• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Harcerstwo

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Off-topic czyli luźne rozmowy

• Mess

• Harcerstwo

• Harcerstwo
  • Re: Harcerstwo

harc > 02-10-2012, 21:07

właściwie tylko oni mnie tu trzymali i studia. Studia skończone, drużynową byłam 6 lat i z chęcią bym pobyła jeszcze, ale muszę też pomysleć o sobie i mojej przyszlości.

deq102 > 18-01-2013, 17:11

Harcerstwem nazywane są także organizacje harcerskie pracujące w kraju i poza jego granicami (wśród Polonii zagranicznej), w oparciu o powyższe zasady i unikatową metodę harcerską.

Za rok powstania harcerstwa przyjmuje się 1910, a właściwie okres między wrześniem 1910 (powstanie pierwszego zastępu) a dniem 22 maja 1911 (powstanie pierwszych drużyn), zaś za symbolicznych założycieli harcerstwa uważa się Andrzeja Małkowskiego i jego żonę Olgę Drahonowską-Małkowską. Istotę różnicy pomiędzy ówczesnym „klasycznym” skautingiem założonym przez gen. Roberta Baden-Powella a powstającym wówczas harcerstwem, Andrzej Małkowski ujął w słowach: harcerstwo to skauting plus niepodległość, aby podkreślić różnicę w ówczesnych priorytetach polskiego harcerstwa i światowego skautingu.

harc > 19-01-2013, 17:37

nie wiem co to ma do rzeczy ta cala opisowka, rozmawiasz na forum z kadra, ktora ma to w glowie od ladnych paru lat.

a teraz maly news!!!!!

spotkalam sie wczoraj ze skautami na zbiorce, chlopcy w wieku 10-13 lat plus 5 doroslych liderow...masakra!!! Zbiorka kompletnie wyssana z palca...na poczatek chlopaki grali w sali w pilke, potem po 20 minutach lider liderow krzyczal na nich ze maja se ustawic, zaczeli zagadywac jeden drugiego i lider znowu krzyczy (dla mnie to oznaka braku szacunku,krzyknac raz to rozumiem, ale on tak cala zbiorke bo nikt go nie slyszal).

Potem zrobili po skautowemu bacznosc i spocznij, stojac w kwadracie. Nastepnie dali im 2 kartki zolte a3 i kazali stanac 4 chlopcow na niej, nie dotykajac podlogi, liderzy ruszyli na pomoc i powiedzieli im jak to maja zrobic (pozwole sobie skomentowac, ze dzieciaki nie mialy mozliwosci za duzej metody prob i bledow ani pomyslunku, robili to za nich dorosli...) potem podzilil dzieci (8 chlopcow) na 2 zespoly i kazal jednym napisac czemu szkoly powinny byc zamkniete dzis a drugim czemu maja byc otwarte (dzis spadl pierwszy snieg i kazdy trzesie tu tylkiem, najlepiej wszystko by pozamykali od sklepow po koscioly poczawszy) nastpnie liderzy olali dizeci, wyszli po wielkie, czerwone maty, takie jakie mamy na dachy stolowek. Jako, ze mieli biwak w blocie tydzien temu, to postanowili to wyczyscic...w sali...trzepali i jedna mate im sie udalo, nastepna byla jeszcze nie wyschnieta i brudna to wyniesli ja na dwor i wywalili dzieciaki na dwor tez. Skauci zaceli nawalac sie sniegiem, wg nie sluchajac liderow ze potrzebuja ich do pomocy. Napakowali ta marna ilosc sniegu na maty i zaczeli zamiatac, to bloto jeszcze bardziej sie rozmazalo :/ . Skomentowalam to do jednego z liderow, czemu nie robia tego, gdy pada deszcz? deszcz zrobi to za nich a on na to z glupia mina @ nie wiem@ ps. tu ciagle pada.

potem wylali goraca wode na te maty i poleceli z mopami, brudne jeszce bardziej xD. zawial wiatr, a ze dizeciaki mialy stac na rogach a mialy to gdzies to mata odleciala... i taka sama sceneria z druga mata.

Przy okazji, dzieciaki sie myly sniegiem i potem lider tez umyl dzieciaka...

na koniec gralismy w jakas zabawe z pilka w malej sali, liderzy kopali z calej sily pilka, nie patrzac gdzie trafi (w dziecko czy nie)

Potem zabawa - jest 3 liderow na srodku sali, dzeciaki biegnal z 1 konca sali do 2 i liderzy ich lapia, jak przycisna do podlogi to ta osoba pomaga liderow, az do czasu gdy zostaje jedna nie obalona osoba i wszyscy sie na nia rzucaja...przy okazji podciagajac mu majtki itp.

Potem otwieraja sklep ze slodyczami, dzieciaki kupuja, i bylam na obietnicy skautowej, na ktorej sie wzruszylam bo to moja pierwsza a powinna byc jakas taka @ach@ a tu lipa. dzieciak dotyka sztandaru i powtarza bardzo szybko slowa za liderem, daja mu odznaki i chuste. potem pytalam jak to wyglada z zlozeniem obietnicy, czy macie jakies odznaki (chcialam nawiazac do naszego krzyza) to on mi na to ze jak dzieciak przychodzi 2 raz na zbiorke to znaczy ze mu sie podoba i sklada obietnice....o ZAL!!!!!!!!!

masakra, nikt nikogo nie slucha, gry i lidery sa brutalni, a facet mi potwierdza notke, ze maja w UK dzieci na liscie rezerwowej bo nie ma liderow do prowadzenia druzyn...tak jasne...

agnieszka89 > 19-01-2013, 17:51

Masakra jakaś. Może w innych drużynach jest jednak inaczej. Przynajmniej mam taką nadzieje. A co do tej zabawy to mamy podobną, ale wystarczy złapać, dotknąć osobę przebiegającą, a nie powalić ją na ziemie.

A mogę się spytać w jakim wieku są ci liderzy?

harc > 20-01-2013, 5:57

lysi, siwiejacy i z brzuszkami, tak po 40? i jeden mlody, to syn jednego ze starszych.

agnieszka89 > 20-01-2013, 13:23

Na prawdę? I wszędzie tak jest? Nie ma w ogóle młodych liderów? To jest straszne.

Ciekawa jestem jak to wygląda w USA, bo jak powiedziałam jednej host mom że jestem w harcerstwie to się spytała co ja tam robię.

Kanion > 30-01-2013, 13:03

Byłem w drużynie o profilu obronnościowym. Latanie po lesie, wyjazdy na obozy, biwaki, pod namiot. Sporo nowych znajomości na zlotach. A te ogniska przy gitarze i rozgwieżdżonym niebie. Eh, bardzo fajny okres w moim życiu.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia