• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Prawo jazdy w UK

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Wielka Brytania

• Prawo jazdy w UK

• Prawo jazdy w UK
  • Re: Prawo jazdy w UK

tosia_ > 26-03-2012, 11:47

[quote name="marvellous"]ja mysle o prawku raczej po to zeby moc jechac do USA bo nie chcialabym wracac do polski i czekac az zdam prawko wiecie to dodatkwy czas a na miejscu byloby to szybsze

wlasnie zalzalo mi na opini oosb ktore jezdza po tamtejszych drogach czy wiedza jak to wyglada

bo same zasady sa zachecajace , jak ktos si uprze to moglby wykpic jedna jazde i pozniej egzamin to zaoszczedzilby wiele asy ( jesli umi juz jezdzic)[/quote]

Skoro myslisz o prawie jazdy tylko po to, zeby wyjechac do USA, to czy sens ma robienie prawka w UK, gdzie ruch jest lewostronny? W Polsce i w USA masz ruch prawostronny, wiec podczas pobytu w Stanach nie bedziesz miala zadnych problemow z dopasowaniem sie do jazdy.

@angelaa

Z tego, co wiem nie sprawdzaja. Po prostu w odpowiedniej rubryce musisz wpisac ile dni przebywasz na Wyspach.

marvellous > 26-03-2012, 22:43

Tosia - nie kazda soba ktora zda prawko umi faktcyznie jezdzic , znam takie osoby ktore niezbyt umialy a dopeiro pzoniej sie podszkolily w czasie juz jazdy czasami miesiacami. Czasami warto miec ten papierek i miec z tym spokoj juz - szczegolnie jesli byloby latwiej zdac tam to w polsce czy gdziekolwiek gdzie ejst ruch prawostronny - moglabym sie doksztalcac czy nawet wykupic 2 lekcje zeby sie wprawic po prawej stronie

nieszczesne prawko czasami ludzia zabiera wiele nerwow i mimo 7 podejsc nie maja go wciaz ( nie mowie ze to ja bo ani razu nie probowalam)

w moim przyapdku nie chce tracic czasu i wracacdo poslki po to tyko zeby prawko robic wiec mysle nad roznymi alternatywami

Yoanna > 01-04-2012, 15:36

w uk wydasz majatek. to tylko tak fajnie wyglada w teorii..

angelaa > 01-04-2012, 15:54

[quote name="Yoanna"]w uk wydasz majatek. to tylko tak fajnie wyglada w teorii..[/quote]

proszę rozwiń swoją wypowiedź

Yoanna > 01-04-2012, 23:35

wiec tak. tak jak ktos pisal wczesniej - za godzine placi sie srednio 20f (czasami wiecej, czasami mniej). ile godzin potrzeba zeby nauczyc sie od zera to nie wiem ale chyba 40 to takie minimum? chociaz ja to pewnie wiecej bym potrzebowala nawet kiedys zaczelam jazde, chyba 6 godzin mialam i postep marny.. ale instruktorka byla nedzna, temu tez ja zwolnilam. ale jakos nikogo nowego nie chcialo mi sie szukac i tak to zostalo.. moze kiedys jak bede miala pieniadze. materialy do nauki tez trzeba samemu kupic ale to akurat najtansze, w 20f sie zamknie. aha, no i zeby w ogole moc zaczac jazde to trzeba wyrobic tymczasowe prawo jazdy - kosztu nie pamietam ale ponad 50f to bylo. egzaminy tez kosztuja i trzeba wziac pod uwage, ze trzeba na czas egzaminu rowniez oplacic samochod - np wynajac od swojego instruktora. wiec koszt egzaminu nie jest jakis maly.. i z tego co znajomi mowili - tez wcale nie jest tak latwo zdac, oblewaja niezle. kolega chyba 7 razy podchodzil.. wiec ogolnie mysle, ze jak ktos jest kumaty to w 1000f sie zmiesci, gorzej jak ktos nie jest (a ja chyba nie jestem hahahha)

angelaa > 01-04-2012, 23:46

Ja z Marvellous mamy skończony kurs prawa jazdy (Marvellous, masz, nie?) więc nie potrzebujemy 40 h nauki. Chodzi o to, żeby zobaczyć jak się jeździ po lewej stronie i zdać prawko w UK, bo nie ma czasu, żeby zrobić to w Polsce, więc na pewno nie będziemy musiały placić 1000 Ł

marvellous > 02-04-2012, 0:13

[quote name="angelaa"]Ja z Marvellous mamy skończony kurs prawa jazdy (Marvellous, masz, nie?) więc nie potrzebujemy 40 h nauki. Chodzi o to, żeby zobaczyć jak się jeździ po lewej stronie i zdać prawko w UK, bo nie ma czasu, żeby zrobić to w Polsce, więc na pewno nie będziemy musiały placić 1000 Ł[/quote]

niestety nie mialam ani jednej godziny jazdy ani nic innego ;p

skoro juz jezdzilas to pewnie bedzie Ci latwiej niz mi bo ja faktcyznie nie mam co sie pchac

nie wiedzialam ze auto trzeba wynajac i wszytsko po ang

ale opcja zdawania prawka w UK bylaby dobra zeby czasu nie marnowac..

trudno po powrocie w czerwcu do polski zapisuje sie na prawko i obym sie wyrobila z tym szybko ;p

co do prawka w UK mam kolenzke ktora tez tam podchodzi i tez niezbyt jezdzila wczesniej i mowi ze niby latwiej wiec zaczelam sie nad tym zastanawiac ale chyba to jednak glupi pomysl ;p

fdotka > 04-05-2012, 21:49

Jesli jeździłyście w Polsce to poproście hostów, żeby was wzięli raz czy dwa na jakieś pole kukurydzy i dali wam pojeździć, to zobaczycie. Znam Polaków, którzy tu robili prawko i mówili, że zdali z palcem w dupie.

PolishGirl > 26-09-2012, 13:18

podepnę się pod tym tematem, bo mam pytanie związane z prowadzeniem samochodu: zawsze gdy używam samochodu Hostów oni dają mi tylko kluczyki do samochodu. Czy w UK nie ma czegoś takiego jak dowód rejestracyjny pojazdu?

Yoanna > 26-09-2012, 14:20

chyba jest ale nie musisz tego miec przy sobie. jak ciebie policja zatrzyma to masz ilestam dni na dostarczenie tego
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna