:15

Jakbym powiedziała do mojej Hostki "Pani Karen" to chyba by umarła ze śmiechu. Pewnie, że po imieniu, zresztą w angielskim tak już jest, na upartego można dodać "sir" czy "madam".
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia