-
-
Re: Jak szukać rodziny na własną rękę?
Anna20 > 30-01-2012, 22:16
marika299 dziekuje Ci za te drobne ale wazne dla mnie wskazówki, na poczatek wystarczy a wraz z rozwojem sytuacji na pewno bede podbijac zeby sie dowiadywac jak to formalnie załatwic
au pair ala zdołowałaś mnie tym co wysłaąłś na poczatku... ale ten link na samym końcu... :roll: dziekuje Ci bardzo, jestem wdzieczna jak nie wiem co -
Ullalala > 14-02-2012, 19:58
Wybaczcie, że tak was męczę pytaniami z różnych półek, ale po prostu szukam różnych informacji od osób które wiedzą, jak sprawy wyglądają w praktyce.
Chciałabym, żeby był jakiś temat o tym jak wyjechać na własną rękę. Wiadomo, że można sobie na stronach internetowych znaleźć rodzinkę i się z nią dogadywać, ale co dalej? Jak wygląda np. sprawa z umową?
Jeśli gdzieś są dość jasne te informacje, to proszę chociaż odeślijcie mnie do nich, bo jakoś ciężko mi znaleźć... -
gatta > 14-02-2012, 21:05
Z całym szacunkiem, ale jesli nie potrafisz znaleźć na tym forum informacji dotyczących wyjazdu bez agencji, to obawiam się, ze organizacja takiej wyprawy może być ponad twoje siły. -
Ullalala > 14-02-2012, 23:31
Haha, dzięki za dobrą radę, akurat to pytanie niewiele ma do moich zdolności organizacyjnych ;P.
Oczywiście, że wiem, ze różne informacje o tym są po forum porozrzucane, głównie o wyjazdach do poszczególnych krajach (choćby tego typu: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=60&t=4856&start=90">viewtopic.php?f=60&t=4856&start=90</a><!-- l -->, <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=36&t=6230&p=119668&hilit=na+w%C5%82asn%C4%85+r%C4%99k%C4%99#p119668">viewtopic.php?f=36&t=6230&p=119668&hilit=na+w%C5%82asn%C4%85+r%C4%99k%C4%99#p119668</a><!-- l -->, <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=28&t=5916&p=115715&hilit=na+w%C5%82asn%C4%85+r%C4%99k%C4%99#p115715">viewtopic.php?f=28&t=5916&p=115715&hilit=na+w%C5%82asn%C4%85+r%C4%99k%C4%99#p115715</a><!-- l -->, <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=35&t=4933">viewtopic.php?f=35&t=4933</a><!-- l -->), ale miałam nadzieję, że ktoś zechce pomóc w po pierwsze, zebraniu razem tych informacji, po drugie uaktualnieniu ich. Nie znalazłam tematu, który byłby jakoś bardzo podobny, więc założyłam nowy, ale też pytam, czy mógłby mnie ktoś gdzieś odesłać, w razie jeśli taki istnieje, a nie zauważyłam.
Póki co, głównie mnie interesuje, jak to jest z umową/dokumentami.
Z góry dzięki za jakieś info -
Buuzia > 15-02-2012, 0:17
jeszcze nie pojechałam, ale wydaje mi się, że jeśli chcesz mieć taką umowę to omawiasz ją z przyszłymi hostami. ustalacie pewne kwestie i spisujecie. podpisujecie i chyba tyle...tak logicznie rzecz biorąc -
au pair_ala > 15-02-2012, 17:19
A po co Ci umowa ... dla własnego dobrego samopoczucia? -
martinav8 > 15-02-2012, 18:42
Ja uważam, że warto spisać umowę,np.gdyby hostom się "zapomniało" o warunkach jakie ustalaliśmy przed wyjazdem) Ja wyjedzalam bez agencji,rodzina przygotowała umowę,wysłała,ja ją przestudiowałam, podpisalam i przeskanowałam im; moja rodzina trzyma się umowy więc nie musiałam jej "odgrzebywać", ale różnie to bywa...czasem rodziny mają głęboko w...poważaniu takie umowy,ale do takich rodzin raczej bym się nie udała na operkowanie.Jak masz konkretne pytania co do konstrukcji takiej umowy,pisz na priv lub gg-chetnie doradzę!Pozdrawiam -
Ullalala > 15-02-2012, 19:01
au pair_ala Pewnie do tego można by to sprowadzić. Ale bardziej dla poczucia bezpieczeństwa, pewności. Że będę miała się na co powołać w razie jakichś problemów. Zdaję sobie sprawę z tego, że w końcu może się okazać, że raczej ona nic nie da, ale jak będę miała jakiś dokument regulujący warunki pracy, to jest większa szansa, że będą przestrzegane.
Ale też się zastanawiałam, czy w ogóle się praktykuje tworzenie takich umów, bo skąd mam wiedzieć...
martinav8 Dzięki wielkie, w razie czego się jeszcze odezwę. -
tanita > 18-02-2012, 20:58
Hej , ja załatwiałam wszystko na własną rękęPo pierwszej rozmowie na skype z rodziną , powiedzieli,że wyślą mi umowę. Po jakiś 2 dniach otrzymałam ją ma mejla , były tam ogólne postanowienia , moje i rodziny obowiązki , miałam ją wypełnić , podpisać i odesłać jak najszybciej z powrotem . -
vaszka > 18-02-2012, 22:01
Ja mimo, ze jechalam na wlasna reke to podpisanie umowy bylo dla mnie priorytetem. Miedzy innymi dlatego podziekowalam rodzince, ktora oferowala dobre warunki, ale o umowie nie chciala slyszec. Po co? Nie powiedzialabym, ze jest to tylko i wylacznie kwestia dobrego samopoczucia. Po pierwsze wtedy taki wyjazd jest legalny i nie musze sie martwic, ze bede miala problemy, bo pracowalam na czarno. Po drugie w przyszlym CV, nawet jesli nie bedzie to cenne doswiadczenie, to lepiej miec prace jako aupair niz dziure. Po trzecie daje mi to pelne zabezpieczenie socjalne, ze skladkami zdrowotnymi, emerytalnymi i ewentualnym zasilkiem dla bezrobotnych na czele. Nie wiem szczerze mowiac jak rozwiazuja kwestie ubezpieczenia dziewczyny bez umowy. Lewy EKUZ? Moglabym wymieniac dalej, ale pewnie i tak nikogo nie przekonam. Moja rodzina dala mi gotowa umowe do podpisania, ja przeczytalam i podpisalam w 3 egzemplarzach. Jeden mam ja, drugi rodzina, trzeci zostal wyslany do czegos w rodzaju urzedu pracy. Gdyby ktos byl zainteresowany moge taki szkic umowy na podstwie mojego stworzyc.