-
-
Re: czego oczekuje Au Pair
Piotr > 24-01-2012, 23:39
[quote name="gonialbn"]Moje nowe spostrzeżenie to takie że Au Pair chciałaby zarabiać tyle co wykwalifikowana opiekunka
niby mnie to nie dziwi bo trochę w życiu już widziałam ale jak chciałam mieć opiekunkę to nie musiałam płacić jej plus rachunki plus wyżywienie[/quote]
Jakie rachunki za aupair placisz przepraszam cie bardzo bo nie lapie.Jedzenie nie mamy wyboru co trafia do koszyka w sklepie a au-pair teskni za jedzniem ktore preferuje ale nie ma wyboru.
Myslisz ze au-pair nie chciala by zyc na swoim?,a nie ciagle obserwowana ograniczna wyzyskiwana.
Niania np. Londyn okolo 500£ live out,mieszkanie 80£ jedzenie okolo 60£ (zalezy) metro jaka strefa powiedzmy 40£ tygodnowo.Wolny czas nikt nie kontroluje ze gdzies idziesz mozna kogos zaprosic do siebie wiecej luzu.
Wiec nie pisz ze au-pair jest dobrze.(jezeli ma ze 100£ to jakos mozna sobie czas zorganizowac)
Ja kolo Reading zeby na kawe wyskoczyc(do Reading) bus mam 3,4£ w obie strony kawa 2,6£ i kawa mnie kosztuje 6£.Te 100£ ( szczesliwa au-pair ktora tyle ma,ja nie mam) szybko te pieniadze gdzies uciekaja,zazwyczaj nie ma 100.
Wiec nie ma porownania au-pair do niani,swoja droga niania prasuje??odpowiem sobie raczej nie.Zamiata ? chwyta za mop??Ja tego nie robie ale sa au-pair ktore i owszem.
Tylko opieka i wszystko zwiazane z dzieckiem a do sprzatania kolejna osobe sie wynajmuje.Au-pair robi za wszystkich i nie ma nic z tego.Wiec prosze tu zadnych spostrzezen nie robic,piszac ze sie zna zycie.
Bylas au-pair jezeli nie to nie znasz tego zycia.Rodziny tez chca zaoszczedzic,ale nie kosztem wykorzystywanej au-pair.
W Londynie mozna znalezc oferty minimum 100£ na tydzien(na gumetree) czasami dodatkowe plusy i rodzinie sie oplaca bo nie placa rachunkow(troche wody i swiatla,ale tu lubia swiatlo zostawiac zapalone w dzien"moi hosci" wiec nie odczuja tego jak by mieli zaplacic 500£) a jedzenie hmmm,czesto sam cos kupuje(z kieszonkowego) wiec pieniadze odchodza.
Jestem pewny ze kazda au-pair podobnie mysli. -
owieczka dolly > 25-01-2012, 0:11
[quote name="gonialbn"]Moje nowe spostrzeżenie to takie że Au Pair chciałaby zarabiać tyle co wykwalifikowana opiekunka
niby mnie to nie dziwi bo trochę w życiu już widziałam ale jak chciałam mieć opiekunkę to nie musiałam płacić jej plus rachunki plus wyżywienie[/quote]
Ja nie zauwazylam (prucz jednego posta) by ktoras z nas pisala o oczekiwaniach wzgledem zarobkow..wiec po czym wysuwasz taki wniosek? -
gonialbn > 25-01-2012, 11:31
Moje wnioski stawiam na podstawie nie tych co piszą a tych co chcą być Au Pair,nie odpowiadam za innych ale wiem jak my traktujemy osobą która z nami mieszka,przy zakupach uwzględniamy upodobania AP, gotujemy to co lubi a jak np. nie je rosołu to ma inne danie,lubi ser i pomidory więc zawsze są w lodówce; nie oszczędzamy na ogrzewaniu i na swietle,zabieramy ja z nami na wypady za miasto, jeśli ma ochotę z nami spędzać czas,w wakacje gościliśmy jej starszą siostrę,dla mnie jest jak młodsza siostra i wiem,że będziemy w kontakcie jak od nas odejdzie. -
young_lady_88 > 25-01-2012, 11:48
no coz goniabln, w takim razie powodzenia w szukaniu. mozesz zamiescic ogloszenie w dziale "szukam au pair" na forum, au pair- world. net i inne strony, polecam tez grupe Au Pair na facebooku, mnostwo dziewczyn oglasza sie, ze szuka rodziny. w swojej ofercie mozesz uwzglednic wszystko, co tu napisalas, szczegolnie to, ze masz bardzo dobre kontakty ze swoja obecna AP i ze przyszla AP moze z nia porozmawiac. ja prawie na pewno zaufalabym rodzinie, ktora ma dobre referencje. powodzenia w szukaniu i nie trac ducha, mnostwo milych dziewczyn czeka na mile rodziny. -
gresja > 25-01-2012, 14:22
[quote name="Piotr"]Jedzenie nie mamy wyboru co trafia do koszyka w sklepie a au-pair teskni za jedzniem ktore preferuje ale nie ma wyboru.
Myslisz ze au-pair nie chciala by zyc na swoim?,a nie ciagle obserwowana ograniczna wyzyskiwana.
Niania np. Londyn okolo 500£ live out,mieszkanie 80£ jedzenie okolo 60£ (zalezy) metro jaka strefa powiedzmy 40£ tygodnowo.Wolny czas nikt nie kontroluje ze gdzies idziesz mozna kogos zaprosic do siebie wiecej luzu.
Wiec nie pisz ze au-pair jest dobrze.
[/quote]
Wydaje mi się ,że za bardzo uogólniasz w tym tekście, również jestem au pair i nie myśle podobnie. Trafiłam na naprawde wspaniałą rodzinę w takim razie, bo hości biora pod uwagę to czy lubie coś jeść czy nie, czy może chciałabym coś dopisać do listy zakupów dla siebie.
Piszesz jakby Cię ktoś zmuszał do bycia au pair. Wydaje mi się, że jeśli sie rozumie idee au pair to tego typu problemy są mniej ważne, jeśli zależy Ci jedynie na zarabianiu pieniędzy i wyrwaniu się z domu mamusi to najwyraźniej nie jest to dla Ciebie.
[quote name="Piotr"]
Au-pair robi za wszystkich i nie ma nic z tego.[/quote]
I znów zabrzmiało to tak jakbyś był niewolnikiem bez prawa wyboru. -
Piotr > 25-01-2012, 14:29
Jezeli chodzilo by mi o zarabianie to bym znalazl prace.Chodzi mi o to ze ja jezeli chce cos zjecs co lubie musze wydac swoja kase,jezeli mial bym fajna rodzine te pieniadze poszly by na fe. wycieczke do Londka,czy co kolwiek innego.
Nie napisalem ze wszystkie au-apir chwytaja za mopa,ale sa takie ktore pracuja za duzo.
Co do zakupow ja napisalem o sobie i to jest bardzo frustrujace wydajac marne kieszonkowe chcac zjec to na
co ma sie ochote.Mam kilka powodow dla ktorych bycie au-pair tu nie jest tym co oczekiwalem,dlatego szukam innej rodziny ASAP,mam tego dosyc.Wiem ze sa fajne rodziny z ktorymi mazna dojsc do porozumienia. -
gresja > 25-01-2012, 16:05
Rozumiem, że nie trafiłeś tak jak chciałeś. Przykro mi. Ale poprostu następnym razem nie kończ tekstu zdaniem "Jestem pewny ze kazda au-pair podobnie mysli." bo to troche nie odpowiednie. -
Piotr > 25-01-2012, 16:22
[quote name="gresja"]Rozumiem, że nie trafiłeś tak jak chciałeś. Przykro mi. Ale poprostu następnym razem nie kończ tekstu zdaniem "Jestem pewny ze kazda au-pair podobnie mysli." bo to troche nie odpowiednie.[/quote]
Mialem na mysli to ze w takiej sytuacji co opisalem no kazda au-pair byla by co najmniej rozczarowana.
Sa au-pair ktore sa"niemal"jak czlonek rodziny,ale rwoniez idzie to w druga strone niestety.
Do Gonialbn jezeli oferujesz dobre warunki masz z poprzednnia au-pair dobry kontakt,raczej bez wiekszych problemow powinnas znalezc au-pair.Jezeli szukasz anglojezycznej to childcare.co.uk , au-pair z twojej okolicy lub niekoniecznie lub gumetree.Jezeli polska au-pair to tu mozna zostawic post w dziale szukam au-pair,strony internetowe au-pairworld.com greatau-pair.com.Ewentualnie agencja.Pozostaje jeszce londynek.pl gdzie mozna znalezc rowniez au-pair lub zostawic post ze sie poszukuje i koniecznie rodzina musi mieszkac w Londynie. -
owieczka dolly > 25-01-2012, 17:13
Twoje posty Piotrze sa strasznie chaotyczne.. :roll:
Z tego co piszesz wynika, ze prac domowych nie masz zadnych..prucz odkurzenia 1 pokoju
A dzieciaka sadzasz na pol dnia przez tv.
Co zreszta w jednym z postow komentowalam, ze dziwie sie rodziacom ze powalaja na takie cos.
Co do jedzenia to mysle ze rzadko kiedy jest idealnie. Ja tez dokupuje - u kazdej z rodzin. Tyle ze kwestia na co masz ochote. Raczej malo ktora rodzina spelania nasze jedzeniowe zachcianki;-)
A zdojazdem i kosztami to jest lipa. Ale chyba liczyles sie z tym skoro zdecydowales sie na wioske. Bo ja z tego powodu od razu odrzucalam malutkie osady. -
Piotr > 25-01-2012, 17:51
Mieszkam w 20tys miasteczku mam 2 au-pair blisko,zawsze lepiej w wiekszym miescie.
Raz w tygodniu odkurze na dole,livingroom co dzien i moj pokoj.Dam ci przyklad 13 letnia corka hostki(tylko hostki)Przyjechalem, pierwszy dzien host oprowadza a tam tez i o kur.. ale syf.Po 7 miesiacach nie sprzatania tak 7 nawet i pol chyba ostatnio hostka sprzatnela tam troche odkurzyla tylko,powod ogromna ilosc pajakow i to nie zarty.
U nich w pokoju ojjj tez tragedia jak mozna tak zyc,no mnie ten syf doprowadza do szlu bo ja jestem pednatyczny.Sprzatanie to jak walka z wiatrakami przyklad (wiesz jak jest w anglii) pies idzie do ogrodu pobiegac no moko jest i niby jest trawa ale tez bloto.Wchodzi do domu na biale kafelki znaczy kiedys biale.
Maja psa od 5 miesiecy a ja zaledwie 2 razy tam sprzatalem bo juz nie moglem na to patrzyc ale na swieta mieli tam syf.W butach chodza idzie do parku z psem i bloto wnosi. :evil:
U siebie mam czysto a reszta domu,no i dzieciaka pokoj tez czysty,moja zasluga.O kolejny przyklad u dziecka w pokoju przy swietle jest no wiatrak(czy jak to sie nazywa)4cm kuzu bylo autenycznie wiec od kiedy nie sprzatane??Poprzednia au-pair te lubila balagan.
Moze wiele au-apir byla by zadowolona nic nie robiac,ale ja nie cierpie balaganu.Nie musi byc jak w muzeum no ale schludnie.Cholerny pies zawsze jak ogladam tv z dzieckiem musi szarpac koc(jego koc)raczej szczatki no i gdzie bym nie siadl to zawsze on kolo mnie.Moze sie to wydawac smieszne z tym psem ale jak ja widze jak ten balagan robi. :evil:
Nie mozna sie pobawic bo pies przeszkadza,jak go jeszcze nie bylo ojjj jak bylo fajnie.
Pies powinien mies wyznaczone miejsce w domu a nie jak swieta krowa.Teraz host nie pracuje w domu jest to pies caly czas chodzi.Jak pracowal to ja wole zabawe z dzieckiem od telewizji i psa(ma oddzielne miejsce)zamykalem i sie bawilismy.