• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Dam sobie radę?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Byłam Au Pair

• Dam sobie radę?

• Dam sobie radę?
  • Re: Dam sobie radę?

Saiisuke > 07-04-2012, 14:45

Gratuluję znalezienia rodzinki!

A czemu wybrałaś Finlandię? Nawet mnie kusiło przez chwilę, żeby tam jechać jako summer, ale wolę cieplejsze regiony

Tak z innej beczki: gdybym to ja była host mum to nie zdecydowałabym się na niepełnoletnią aupairkę. To jednak większa odpowiedzialność dla hf, bo tak w zasadzie to oni mają dodatkowe dziecko pod dachem. Wiem, że ktoś może być bardzo dojrzały i odpowiedzialny, ale tu jednak aspekt prawny też się liczy.

Anjaa > 07-04-2012, 18:26

[quote name="Saiisuke"]Gratuluję znalezienia rodzinki!

A czemu wybrałaś Finlandię? Nawet mnie kusiło przez chwilę, żeby tam jechać jako summer, ale wolę cieplejsze regiony

Tak z innej beczki: gdybym to ja była host mum to nie zdecydowałabym się na niepełnoletnią aupairkę. To jednak większa odpowiedzialność dla hf, bo tak w zasadzie to oni mają dodatkowe dziecko pod dachem. Wiem, że ktoś może być bardzo dojrzały i odpowiedzialny, ale tu jednak aspekt prawny też się liczy.[/quote]

Cieplejsze rejony też uwielbiam. Ale w Finlandii i Danii jest dozwolona praca od 17 lat i tam to jest norma. Biorą za to młodsze do 21 roku życia (max.) + trzeba posiadać min. 2 referencje pozytywne (które mam). Także z tym nie ma tam problemu. Oni mają też inne podejście.

maria_kujpom > 07-04-2012, 21:37

Z gory mowie, ze nie chcialo mi sie czytac calego tematu, wiec jezeli bede sie z kims powtarzac z gory przepraszam.

Czy dasz sobie rade? Hmmm... Au pair to specyficzna "praca" (ale czy praca, to bardziej styl zycia, ktorego musisz byc swiadoma juz przed wyjazdem), musisz spelniac sumiennie swoje obowiazki, czesto czeka Cie dluga przeprawa z dziecmi, ktorym coraz ciezej przystosowac sie do nowych opiekunek (jednej z dziewczyn w mojej okolicy dziewczynka powiedziala, ze i tak ma ja gdzies bo za rok zniknie z jej zycia a na jej miejscu pojawi sie inna nianka), musisz byc przygotowana na to, ze Twoja hostka stanie sie histerycznie zazdrosna o Twoj kontakt z jej dziecmi, musisz pamietac, ze rodzinki czesto oczekuja od Ciebie wiecej niz powinny i co najwazniejsze musisz umiec "nie"- oczywiscie wymienilam tutaj najgorsze sytuacje... ale nalezy byc przygotowanym na wszystko i najlepiej najgorsze bo chyba lepiej byc mile zaskoczonym niz spodziewac sie sielanki a pojechac do piekla?

Jezeli naprawde tego chcesz, nie sluchaj tego co mowia wszyscy... moja rodzina tez miala sceptyczne podejscie i z wlasnego doswiadczenia powiem Ci, ze mozliwe, ze mowia tak tylko dlatego a zeby zatrzymac Cie w poblizu rodzinnego gniazda? Nie wiem. Powodzenia tak czy siak!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia