-
-
Re: Rzucona na głęboką wodę czyli JA w USA
Ninka Jones > 25-08-2007, 1:43
Miska ja nie spie! -
Gość > 25-08-2007, 19:43
No dobra, a ile zarabiaja AMERYKANIE na godzine?
10$/h ?
Czy raczej 10$ zarabiaja nielegalni?
W Polsce w marketach i MC donaldach tez jest wyzysk.
Ale to nie znaczy, ze kazdy z nas zarabia 4zl/h
bo powiedzialabym ze raczej 8/h to przecietna stawka.
A mnie interesuje ile zarabia normalny Amerykanin,
np taki ktory bierze sobie Au Pair? na godzine?
tez 10$ ??
Bo sprzataczka, kasjerka - to sa chyba wszedzie najnizej oplacane
zawody?
Ja nie pisalam, ze ktos na budowie zarabia 30, tylko ze stawka
dla amerykanow to okolo 30, nie dla sprzataczek i nielegalnych pracownikow.
Moze to ja znam tylko takich ludzi, ktorzy tyle zarabiaja nie wiem.
I nawet sa Polakami z amerykanskim obywatelstwem, ale nie pracuja
w polskich firmach, tylko amerykanskich - bo juz nie jeden raz slyszalam ze polusy na obczyznie potrafia niezle wykorzystac. Co mnie osobiscie bardzo dziwi. -
black_rose1706 > 25-08-2007, 20:03
Kurde jak nie mam zajecia to sie nudze. Powinnam pracowac wiecej zeby sie nie nudzicA najlepiej extra pracowac bo sa z tego najlepsze pieniadze.
Jedno jest pewne. Amerykanie maja milion kanalow telewizyjnych a w nich nic nie ma. przynajmniej wtedy kiedy ja mam czas na telewizje. Nie moge sie doczekac juz trzeciego sezonu prison break. A w Polsce dopiero 2 zapodadza. Dobrze, ze jest internet i mozna wszystko sciagnac i ogladac tak jakby sie tu byloDzieki temu mam 2 sezon juz dawno za soba i moge sobie 3 ogladac
Mam wolny weekend i mnie to jakos wcale nie jara. Mam ochote na impreze, ale ze kurde nie wiemy jak dojechac do klubu 18+ to sobie na impre nie wyskoczymy.
Ide zadzwonic do MICHALka -
maada > 25-08-2007, 22:34
Kamila, www.mapquest.com i mozesz jechac na imprezekorzystalam z tego przez caly pobyt w stanach. powodzenia :wink:
ps ja jak sie nudzilam to chodzilam na zakupy. ale nie polecam tego za czesto :lol:
pozdr. :wink: -
black_rose1706 > 25-08-2007, 22:46
Maada ja tez uzywam mapquest ale o to chodzi ze nikt nie wie co to za ulica i miejsce gdzie ten klub jest. Wie jedna dziewczyna jak dojechac ale ona pojechala gdzies ze swoim chlopakiem i nawet koma nie odbiera.
Ja nie chodze na zakupy i nie chce bo za duzo celow powyznaczalam zeby kupoic rozne rzeczy.
Poza tym Cindy (byla au pair) powiedziala mi zebym nie wydalo za duzo kasy w lato bo w zime tutaj sa straszne nudy wiec wtedy bede robila zakupy
Gadalam z moim MIchalkiemPlan jego przyjazdu na swieta wydaje sie coraz bedziej realny gorzej ze ja przed swietami bede pracowala duzo :/
maada a Tobie co udalo sie zwiedzic jak bylas rok w USA?Bylas na jakis tygodniowych wakacjach gdzies? -
MONIKA > 25-08-2007, 23:49
Szukaj na google, wpisz 18+ clubs i Twoja aree i dawaj, dostaniesz liste i jeszcze mape najpewniej. Internet gora! -
maada > 26-08-2007, 2:41
Kamila, ja moje wakacje 2tyg wykorzystalam na przyjazd do domu na Boze Narodzenie.. :wink: histeryczka i mala dzidzia :lol: ze mnie ale tak tesknilam ze kase odkladana na wyjazd do kalifornii przeznaczylam na podroz do domu...znajomi sie smiali ze mnie ze ja taka glupiutka jestem :lol: ale nie zaluje :wink:
i tak calkiem sporo zobaczylam, bo jezdzilam z hostami (floryda i disneyworld, washington dc no i nowa zelandia :wink: ), z kolezankami po virginii i troszke north carolinie, z rodzicami bylam w nyc, gdzie spedzilam jeszcze pare dlugich weekendow i bylam tez tam na kursach na long island. takze calkiem intensywny rok :wink: mimo ze na te podroze nie musialam wcale wydac duzo kasy. wiekszosc na ciuchy :twisted:
pozdr. :wink: super z tym przyjazdem Twojego faceta :wink: az WAm zazdroszcze :wink: ale tak pozytywnie -
MLODY-AU-PAIR > 26-08-2007, 14:03
Ta klima w stanach to mnie tak wk*()__? przez to zaczeły mnie bolec korzonki i przez miesiac prawie nie chodzilem , masakra nie polecam nikomu zwlaszcza njgorzej jest jak jest upal 40 stopni i sie wchodzi do malla a tam klima , ze para z ust leci :lol:
A za ta twoja meksykanka mozesz sie uczyc hiszpanskiego :lol: Ja tak robilem i troche sie nauczylem fajnych brzydkich słów puta madre :lol: :lol: -
black_rose1706 > 26-08-2007, 19:25
Hej Wam
Mimo, ze nie pojechalam na impreze to sie super bawilysmy z Hannaid o czym swiadczy fakt, ze przyjechala do mnie okolo godziny 17 a wyjechala okolo 1 w nocy.Dzisiaj tez sie mamy zobaczyc, ale jeszcze nie wiem o ktorej. POsiedzialysmy w domu i kasa zaoszczedzona
Maada to rzeczywiscie fajnie bo nie wydalas kasy a duzo zobaczylas. Ja nie mam zamiaru wracac do domu na 100000000%. Moze sie jeszcze wszystko zmienic, ale ja za domem nie tesknie. Tesknie tylko za chlopakiem, ale on najprawdopodoniej mnie odwiedzi wiec SUPERpoza tym jesli wszystko bedzie ok z nami ( A BEDZIE!!!) to mam zamiar zostac tu na 13 miesiac, Michal by przylecial i bysmy sobie gdzies wyskoczyli na Floryde albo do Californii czy gdzies indziej Ostatnia operka bez problemu mogla byc w domu przez 13 miesiac takze watpie zebym ja nie mogla zostac
Mlody ja wlasnie sie ucze od Hannaid (hanna wszyscy mowia) hiszpanskiego. Przeklenstw tez sie uczylam juzOczywiscie ja ja tez uczylam i mowie Wam myslalam, ze sie zleje ze smiechu. Ona tak smiesznie powtarza albo probuje powtorzyc, ze leze na podlodze, bo nie wyrabiam.
A ta klima to dobra rzecz pod warunkiem, ze jest w pomieszczeniu przyjemny chlod a nie zamrazarka!!! A czasem jest zamrazarka! Nie jest to za zdrowe w takiej klimie siedzic, ale nie powiem ze jest przyjemniej np. robic zakupy w chlodzie gdy na dworzu masakrycznie goraco.
Kurde zaraz trzeba isc i zjesc sniadanie. Moge tylko podejrzewac ze nic nie ma w domu normalnego do jedzenia. Moi jedza strasznie czesto w restauracjach i w wiekszosci wypadkow jezdze z nimi, ale np. dzisiaj oni juz na 100% sa w restauracji na sniadaniu co oznacza ze hostka nie pojechala na zakupy. Oni przez ta ze jedza w restauracjach zapominaja ze nie ma w domu jedzenia. Tzn. jest ale nie takie ktore ja koniecznie zawsze lubie. Musze hostce napisac dluga liste rzeczy di kupienia. Nie chce mi sie codziennie jest platkow z mlekiem a chleb tu maja taki slodki i jak tostowy. Ile mozna jest tostowy chleb???? Ja chce polski chleb!!!!!!
A najlepsze jest jeszcze ze nie mam gazu w domu wiec nawet glupiej wody nie zagotuje bo robotnicy przez przypadek odcieli!!! KURDE!!! -
maada > 26-08-2007, 19:36
Kamilka to Ty nie wiesz jeszcze jak wode sie w stanach gotuje? :wink: Moja hostka mnie nauczyla -w mikrofalowce !! :roll: :lol: bo moi nie wiedzili chyba nawet co to czajnik :lol: na poczatku myslalam ze spadne z krzesla a poziej sie przyzwyczailam i tak gotowalam caly rok wode na herbate w mikrofalce LOL
:wink: