-
-
Re: Sprawy samolotowe
Astrid > 24-06-2012, 19:12
Jest jeszcze coś, przed odebraniem walizkiJak wysiadasz z samolotu to nie pchaj się pierwsza do wyjścia, to wtedy Cię tłum pokieruje Ale ja nie o tym chciałam. Jak już idziesz za tym tłumem to dojdziecie do odprawy paszportowej czy jak to się tam nazywa. Na London Stansted (na Luton pewnie podobnie bo i w Polsce podobnie) wygląda to tak że dochodzisz do miejsca gdzie jest maaasaaa takich okienek, choć mi bardziej przypominają budki na stacji benzynowej w Auchan. Jak już tam będziesz to sprawdź czy nie stoisz do okienka gdzie sprawdzają wizy (ja tak z kumpelami stanęłyśmy ale się szybko skapnęłyśmy). Zorientujesz się bo jest DUŻY NAPIS nad tą budką. Podchodzisz, podajesz paszport i on/a cię puszcza. Na Stansted o nic mnie nie pytali, za to w Polsce o imię ojca lol. Wtedy przechodzisz i stajesz obok tego miejsca, gdzie wyjadą walizki (nie mam pojęcia jak to się nazywa). Po prostu kieruj się za tłumem, staraj się nie być na samiutkim przodzie skoro lecisz pierwszy raz i dasz radę -
marvellous > 25-06-2012, 0:45
Dziekuje bardzo dziweczyny :* rozjasnilyscie mi sprawe chociaz te budki przerazajaco brzmia ;p
pamietam jak rok temu jechalam z paryza do Londynu TGV i stalam w dlugiej kolejce do jakiegos okienka a kiedy w koncu byla moja pora - babka zapytala sie czy jestem z UE na co ja odparlam tak i wtedy mi sie glupio zrobilo ;p
dobrze ze nie sprawdzaja plynow, mi brat pisal ze od 2013 roku maja byc przeswietlane torby pod katem plynow ( :mrgreen: )
p.s. prosze o niezamykanie watlku jeszcze bo mialam jeszcze jedno pytanie ale zapomnialam :roll: a komus sie jeszcze moze przydac ;p -
Astrid > 25-06-2012, 13:53
Budkami się nie martw w ogóle -
allie > 25-06-2012, 14:52
ahahha mam te same problemy :mrgreen:
a jak wygląda odprawa? słyszałam coś o online ale w ogole tego nie ogarniam. na stronie wizzair widzę, ze to płatne, gdzie mam pójść po wejsciu na lotnisko, żeby to wszystko pozałatwiać? -
Yoanna > 25-06-2012, 14:56
jak lecisz wizzairem to musisz sie odprawic online - wejdz na strone wizzair i tam wszystko masz. potem drukujesz karte pokladowa i z nia idziesz na lotnisko. na lotnisku sprawdzasz na tablicy w ktorym punkcie odprawiaja twoj lot i tam idziesz. pokazujesz paszport, wydrukowana karte pokladowa i oddajesz walizke. -
angelaa > 25-06-2012, 16:26
[quote name="allie"]ahahha mam te same problemy :mrgreen:
a jak wygląda odprawa? słyszałam coś o online ale w ogole tego nie ogarniam. na stronie wizzair widzę, ze to płatne, gdzie mam pójść po wejsciu na lotnisko, żeby to wszystko pozałatwiać?[/quote]
na lotnisku przeważnie są tablice z odlotami, gdzie z boku podana jest bramka, w której trzeba się odprawićjak już oddasz swój bagaż to idziesz tam (to się chyba nazywa strefa bezpieczeństwa? ) gdzie celnicy sprawdzają bagaż podręczny. Potem sprawdzą paszport i wchodzisz do poczekalni, gdzie czekasz na samolot jak pojawi się na telebimie że można już wchodzic, to szukasz swojej bramki, tam pokazujesz bilet i idziesz do samolotu (czasami wiezie Cię autobus ). Jak leciałam z bristolu to nie było poczekalni tylko jedna wielka kolejka, przed którą stała babka i kontrolowała, czy ttorby mają dobre wymiary zazwyczaj sprawdzała małe walizki, toreb na ramię nie -
prun > 25-06-2012, 16:39
Dołączam się do rady "idź za tłumem" (a najlepiej za rodzinką), stosuję ją zawsze i wszędzie w razie problemów z orientacją.
Póki co latałam tylko czarterami więc za dużo o tym nie wiem. Sama chciałabym wiedzieć jak to jest w Lufthansie (wie ktoś?).
A co do stresu... nie ma stresu! Latanie jest fajne, zwłaszcza jak coś się dzieje - turbulencje, start ; )). A jeśli naprawdę, naaaprawdę się stresujesz to polecam ziołowe tabletki Valused - testowałam przed egzaminem na prawo jazdy.
Jeśli przypadkiem lecisz z Poznania to mogę udzielić informacji na temat lotniska.
Będzie fajnie! -
agi1992 > 25-06-2012, 16:53
Nie ma się naprawdę czym przejmować, latałam wiele razy i naprawdę to nic strasznego. Głowa do góry i już... Wszystkie tutaj koleżanki maja racje... kierować się za tłumem...jeśli macie jakieś pytania o lotnisko w Katowicach czy Luton z chęcią odpowiem... -
maraszrum > 25-06-2012, 18:20
[quote name="isubisou"]
3. Nie ma się czym stresowac! Seeerio! Ewentualnie na pokładzie możesz zamówic lampkę wina! :p
[/quote]
| chęcią bym to zastosowała, chociaż jednak nie wiem, czy najlepszym pomyslłem, jest, żeby wyjść z samolotu i na pierwszym spotkaniu pachnieć winem
A leciał ktoś EasyJetem ? Z krakowa? Do London Gatwick? Czy ja jestem jedyna... ? -
Tenzi > 25-06-2012, 18:40
[quote name="prun"]Sama chciałabym wiedzieć jak to jest w Lufthansie (wie ktoś?).
[/quote]
Zrobiłam wywiad tu w niemczech i dowiedziałam się, że Lufthansa to jedne z najlepszych linii lotniczychCzyli pro! Tylko ja w ogóle chciałabym żeby ktoś opowiedział jak to jest z tym lotem do USA, wszystkie info typu ' Co z moim bagażem podczas przesiadki w Monachium', dokumenty, które trzeba mieć koniecznie przy sobie etc O.o Fajnie by było wiedziec, ale narazie nie chce mi sie az tak tym wszystkim stresowac...a jeszcze bardziej ciekawe jest jakie jedzenie bedzie w samolocie haha :p