• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

paulaw > 01-04-2012, 23:47

Ale to tylko tumblr, ze zdjęciami, mało interesujący. Ogółem nie prowadzę żadnego bloga oprócz tego w podpisie, skąd zdjęcia z Polski mam zamiar wkrótce zamienić na zdjęcia Nowego Jorku (:

kapsi > 02-04-2012, 12:08

Ja angielski miałam praktycznie od 3 klasy gimnazjum, gdzie tam to był poziom 'jak jest jabłko? jak jest poniedziałek? jak jest sekretarka?', w liceum od razu zostałam wrzucona na głęboką wodę i trafiłam do najlepszej grupy językowej w mojej szkole, także od półtora roku 'gonię poziom', choć jest kilku takich jak ja Orłem z angielskiego nie jestem, ale dogadam się. Niestety mam mały zasób słów i muszę nad tym jakoś popracować... Niestety brak mi samozaparcia i średnio mi wychodzi.

Znałam kiedyś taką stroną, gdzie były różne rodzaje słówek i się ich uczyło, ale nie pamiętam już jej adresu... Ma ktoś może taką stronkę lub coś w ten deseń? :mrgreen:

paulaw > 02-04-2012, 13:18

Jeżeli chcesz pouczyć się słówek polecam program profesor Henry (nie uczyłam się na tym, ale moja koleżanka mówi, że to poszerzyło jej zasób słówek).

Ja akurat ze słownictwem nie mam problemu bo dogadałabym się z każdym na chyba każdy temat -- a przynajmniej taką mam nadzieję :roll: Zresztą uczę się angielskiego od przedszkola to byłoby jakieś... 11 lat. A więc większa połowa mojego życia. Zresztą angielski zawsze był dla mnie najłatwiejszy.

Mam jednak obawy czy jak pojadę to się dogadam... z anglikami i ich okropnym akcentem udało mi się dogadać i to nie raz, ale oni mówią tak... jakby to nazwać, tak zrozumiale, pomimo akcentu. A amerykanie (chyba) mają mnóstwo skrótów, jakichś dziwnych idiomów i boję się, że oni mnie o coś zapytają a ja "uummm what?" i tak ciągle i ciągle. Albo pójdę do sklepu i nie zrozumiem ile zapłacić. Ta wizja mnie prześladuje

kapsi > 02-04-2012, 13:55

To znaczy ja nie mam problemu z nauką angielskiego. Wystarczy mi z 15 minut żeby zapamiętać z 50słówek, sama nie wiem czemu ten język mi tak wchodzi. Chodzi o to, że jestem strasznie leniwa No i jak na dwu i pół letnią naukę języka umiem całkiem sporo.

Ja uwieeeeeeeeeelbiam brytyjski akcent. Jeśli znałabym kogoś, kto by mówił z takim akcentem, nie pozwoliłabym mu nigdy zamilknąć oglądając Angielskie filmy zdarzało się, że momentami nie musiałam czytać napisów, za to amerykański akcent jest dla mnie koszmarny... Naprawdę będę musiała się wsłuchiwać w to co mówią i pewnie będę wyglądać jak idiotka, i prosić, żeby mówili wolniej, ale trudno :lol:

paulaw > 02-04-2012, 16:10

Akcent brytyjski jest baardzo seksowny, ale oczywiście zależy który bo jest tam mnóstwo różnych akcentów (: Jeżeli oglądacie DW to wszyscy trzej mieli piękne akcenty!

Amerykański akcent? Czy coś takiego w ogóle istnieje? To taki angielski ogólny, południowcy mają straszny akcent, ale wschodni jest w porządku, do zrozumienia

kapsi > 02-04-2012, 16:21

Nie wiem czy istnieje coś takiego, ale chodzi mi o to, że kiedy słucham jakiegoś Amerykańca to rzadko kiedy rozumiem go za pierwszym razem, a w przypadku Brytyjczyków tak nie mam. Wydaje mi się, że mówią wyraźniej i tak jak mówisz: very sexy! :roll:

paulaw > 02-04-2012, 16:25

A mi tam obojętny akcent. Jeżeli facet jest fajny to akcent się nie liczy :mrgreen: Oby tam, w tym Nowym Jorku, było kilku fajnych facetów. Oby tam byli, bo nie ręczę za siebie!

ThEveline > 02-04-2012, 18:19

[quote name="merti"]

BTW, ostatnio patrzyłam maturę rozszerzoną z angielskiego... ja pier****, jakie to trudne. [/quote]

Ja dziś robiłam na ang maturę rozszerzoną i pomyślałam tak jak ty, dlatego postanowiłam, że koniec z tym.

Muszę się wziąć za siebie !

Babka kazała nam się zdecydować czy chcemy podstawę czy rozszerzoną... do dzisiejszego dnia bylam przekonana, że rozszerzoną ale teraz nie wiem.. ale w sumie co szkodzi spróbować?

merti > 02-04-2012, 18:55

Podstawa z kolei jest aż za prosta... jedyne co mi sprawiło problem to to,że przysnęłam na słuchaniu P Rozszerzona jest trudna, ale coś by wypadało na rozszerzeniu zdać.. a na matmę nie mam ochoty ..

kapsi > 02-04-2012, 19:01

Mi w maturze z angielskiego brakuje jakiegoś takiego... średniego poziomu. Podstawa jest banalna, a za rozszerzenie nawet nie wiem jak się zabrać.

A wy z czego jeszcze zdajecie maturę oprócz angielskiego?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia