• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

wiza-jak wygląda spotkanie z konsulem?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Wizy

• wiza-jak wygląda spotkanie z konsulem?

• wiza-jak wygląda spotkanie z konsulem?
  • Re: wiza-jak wygląda spotkanie z konsulem?

MONIKA > 08-06-2005, 19:17

Jak jestescie studentkami, to z wiza sie nie stresujcie, bo dostaniecie.

Stresuje sie czlowiek po przyjezdzie, ale tez nie do NYC, ale do rodziny.

Wtedy sobie uswiadamia, co zrobil.

Ale wowczas juz za pozno. :lol:

agulka > 08-06-2005, 20:28

oj kochana Neltilio..Ty do Krakowa..jak fajowo..bo ja tez tam sie wybieram..tylko jeszcze na ppaierki wizowe czekam

Jak juz bedziesz po..to slij relacje na forum Buziolki

NELTILIA > 08-06-2005, 23:00

heh, jasne ze opisze wrazenia po spotkaniu

A odnosnie wizy to sie nie przejmuje bo studentka jestem tyle tylko ze koncze w tym roku licencjat <obrona w lipcu> i zamierzam po rocznej przerwie kontynuowac nauke, wiec mysle ze z tym problemu nie bedzie..

Natomiast co do stresu zwiazanego z rodzinka to mam nadzieje ze zle nie bedzie.. W koncu bede operka z wlasnego wyboru i nastawiam sie na wszystko - domyslam sie ze na poczatku moze byc ciezko ale jestem optymistka i wierze ze bedzie dobrze

NELTILIA > 11-06-2005, 15:08

Kurcze, dowiedzialam sie ze w srode bede miala wpisy do indeksu z jednego przedmiotu. W tym samym dniu musze byc w Krakowie po wize no i moj problem polega na tym czy na spotkanie z konsulem musze zabrac swoj indeks czy wystarczy legitka? wrrr.. denerwuje sie

MONIKA > 13-06-2005, 2:47

Lepiej zabierz jednak ten indeks, bo to tym sie "legitymujsz" konsulowi. Legitke to wiesz, na targu mozna kupic, a indeks to dokument!!!

NELTILIA > 13-06-2005, 9:10

hmm.. rozumiem.. dzieki MONIKA

agulka > 15-06-2005, 18:26

i jak Neltilko - wszystko ok??

NELTILIA > 16-06-2005, 0:05

jasne! wszystko oki! Wize dostalam!!! Wlasciwie uwazam ze to zwykla formalnosc w przypadku wyjezdzajacych jako au pair! (noo poza tymi, ktorzy maja czlonkow bajblizszej rodziny w Stanach - wtedy ponoc szanse sa mniejsze, ale reguly na to chyba nie ma, zreszta sama nie wiem).

A teraz pokrotce moje wrazenia ze spotkania u konsula w Krakowie

Bylo mnostwo osob.. dlugo sie czekalo na ulicy przed konsulatem, gdzie taki mlody koles sprawdzal ludziom wnioski wizowe (formularz DS-156; czy wszystko dobrze wypelnione, czy dobra fotka, itp..) Jesli bylo OK to zabieral ze soba ten formularz razem z paszportem. Nastepnie kazdemu wreczal numerek i odsylal pod "zielony slup". Stamtad wszyscy weszlismy do budynku i schodami w gore do poczekalni, gdzie 3 panie wywolywaly po nazwisku kazda osobe - i tam sie dawalo pani do sprawdzenia pozostale dokumenty (czyli inne formularze jakie ze soba mialam: DS-157, DS-158 i DS-2019 no i oczywiscie dowod wplaty za wize, a inni dawali zaproszenia, itd.). Po tym drukowalo sie numerek (moj to 408 hehe) i zasiadalo sie w poczekalni, ktora nawiasem mowiac byla klimatyzowana ( i bardzo dobrze bo na dworze upal byl niesamowity..) Tam czekalam az wyswietli sie moj numerek. Podeszlam do okienka, przy ktorym siedzial bardzo mily mlody pan, ktory poprosil o indeks i ogolnie pytal o:

- co chce robic po powrocie ze Stanof (ja: oczywiscie kontynulowac nauke hehe)

- czy moi rodzice pracuja (ja: jaknajbardziej!)

- gdzie pracuja (no i powiedzialam ze mama w urzedzie a tata jest celnikiem, a on mowi: a z ciekawosci moge spytac?? granica Polski z ....? hehehe)

No i chyba tyle. Rzecz jasna - rozmowa po angielsku

Ogolnie bardzo milo i sprawnie, choc nie ukrywam ze lekki stresik mialam na poczatku, ale dobrze ze byla ze mna moja ZABA - tzn. czekal na zewnatrz

oki ide spac, bo oczka zmeczone po calym pelnym wrazen dniu, a tu juz prawie polnoc...

Powodzenia wszystkim!!!!!!!! i wierzcie mi - nie ma sie czego bac))) SerioSerio

leneczka > 16-06-2005, 0:32

ciesze sie ze ci sie udalo!

to wszystko jeszcze przede mna takze yhx za info

agulka > 16-06-2005, 10:23

no tu superowo
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia