-
-
Re: Belgia
Gość > 29-03-2005, 20:28
tak jako prawdziwa operka to tylko tutaj, bo za kazdym razem jest coraz lepiej i jakos nie mam ochoty zmieniacchociaz potem jade do niemiec, ale to juz z innych przyczyn... -
Ally > 13-04-2005, 13:30
Mary-An mam do Ciebie pytanko czy może była? albo znasz okolice miasta Leuven (Belgia), a dokładniej kessel-lo bo dostałam od pewnej rodzinki propozycje, ale nie wiem czy to nie jakie? zadupie i w końcu (bo nie mam prawka) zostanę sama, no wiesz bez żadnych au pair w okolicy lub co? w tym stylu. Proszę odpisz. Co s?dzisz??Za pomoc będę wdzięczna -
Gość > 16-04-2005, 10:47
No ja wlasnie bylam operka w Leuven rok temu, a do Kessel-Lo jezdzilam codziennie na plac zabaw z moim maluchem (ostatnio tam bylam tydzien temu z wizyta heheheh) - wiocha totalna!!! Tzn. Leuven jest spoko, przepiekne miasteczko, extrakluby, super ludzie, ale z Kessel-Lo to jest kawaleczek (10 minut autostrada, ale pewnie jest jakis autobus, musisz sie dowiedziec). Mimo wszystko wolalabym gdzies blizej miasta (w Leuven masz extra kursy jezykowe, ale z Kessel to chyba raczej na rowerze nie dojedziesz). -
Ally > 16-04-2005, 16:45
Mary-An bardzo dziekuje za informacje. Ta raczej rodzinka odpada. Wolę z większego miasta. A co sadzisz o Brugge?? Moze tam byłas?? Wiem, że Cię męczę, ale chciałaby dokonać dobrego wyboru a pozniej go nie zalowac. Pliss -
Gość > 16-04-2005, 19:26
W Brugge bylam, troche male, ale ma fajny klimat - to takie male urocze, sredniowieczne romantyczne miasteczko. Jesli chcesz cos flamandzkojezycznego to goraco goroca polecam Gent i Antwerpie (obydwa piekne, pelno ludzi, swietne kluby, kursy jezykowe, muzea, wystawy, koncerty - jest co robic w wolnym czasie). -
Ally > 26-04-2005, 0:32
Mary-An ja wolałabym najbardziej okolicę raczej angielskojęzyczne?? Bo ja niemca ani francuskiego nie kumam ni w z?b. Moja edukacja nie obejmowała tych języków. Znam tylko angielski i łacinę, ale tym drugim to ja się nigdzie nie dogadamno może z księdzem w ko?ciele albo w Watykanie -
Gość > 26-04-2005, 6:53
Ally, to wez sobie rodzinke angielska mieszkajaca w ktoryms z miejsc o jakich mowi Mary, bedziesz miala angielski na codzien w domu az ci sie odechce (jak ja) - to sobie podszkolisz, a w sklepach itp to sie tez po angielsku zwykle dogadasz, a jak nie to na migi :lol: -
Gość > 26-04-2005, 20:16
Masz calkiem sporo rodzinek angielskojezycznych w Belgii, w Brukseli jest nawet taka dzielnica (kolo Schumana) gdzie sie w innym jezyku nie dogadasz - wszsytkie sklepy, puby, wszyscy mieszkancy tylko po angielsku. Tylko musisz odpowiednio poszukac, ja tez jak na razie mam rodzinke australijska w Brukseli na lato (jak nic sie nie zmieni). -
anna_m > 28-04-2005, 13:29
moja siostra byla au pair w Brukseli ale to bylo 10 lat temu,
z tego co pamietam miala duzo au pair kolezanek z pl tez.
generalnie dobre miejsce do nauki francuskiego
rodziny takie bardziej otwarte i faktycznie zainteresowane pomoca w nauce jezyka
wiekszosc rodzin faktycznie mieszka w wielkich domach i wogole warukni super
rodzina mojej siostry czesto wyjezdzala na weekendy, itp. czego moja rodzina w uk nie robi nigdy.
i tez chodzili w butach po domu :-)
jakos tak mysle ze latwiej jest trafic na fajan naprawde fajna rodzine w belgii. -
Ally > 10-05-2005, 14:30
Możliwe, że ja niedlugo bede w Belgii, opieka nad 4-letnim chlopcem i sprzatanie. Okaze sie w czwartek. Mary-An a czym Ty dojeżdzasz do Belgii i ile to kosztuje, jesli mozesz napisac. Pliss