-
-
Re: 2 pytania ;)
Piotr > 05-05-2011, 21:41
[quote name="chorągiewka"]hej
chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z opłatą za podróż do colegu? nie mogę tego znaleźć w mojej umowie z P[/quote]
Chorągiewka sprecyzuj swoje pytania domyślam się że chodzi o wykorzystanie 6 kredytów.Jedziesz jako au-pair do US?.Jeśli o to chodzi to przez okres roku musisz w colegu zrobić 6 karnetów (przeliczają to jakoś na godziny koło 80 chyba).Możesz iść na kurs angielskiego lub fotografię jest kilka do wyboru.Jeżeli chcesz szybko zrobić te kredyty polecam kursy weekendowe.Jeżeli chcesz poznać jakieś osoby to po często po mniej ilości godzin.Nie wiem czy o to ci chodziło czy może chcesz studiować w USA.To już inna bajka Sat2 angielski toefel na dobrym poziomie.Mam nadzieję że pomogłem,jak nie sprecyzuj pytanie. -
anetaar > 05-05-2011, 21:56
PIotr, teraz to Ty zamieszałeśChoragiewka juz jest au pair w USA i najpewniej chodzi jej o dojazd do collegu, w którym ma zrobic wlasnie te 6 kredytów o ktorych wspomniales. Czyli kto ma zapłacic (ona czy hości) za :metro/pociag/autobus/ paliwo na dojazd na zajęcia. Niestety ja jednak z odpowiedzia nie pomoge, bo dalej gnije w polskim zasciankowie -
rosario > 06-05-2011, 0:05
[quote name="Piotr"]
[quote name="chorągiewka"]hej
chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z opłatą za podróż do colegu? nie mogę tego znaleźć w mojej umowie z P[/quote]
Chorągiewka sprecyzuj swoje pytania domyślam się że chodzi o wykorzystanie 6 kredytów.Jedziesz jako au-pair do US?.Jeśli o to chodzi to przez okres roku musisz w colegu zrobić 6 karnetów (przeliczają to jakoś na godziny koło 80 chyba).Możesz iść na kurs angielskiego lub fotografię jest kilka do wyboru.Jeżeli chcesz szybko zrobić te kredyty polecam kursy weekendowe.Jeżeli chcesz poznać jakieś osoby to po często po mniej ilości godzin.Nie wiem czy o to ci chodziło czy może chcesz studiować w USA.To już inna bajka Sat2 angielski toefel na dobrym poziomie.Mam nadzieję że pomogłem,jak nie sprecyzuj pytanie.[/quote]
1)bez obrazy, ale nie sadze, aby mowiac dziewczynie, ktora juz jest w Stanach, o tym, ze musi uzyskac 6 kredytow na jakims kursie mogloby byc w jakikolwiek sposob dla niej pomocne
2)pytanie jest sprecyzowane, wystarczy czytac ze zrozumieniem. chodzi jej o to, czy w umowie jest zawarte jakies info o tym, na kim spoczywa obowiazek placenia za dojazd na kurs - na rodzinie czy na au pair.
ja niestety nie jestem w stanie pomoc, ale tak sobie mysle, ze skoro nie ma tego ujetego oficjalnie w umowie to prawdopodobnie zalezy od tego, jak sie au pair dogada z rodzina, i ze to chyba indywidualna sprawa... a tobie nie zaproponowala rodzina, ze moze placic za twoje dojazdy? -
alexandra085 > 06-05-2011, 0:16
z tego co ja wiem to rodzina powinna placic za dojazd. Zapytaj swojej area director. Pamietam ze wszystkie operki mi tak mowily...ale na 100 % nie wiem. Ja np placilam sobie sama za dojazdy, zreszta nie bylo az tak daleko, 1-2 w tygodniu w zaleznosci od kursu no i dostawalam na paliwo ogolnie na potrzeby dzieci wiec na pewno czasami zostawalo, wiec nie upomnialabym sie. -
chorągiewka > 06-05-2011, 6:44
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Chodziło mi własnie o to, kto powinien płacic za dojazd do colegu z domu host rodziny....no ale teraz juz mniejsza o to...
Dzis miałam poważną rozmowę z moją hostką... obawiam się, ze skonczy się na rematchu... ale o tym napiszę kiedy indziej... -
chorągiewka > 06-05-2011, 6:48
PS: a z tą opłatą to juz się dowiedziałam - jesli wybiorę college gdzies blisko to jeżdzę tam autem, a za gaz płacą hości
jeśli chcę pójść na Manhattan (z NJ mam tam około godziny drogi autobusem) to za autobus płacą mi tylko w jedną stronę - samochodem pojechać nie mogę bo jest to juz inny stan, a moji hości nie zgadzają sie na podrózowanie do innego stanu ich samochodem, zresztą juz to tez zbyt niebezpieczne -
lolka > 09-05-2011, 23:03
Kurka no ! Gadałam dziś z rodzinką no i wszystko pięknie, dwójka dzieci wiek 5 i 7 lat, mieszkają w Anglii nad morzem ( 2h od Londynu), czas pracy różny ! Czasem 15-12 h , a czasem 25-30, i już bym się zdecydowałą, tylko ta stawka !!! 50 funtówNo niech mnie !! Przeca tyle kosztuje bilet na pociąg do Londynu !! To przeca ja to wydam tam na miejscu na wode mineralną chyba ! :/ No ale z drugiej strony to na co mam czekać ? jak pewnie nic innego się nie pojawi :/ Kurcze już sama nie wiem, ta stawka jest faktycznie za niska, czy nie ? -
rosario > 10-05-2011, 2:12
no niska, niska... spróbuj coś może wynegocjować z rodziną? takie minimalne minimum w Anglii to 60Ł, więc 50 to rzeczywiście bardzo mało..tym bardziej, jeśli chciałabyś dojeżdżać do Londynu -
lolka > 10-05-2011, 9:56
Oj chyba zrezygnuje, a czy ktoś może kojarzy taką miejscowość jak Chatham w UK ?> Czy to nie jest jakas wiocha zabita dechami ?? -
julita883 > 10-05-2011, 10:25
Chatcham jeśli się nie myle to taka mała miejscowość. Jest tam kino, kawaiarnie i te wszystkie fast foody. Do wiochy tego bym nie porównywała chociaż prawde mówiąc jak nie znajdziesz tam au pair to nudy!!!!