• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

TANIA SILA ROBOCZA!?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• TANIA SILA ROBOCZA!?

• TANIA SILA ROBOCZA!?
  • Re: TANIA SILA ROBOCZA!?

sylwiaQ > 07-06-2011, 0:55

Drobne prace to mogą być również - sprzątanie po sobie i dziecku, sprzątanie zabawek, swojego pokoju.

Takie utrzymanie domu w należytym porządku, nie takim by ktoś chodził za Tobą z miotłą.

Saiisuke > 07-06-2011, 0:59

Sprzątanie po sobie to sprawa oczywista, w tej kwestii nie ma nawet o czym rozmawiać.

pryncypia > 07-06-2011, 11:42

Myślę, że od tych drobnych prac może być nawet zaliczone umycie talerza po dziecku, czy posłanie mu łóżka

Saiisuke, a czy ta niania mówi po angielsku? W mojej rodzinie ma codziennie przychodzić jakaś kobieta z Boliwii, która ma przejmować opiekę nad dziećmi po południu, tyle, że ona zna tylko hiszpański, więc najwyżej będę udawać, że jej nie rozumiem 8)

Saiisuke > 08-06-2011, 0:04

Podobno mówi po angielsku, ale nie wiem, ja z nią nie rozmawiałam. A hiszpańskiego nie znam wcale, więc najwyżej będzie jakaś masakra

kaasiaa128 > 08-06-2011, 13:09

Nie ma co się łudzić. Bycie au-pair to ciężka sprawa. Mam tak samo, całe szczęście jeszcze tylko dwa miesiące. Też czuję się jak tania siła robocza i to powiedziałam też hostowi, który jest w porządku a jego żona ma coś nietak w głowie,a że on się jej boi to nic nie powie...

WhiteDove > 08-06-2011, 18:44

Hehe, mój host tez się boi hostki Czasem niezła z niej zołza 8) Ale mnie się nigdy(odpukać) jakoś nie czepiała, zawsze jak cos do załatwienia mieli to wysyłała hosta

Gobarakago > 08-06-2011, 21:01

[quote name="LINKA1"]Właśnie święta prawda! ..powiem wam tak ja w sumie dopiero jestem na etapie wyboru rodziny i szukam i szukama ....ale co dało mi się już zauważyć..rodziny często nawet bardzo często piszą że (co tam wymagają do dzieci to ok)ale np ..gotowanie dla wszystkich to już nagminne !, sprzątanie psy, koty , pranie , prasowanie ..no masakra !..nie zrozumcie mnie źle bo ja wyżej tyłka nie noszę niż powinnam i posprzątać czy ugotować mogę i potrafię ale ja tam widzę że oni chcą to wprowadzić do reguł!!!..czyli sprzątaczka , praczka , gotowaczka, opiekunka wszystko na raz !..co jest grane ja jestem w szoku..czy wy też to zauważyliście na portalach gdzie rodziny się ogłaszają?????..masakra[/quote]

Dokładnie , wszystko na raz! I uwaga dziewczyny.... Ostatnio miałam rozmowę ze znajomą , która nagle otworzyła mi oczy na to czemu ( miedzy innymi) oni tak nami oraja i nawet nie powiedzą ' dziękuję'. Moja znajoma tutaj w UK zapytała mnie ostatnio ile powinna płacić au-pair, bo chce sobie taką zmontować. Ja poczęłam jej tłumaczyć, że

to zależy od tego, ile ma dzieci, ile godzin miałaby taka au-pair pracować i ile miała by mieć dodatkowych obowiązków typu sprzątanie , prasowanie, pranie. Na co moja znajoma wywaliła na mnie gały i padło zapytanie ' To to są obowiązki domowe za które się dodatkowo płaci? Przecież to powinno być naturalne , że jak ona chce mieszkać w czystym domu i chce jeść to musi w tym uczestniczyć'. Emm....no powiedzcie same... i co z taką postawą zrobić ??

KajaWroc > 09-06-2011, 0:02

Smiech na sali !!mi by bylo wstyd tak wykorzystywac mloda dziewczyne/chlopaka ,ale w sumie moj wniosek jest jeden : rodziny szukajace aupiar przez internet to czesto masakryczne sknery- bo nie chca placic agencji za poszukanie sprawdzonej dziewczyny ,ktora przedstawi swoje badania, zaswiadczenie o niekaralnosci itp.. im jest wszystko jedno byle by miec kogos do sprzatania za marne grosze, bo tak naprawde jesli zalezaloby Wam na wychowaniu dziecka itp. to raczej chcielibyscie kogos sprawdzonego ...pewnego,zdrowego...

Saiisuke > 09-06-2011, 0:37

Przez agencje też pewnie trafiają się różne rodziny. Wiadomo, ludzie są różni. Mnie się wydaje, że wina leży też po stronie operek. Wiele z operek pewnie zachowuje się jak zahukane dziewczynki z biednego, nic nieznaczącego kraju. I to jest błąd, przecież większość z nas to studentki, osoby odważne, pewne siebie, a Polska też nie jest jakimś największym zadupiem, tylko normalnym państwem należącym do UE tak samo jak np. Anglia. Niestety duża część Polaków ma kompleksy względem Europy. Dziewczyny zachowują się zbyt potulnie, dają sobie wchodzić na głowę i potem hostom wydaje się, że dla "sierotki z Polski" robienie za służącą u nich jest szczytem marzeń, bo na nic innego nie ma szans, bo za głupia, za biedna itd.

Gobarakago > 09-06-2011, 15:28

Wiecie...mi się wydaje, że nie zawsze jest wina 'zahukania' i kompleksów, że sobie au-pair czasami daje wejść na głowę. Bywa też ( i teraz mówię o moich własnych doświadczeniach), że przez pierwsze tygodnie pobytu za granicą miewa się, jakby to określić- ' inne poczucie rzeczywistości'. Jest się w lekkim szoku, jest się nakręconym, troszkę oszołomionym. Nie ma się znajomych, nie ma się co ze sobą zrobić, dużo ( czasem za dużo się myśli) i w takich sytuacjach chętnie się robi różne dodatkowe rzeczy dla zabicia czasu i pustki. Po jakiś 2-3 tygodniach kiedy szok mija , nagle budzimy się z przeświadczeniem, że w sumie to robimy w domu wszystko za wszystkich. No tak.. a potem trudno oduczyć hostów i zaczyna się problem. Tak jak było powiedziane wcześniej... NIE wychylać się nigdy. Nawet jeżeli macie na początku się nudzić i siedzieć bezczynnie po kątach- żadnego rozpuszczania hostów. Nudźcie się lepiej na spacerze albo przed TV
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia