-
-
Re: USA Październik 2012
sylvia > 17-10-2012, 17:08
[quote name="aguta"]
[quote name="kalale"]Chyba jednak nici z roomu w IE, ponieważ korzystam z usług agencji Prowork czyli moge miec tylko w APC.[/quote]
Kurde szkoda, że nie chcą Cię dopuścić do IE ;/
ostatnio jakaś dziewczyna co jest w proworku dostała w końcu dostęp do IE...Szkoda, ze nie poszłaś do gawo, bo koszty (raczej) te same i gwarantowane dwa roomy : )
No chyba dobrze by było gdybyś złożyła aplikację gdzieś jeszcze : )[/quote]
Niesttey taką mają politykę.
Tylko w wyjątkowych sytuacjach zakładają konto tu i tu.
Ale nie ma co żałować IE teraz tam ponoć jest ciężko znaleźć rodzinę- dlatego tez między innymi dostałam zgode na założenie profilu na APC gdzie jest więcej rodzin.
A tak w ogóle w IE jestem od czerwca i nadal nic.. -
nana > 17-10-2012, 20:14
Dziewczyny a nie myślałyście żeby się jeszcze zgłosić do Cultural Care i Au Pair in America? Wiem, że to dużo papierkowej roboty itp ale w obu tych agencjach płaci się dopiero po znalezieniu rodziny więc nic nie tracicie a Wasze szanse na perfect match wzrastają baaardzo. Więc jak macie troche czasu siedząć i czekając na znalezienie rodziny to zabierzcie się za te aplikacje. List i filmik już macie więc zostają tylko referencje. Ja szukałam na dwie agencje i jakby nie to, to pewnie nadal bym była w Polsce i szukała.
A co do Ambasady to ja jechałam do Warszawy pociągiem ze Szczecina więc miałam większą torbę, nie chciałam z nią iść do Ambasady więc zostawiłam ją w schowku na dworcu centralnym, jeśli dobrze pamiętam to schowki były obok 4 peronu i mały kosztował 8 złoty za 12 godzin, a wygodnie poszłam sobie tylko z teczką i dokumentami i nie musiałam się martwić o resztę -
kalale > 17-10-2012, 22:28
Moja przygode z au pair rozpoczynałam od CC i w sumie bardzo szybko znalazła sie dla mnie rodzina (calkiem niezła z Colorado, 3 dzieci, rodzice sympatyczni dwie rozmowy telefoniczne przeprowadzilismy), ale zrezygnowalam bo w CC było po prostu za drogo.W Proworku i Gawo za ubezpieczenie płaci sie 2x mniej. Bo oczywiscie tylko rozszerzene wchodzi w grę.
Teraz żałuję bo mogłam dopłacic te 2 kawałki więcej i już dawno byłąbym w Usa;/ No trudno człowiek uczy sie na błędach;/ Dlatego w dalszym ciagu czekam na rodzine i najwyzej moge dosyłać nowe referencje i dodawać zdj. do mojego profilu. -
balbina > 17-10-2012, 23:07
sylvia a na kiedy masz termin, kiedy chcesz wyjechać? paźfdziernik, tak?
Bo jak od czerwca szukasz to już trochę jest czaasu i się dziwię, że jeszcze nie znalazłaś ;x ja bym na Twoim miejscu nie wiem, nagrywała nowe video, zdjęcia, list - wszystko żeby po prostu zmienić, polepszyć profil i żeby wyjechać : D no czasem trzeba pogadniać agencje i czekać cierpliwie ;x
no dobrym pomysłem jest zgłoszenie się do tych agencji, ja jeszcze poczekam z gawo no i nie chcę męczyć rodziców dzieci których się opiekowałam ZNOWU, żeby do nich wydzwaniali bla bla, no i aplikacja jest strasznie czasłochłonna, naprawdę, wypełniałam kiedyś tą w CC i sporo czasu mi to zajęło : ) ale na pewno będę myślała o tym : )
a z tym schowkiem na kp też dobra myślja pewnie u kogoś będę spała ogarnia ktoś jak to jest z tą nową wizą? coś tam że po 3 dniach się odbiera ją w konsulacie bla bla
kalale - no czasem warto dopłacić, ja sama uważam że jak za roczny pobyt za granicą to nawet 5tysięcy zł to nie jest dużo a z CC wychodzi jakoś ponad 4000 z rozszerzonym ubezpieczeniem : ) no, ale wiadomo każdy chcę na wszystkim zaoszczędzić dlatego też poszłam do gawo no i zobaczymy jak to będzie : )
Narazie 3 rodziny na roomie i jedna się odezwała -
sylvia > 19-10-2012, 16:49
aguta Ja planowałam, że w sierpniu wyjadę
A teraz po prostu kiedy tylko będzie to możliwe. Jak tylko znajdę fajną rodzinkę, byleby po prostu się udało wyjechać.
Już się nie nastawiam na żadną datę, nawet na listopad już są coraz mniejsze szanse.. -
sylvia > 19-10-2012, 16:52
A co do innych agencji to jednek wolałabym wyjechać z Prowork'iem, gdyż koszt jest o wiele niższy niż w przypadku CC czy APIA
Przede wszystkim mam w cenie rozszerzone ubezpieczenie.
W tej chwili mam ciężką sytuację materialną, więc niestety nie wchodzi to w grę.
Muszę liczyć na IE albo APC.. -
balbina > 19-10-2012, 19:34
kurczę no szkoda, że jeszcze nic nie znalazłać...
i szkoda, ze nie poszłaś do gawo, bo ja właśnie nie poszłam do proworku ze względu na negatywne opinie - jednak ktoś je tworzy : )
no ale zobaczymy jak to będzie teraz - kiedy mamy filmiki ; ) -
sylvia > 21-10-2012, 15:24
Jak zaczynałam skłądac papiery to nie znałam Gawo. Jakbym wtedy wiedziała to zdecydowałabym się na nich przede wszystkim ze względu na zakładanie profilu zarówna na APC jak i na IE
Ale teraz w zasadzie mam te dwa profile
Ja już miałam swój PERFECT MATCH, przyszły papiery wizowe, ale rodzinka zrezygnowała bo potrzebowali kogoś mega szybko
A tak teraz już byłabym w słonecznej Kalifornii.. eh.. -
balbina > 21-10-2012, 17:16
Wiem, czytałam - masakra!
A jak się dowiedziałaś o au pair?
Wpisałaś w gogle agencja au pair i prowork Ci się pierwszy wyświetlił? -
sylvia > 21-10-2012, 17:58
W zasadzie zaczęło się od tego, że uzmysłowiłam sobie tak na początku maja, że właśnie kończę studia.
I zadałam sobie pytanie: Co dalej?
Od razu był pomysł -> wyjazd. Ale jakoś tak do krajów Europy to nie bardzo mnie ciągnęło. A Stany zawsze były moim marzeniem, ale nie sądziłam, że jest to realne.
Zaczęłam szukac, dowiadywać się jak można załatwić tam wyjazd i tak trafiłam na stronę Prowork'u. Niby dawnoooooo obiło mi się o uszy słowo au pair, ale tak na prawdę dopiero w maju poczytałam o tym, dowiedziałam się co i jak i zdecydowałam, że to jest to.
Tym bardziej, że lubię dzieci, byłam nianią przez 2 lata dla jednego chłopca, przez pół roku dla innego i jeszcze kilka miesięcy dla dziewczynki.
A poza tym studiowałam pedagogikę
I tak od maja walczę i czekam.