-
-
Re: Prezenty dla Host-rodziny
tosia_ > 03-03-2011, 12:31
[quote name="martyna"]ja jestem zawiedziona i zła. Kupiłam dzieciakom legendy o Polsce z kolorowymi obrazkami- szukałam długo czegoś związanego z krajem i odpowiedniego dla dzieci w tym wieku. I coś mnie trafia jak widzę te książki porysowane i pogniecione, bo oni ich tu nie szanują. Amerykanie często nie doceniają naszych prezentów więc nie starajcie się za mocno...
oczywiście są wyjątki[/quote]
Nie tylko Amerykanie. Wydaje mi się, że oni po prostu tego nie szanują, bo mają milion swoich zabawek itp. Co chcą, to dostają i są przyzwyczajeni do tego, że można niszczyć, bo i tak w razie czego dostaną nowe, nieraz lepsze. -
martyna > 04-03-2011, 3:08
nie winię dzieci za to, rodzice są głupi że nie uczą ich szacunku - u mnie w domu zawsze książki były w dobrym stanie, nawet te z czasów wczesnego dzieciństwa bo nauczono mnie jak się z nimi obchodzić. Dużo by gadać na temat amerykanów... szkoda słów -
Sake > 04-03-2011, 17:30
[quote name="89dzoana89"]Ja tez od razu mowie ze nie warto kupy kasy wydawac...w moim przypadku tym bardziej ze mnie po tygodniu wywalili z pracy haha[/quote]
Zgadzam się w 10000%
Nie warto się starać. -
anitaaa > 06-03-2011, 13:59
[quote name="martyna"]nie winię dzieci za to, rodzice są głupi że nie uczą ich szacunku - u mnie w domu zawsze książki były w dobrym stanie, nawet te z czasów wczesnego dzieciństwa bo nauczono mnie jak się z nimi obchodzić. Dużo by gadać na temat amerykanów... szkoda słów[/quote]
To nie tylko Amerykanie tak mają. Ja swoje rzeczy szanuję i mam nawet zabawki z czasów dzieciństwa na strychu w bardzo dobrym stanie, a o książkach już nie wspomnę. Mam za to kuzynki jedna w moim wieku druga 5 lat młodsza, które do tej pory o nic nie dbają i niczego nie szanują, a z zazdrości nawet innym coś popsują albo zniszczą. -
Aisling > 20-04-2011, 21:42
Z racji, że jest temat, nie będę tworzyć nowego, ale mam nadzieję, że mi i w tu pomożecie, bo prezentów dotyczy.
W sumie chodzi o to, że nie za bardzo wiem co zrobić. Nie martwie się np co dzieciom kupić bo mam pomysly, co im przywieźć (wiem co lubią i co mi się przyda i mi, kiedy bedziemy się uczyć angielskiego), wiec ogolnie sprawa załatwiona. Ale moim dylematem jest ogolnie kwestia: czy muszę przywozić prezenty dla dorosłych. Gdyby to byli sami rodzice to jeszcze bym pokombinowała i dała radę, ale w domu będą mieszkały cztery dorosłe osoby: Host mom, host dad, housekeeper i siostra host mom(na jeden miesiac). Więc skoro zwykle kupuje się też coś obecnej au pair rodziny, o ile jest na początku pobytu z nami, to równie dobrze wypadałoby coś kupić i tym osobom, czyż nie? Zwłaszvza, że są członkami rodziny.
I tu mój problem, bo raczej nie jestem za tym pomysłem. I ze względu na pieniądze, bo masa by się wydała mimo kupowanie rzekomych drobiazgów, i pomysłów, bo jednak nie łatwo takiemu arsenałowi dorosłych coś wymyślić. A więc tu moje pytanie: Jak uważacie, co powinnam zrobić? Kupić te wartościowe i mysle naprawdę fajne prezenty ale tylko dzieciom, czy też wymyślać coś na siłę dla reszty rodziny, co będzie dla mnie niemałym problemem. Czy muszę im rzeczywiscie to kupować? nie bedzie źle odebrane jak przywiozę tylko prezenty dla dzieci? Zaznaczam, że jestem ich pierwszą au pair, więc niby nie mają zestawienia i do tego będę ich summer au pair. Jak wam się to widzi? Bardzo proszę o rady bo poważnie nie mam pojęcia co zrobić. Dzięki z góry! -
zlosnica > 20-04-2011, 21:55
Faktycznie głupio nic nie przywieźć, ale nie ma sensu szaleć, bo szczerze wątpię, że każde z nich, z osobna da Tobie jakiś prezentMoże kup dzieciakom jakieś fajne prezenty, a dla dorosłych każdemu jakieś słodycze, taką mini paczuszkę, np. ptasie mleczko+kukułki+coś tam. Ładnie zapakowane, związane wstążką... Ewentualnie do tego jeden "wspólny" prezent, np. alkohol, który możecie/mogą wypić razem albo album, który zostanie w domu... nic takiego osobistego -
dosiunia > 20-04-2011, 22:43
Ja zawsze kupuje grupowe prezenty, dla starszych album z mojego miejsca zamieszkania lub Polski i jakieś slodycze np. A dla dzieci też polskie slodycze kupuje, ale po prostu w większej ilości, ze względu, że rok temu mialam 4 dzieci, a teraz trójkę to nie widzę sensu kupowania każdemu czegoś osobno, bo wiem, że dzieciaki zawsze mają multum zabawek i prędzej czy później pójdzie to w kąt -
Aisling > 20-04-2011, 23:11
zlosnica, dziękuję za pomysł! Jak ostatecznie na nic innego nie wpadnę, jak rozwiązać moją sytuację to zrobię jak powiedziałaś: dzieciom kupię to co planowałam, a reszcie ludzi zrobię takie małe, spełniające walory estetyczne "słodkie prezenciki" i ewentualnie coś wspólnego.
dosiunia, dzieciom zabawek kupować nie zamierzam, bo mają chyba wszystkie zabawki świata. Dostaną odpowiednie do swojego wieku książeczki (po ang, ofc), przypuszczam, że ze Świnką Peppą - najlepsze wyjście, mnie ona naprawdę bawi, hahaoraz małemu (2 lata niebawem) takie karty z pierwszymi słowami po angielsku (i z tłumaczeniem hiszpańskim), a dziewczynce (5 lat) mazaki do pisania po ciele, takie do kąpieli (bo wiem, że uwielbia bawić się w wannie, a czasem będę ją kąpać) i bańki mydlane, bo tak jak i je, je lubi. Może coś jeszcze. Słodycze odpadają, bo zasłyszałam, że nie bardzo im pozwalają jeść, więc niech o tym sami decydują. A jak już to nie jako główny prezent.
Dziękuję za rady, czasem potrzeba spojrzenia kogoś innegoAle w razie czego, nadal czekam na inne wypowiedzi i wasze zdanie: komu wypada coś przywieźć, a komu ewentualnie nie trzeba. -
rosario > 20-04-2011, 23:28
eeeeej aniu ;D a zdradź mi, gdzie dorwałaś takie książeczki po angielsku co?!
w empiku myslisz, ze moglyby byc? gdzie kupilas/kupisz ? -
Nathalie > 21-04-2011, 9:46
Moi gości maja 5 dzieci: 15-, 14-, 6-, 3- latkowie i 9 miesięcy. No i host rodzinka. Co im kupić??