• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Sprawy samolotowe

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Sprawy samolotowe

• Sprawy samolotowe
  • Re: Sprawy samolotowe

DariaAnnaJoanna > 02-07-2012, 14:50

Hej dziewczyny. Orientujecie się czy można przewozić tabletki w bagażu rejestrowanym. Chodzi mi głównie o loty do USA. Chcę zabrać ze sobą roczny zapas tabletek antykoncepcyjnych i boje się, czy czasami nie wyrzucą mi ich na lotnisku.

annjg > 02-07-2012, 14:55

W kwestii Europy mogę powiedzieć że zawsze mam w bagażu podręcznym jakieś tabletki, w rejestrowanym też. Przywoziłam też do Polski z Francji tabletki i nikt mi nic nie powiedział.

Ale nie wiem jak to jest z USA

DariaAnnaJoanna > 02-07-2012, 15:18

Ja muszę wziąć 12 opakowań bo inaczej będę umierać w 'te dni'

margerich > 02-07-2012, 15:23

[quote name="annjg"]Ten kod wpisujesz na stronie wizzar zeby odprawić się on-line.

Sprawa z bagażem. Jak się bedziesz odprawiać to na stronie masz wykaz usług które są w cenie (czyli bagaż rejestrowany też, bo płacisz za niego dodatkowo).

Bezpłatnie masz do 10 kg bagażu, dokładnych wymiarów nie znam.

Jak przewozisz płyny w podrecznym to są ograniczenia ale poprostu wrzuc je do rejestrowanego tam nikt nie sprawdza.

Torebki plastikowe we własnym zakresie.[/quote]

dzięki ! A ta odprawa to jest na ileś tam konkretnie dni przed odlotem czy nie ma żadnych restrykcji w tym względzie ? :mrgreen: aaa i czy tylko w wizzair jest odprawa online ? Z BA podobno wystarczy pokazać kod na lotnisku i wszystko jest juz na miejscu załatwiane. Prawda to ?

kallan0 > 02-07-2012, 15:25

Nie wiem jak jest z ilością 12 opakowań tego samego leku bo oni coś tam prześwietlają w tych bagażach. Może najlepiej je rozłożyć po całej walizce żeby się odrazu 12 opakowań nie rzucało w oczy ale generalnie przy wjeździe do USA nie miałam nigdy żadnych problemów z tabletkami w walizce a zawsze mam przy sobie spory ich zapasik.

DariaAnnaJoanna > 02-07-2012, 15:31

Dzięki, też właśnie o tym myślałam. Skserowałam sobie również receptę w razie gdyby mieli jakieś zastrzeżenia

angelaa > 02-07-2012, 15:36

[quote name="margerich"]
    [quote name="annjg"]Ten kod wpisujesz na stronie wizzar zeby odprawić się on-line.

Sprawa z bagażem. Jak się bedziesz odprawiać to na stronie masz wykaz usług które są w cenie (czyli bagaż rejestrowany też, bo płacisz za niego dodatkowo).

Bezpłatnie masz do 10 kg bagażu, dokładnych wymiarów nie znam.

Jak przewozisz płyny w podrecznym to są ograniczenia ale poprostu wrzuc je do rejestrowanego tam nikt nie sprawdza.

Torebki plastikowe we własnym zakresie.[/quote]

dzięki ! A ta odprawa to jest na ileś tam konkretnie dni przed odlotem czy nie ma żadnych restrykcji w tym względzie ? :mrgreen: aaa i czy tylko w wizzair jest odprawa online ? Z BA podobno wystarczy pokazać kod na lotnisku i wszystko jest juz na miejscu załatwiane. Prawda to ? [/quote]

Na 15 dni przed wylotem, maks 4 godziny przed wylotem, najlepiej od razu się odprawić, żeby później nie zapomnieć. Jeśli się sama nie odprawisz, to będziesz musiała zapłacić za odprawę na lotnisku (chyba coś ok 100 zł).

Nie wiem jak jest w BA, ale to nie są chyba tanie linie, więc może nie trzeba się samemu odprawiać. W tym przypadku są to bilety elektroniczne i wystarczy pokazać numer rezerwacji, ale niech wypowie się ktoś, kto leciał BA

margerich > 02-07-2012, 15:39

Ok, dziękuję !

dosiunia > 02-07-2012, 15:40

ja zawsze mam sporo leków i nigdy nic nie mówili, tj. w podręcznym niby nie powinno się mieć, ale nigdy mi nic nie powiedzieli, a w rejestrowym zawsze mam całą apteczkę, bo jestem chorowity człowiek w Irlandii zazwyczaj.

marvellous > 02-07-2012, 16:21

za odprawe placi sie 30 zlotych na lotnisku ( wizzar) ;p ale lepiej sie odprawic przez neta po co pozniej placic

swoja droga - myslalam ze numer na karcie pokladowej oznacza rezerwacje miesjca a sie okazalo ze wszyscy ruszyli do przodu i zajeli najlepsze miejsca - a ja zostalam z tylu ;p ale i tak mialam dobre miejsce 8)
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia