• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

kapsi > 01-04-2012, 16:50

[quote name="paulaw"]U mnie sprawa jest identyczna. A jakie biuro wybrałaś? I jaki stan najbardziej ci odpowiada? I co po programie chcesz robić? Cześć (:[/quote]

Biura jeszcze nie wybrałam żadnego. Zastanawiam się pomiędzy APIĄ i Gawo.

Niezbyt oryginalnie to zabrzmi, ale nie obrażę się jeśli wyląduję w Nowym Jorku :roll: . W zasadzie nie zależy mi na jakiś luksusach (choć miło by było ;d), nie mogę być w małych miasteczkach. Wielkie miasto, dużo kultur, mnóstwo ludzi - tego chcę. No i najważniejsze - rodzina. Nie będę się kierować tym, że 'oh, ta rodzina nie jest z NY, to ja do niej nie chcę'. Jeśli naprawdę dobrze mi się będzie z nimi rozmawiało i poczuję jakąś więź, to nie będę się wahać .

Co po programie? Nie mam zielonego pojęcia. Zależy od tego jak się potoczy wszytko w USA. Może być tak, że mi się nie spodoba, to wrócę do Polski i być może polecę jako au pair do Anglii. Jeśli spodobałoby mi się w Stanach to nie wiem, naprawdę nie wiem co będę robić. Moje życie to jeden wielki spontan, więc prawdopodobnie przyszłość też będzie spontaniczna

paulaw > 01-04-2012, 16:55

Ja też Nowy Jork, zresztą tak jak większość. Ja mam tam kilku znajomych i bardzo dobrą koleżankę, której nie widziałam od wielu wielu lat i byłoby miło raz na jakiś czas się z nią spotkać. Ale jeżeli tak się nie stanie... cóż, trudno, ale będę się kierowała miastem, a dopiero później rodziną, niestety może okropnie to brzmi, ale taka jest prawda, trochę źle się z tym czuję. Jeżeli już mam pracować i spędzić gdzieś rok czy dwa lata, to nie w dziurze (z której chcę się wyrwać) tylko w dużym mieście, do którego chciałam polecieć od dzieciństwa.

kapsi > 01-04-2012, 17:22

Sama mieszkam w dziurze wśród jednego wielkiego fałszu, więc wiem o co chodzi z chęcią wyrwania się. Wiadomo, że fajnie będzie trafić do wielkiego miasta typu Nowy Jork, ale chyba wolę żyć w innym ze świetną rodziną, niż w Nowym Jorku z rozpieszczonymi bachorami. Czas pokaże jak to będzie

paulaw > 01-04-2012, 17:47

[quote name="kapsi"]Sama mieszkam w dziurze wśród jednego wielkiego fałszu, więc wiem o co chodzi z chęcią wyrwania się. Wiadomo, że fajnie będzie trafić do wielkiego miasta typu Nowy Jork, ale chyba wolę żyć w innym ze świetną rodziną, niż w Nowym Jorku z rozpieszczonymi bachorami. Czas pokaże jak to będzie [/quote]

Dlatego ja będę aplikowała jak najszybciej, aby i rodzina była fajna i miasto marzeń.

ThEveline > 01-04-2012, 18:02

Ja bym chciała trafić do rodziny protestanckiej, bo sama jestem protestantką.(albo ewentualnie ateistów, bo w tedy sama bym do zboru chodziła).

Nie chciałabym mieszkać z rodzinką, która wyznaje buddyzm czy jest jest muzułmańska, bo myślę, że moglibyśmy się nie dogadać...

Chociaż do osób z innych religii nic nie mam.

kapsi > 01-04-2012, 18:35

Myślę, że dopóki jedna i druga strona będzie tolerować i szanować poglądy religijne drugiej osoby, nie powinno być żadnych konfliktów.

paulaw > 01-04-2012, 18:38

Mi wyznanie jest całkowicie obojętne, chociaż słyszałam że czasami ciężko się przystosować, dlatego powinno się wybierać rodzinę z rozwagą.

Tak czy siak -- ogarnia mnie coraz większy niepokój jak myślę o au pair. I zniecierpliwienie. Dlaczego czas tak wolno mija? Muszę chyba sobie ułożyć kolejną listę: piszę miesiące po kolei do pewnego ważnego wydarzenia (w tym przypadku będzie to wyjazd au pair) i w każdym miesiącu wyznaczam kolejne przystanki, jakieś fajne wydarzenia, na które niecierpliwie czekam, dzięki czemu szybciej mi mija czas. I niby rok to wcale nie dużo, a jednak...

Pamiętam co było jak do wyjazdu au pair miałam ponad dwa lata. To było okropne.

DaisyyUSA > 01-04-2012, 18:39

Ja miałam propozycje jechać właśnie do Nowego Jorku na 2 tygodnie we wrzesniu tego roku ale z ogromnym bólem serca i płaczem musiałam zrezygnować ponieważ przez to duzo innych ważnych spraw bym zawaliła. A do tej pory pamiętam jak mama zgodziła sie na ten wyjazd i jak płakałam wtedy ze szczęścia... No cóż takie życie. Wytrzymałam te prawie 18 lat to i wytrzymam jeszcze te kilka miesięcy.

Też będe kierowała się najpierw miastem, bo dzieci zawsze można troche wychować a spełnianie marzeń jest według mnie najważniejsze. Znam tam tez zresztą kilka soób, więc było by trochę łatwiej. ( pomijając fakt, że widze, iż samych au pair'ek będzie tam pełno ;P )

A co do tolerowania i szacunku Kapsi to oczywiście masz racje, ale np. u muzułumanów słyszałam, że meżczyźni czasem naprawde źle traktują kobiety ale dla nich to normalne. Według mnie to nie wchodzi w rachube.

paulaw : ja pamiętam co było jakieś 5 lat temu. To było jescze gorsze ;P

Poozdrawiam ;*

paulaw > 01-04-2012, 18:47

[quote name="DaisyyUSA"]Też będe kierowała się najpierw miastem, bo dzieci zawsze można troche wychować a spełnianie marzeń jest według mnie najważniejsze.[/quote]

And that's what I'm talking about!

[quote name="DaisyyUSA"]paulaw : ja pamiętam co było jakieś 5 lat temu. To było jescze gorsze ;P[/quote]

No... rzeczywiście (: Ale już tylko kilka miesięcy (liczę czas kiedy zaczniemy chodzić na spotkania, gorączkowo zbierać dokumenty, kupować jakieś duperele i zastanawiać się nad filmem czy listem i czy dobrze robimy, a nawiasem mówiąc -- bardzo dobrze!).

Aha i uprzedzam, zresztą jak już pisałam - niby jedziemy tam żeby zanurzyć się w amerykańskiej kulturze, ale pomimo tego musimy sobie zrobić jakiś zlocik czy coś, bo nas tutaj sporo bez względu gdzie będziemy. I uprzedzam, że wszędzie ze sobą noszę analoga i zapas filmów do aparatu, więc będę was mordowała zdjęciami 8)

DaisyyUSA > 01-04-2012, 18:49

[quote name="paulaw"]

Aha i uprzedzam, zresztą jak już pisałam - niby jedziemy tam żeby zanurzyć się w amerykańskiej kulturze, ale pomimo tego musimy sobie zrobić jakiś zlocik czy coś, bo nas tutaj sporo bez względu gdzie będziemy. I uprzedzam, że wszędzie ze sobą noszę analoga i zapas filmów do aparatu, więc będę was mordowała zdjęciami 8)[/quote]

O matko, ale sie zabawimy ;D
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia