-
-
Re: wakacje z host family?
monti89 > 22-02-2011, 2:03
[quote name="Yoanna"]no to dlatego trzeba o wszystko zapytac. ja wiedzialam, ze bede wiecej pracowac godzin i dni, ale tez wiecej zarabialam bedac na wakacjach[/quote]
Ja podchodzę do tego tak: jadę na "wakacje" za free, zobaczę miejsca, o których nawet nie śniłam, oni wszystko opłacają, więc wydaje mi się, że to jest raczej zapłatą, za opiekę nad dziećmi na tym wyjeździe. Wiem też, że jak tam pojadę to i mi zafundują jakąś rozrywkę, to nie będzie tak, że Rodzice dzieci będą cały czas zajęci sobą, a ja cały czas z dziećmi, co prawda więcej czasu będę z dzieciakami niż ich rodzice, ale wydaje mi się, że jakoś mi to wynagrodzą, chociaż jednym wieczorem wolnym ;p hehe -
awmygod > 22-02-2011, 18:59
[quote name="monti89"]Ja podchodzę do tego tak: jadę na "wakacje" za free, zobaczę miejsca, o których nawet nie śniłam, oni wszystko opłacają, więc wydaje mi się, że to jest raczej zapłatą, za opiekę nad dziećmi na tym wyjeździe. Wiem też, że jak tam pojadę to i mi zafundują jakąś rozrywkę, to nie będzie tak, że Rodzice dzieci będą cały czas zajęci sobą, a ja cały czas z dziećmi, co prawda więcej czasu będę z dzieciakami niż ich rodzice, ale wydaje mi się, że jakoś mi to wynagrodzą, chociaż jednym wieczorem wolnym ;p hehe[/quote]
Dokładnie! Ja bym chciała wyjechać, zobaczyć nowe miejsca i jeszcze za to kasę dostać ;p -
monti89 > 22-02-2011, 23:07
ha ha, a kto by tak nie chciał? -
rajtuzy > 24-02-2011, 1:37
[quote name="aniolek"]
[quote name="malaika"]
[quote name="aniolek"]eee to ja bym chyba nie pojechala zapytaj czy bedziesz pracowac czy to beda twoje wakacje bo to istotne! jeszcze gotowi Cie wykozystac :evil: a poza tym przeciez mozesz miec swoje plany co nie[/quote]
dziwne podejście. jedziesz po to, żeby pomagać. tak czy siak jesteś "w pracy". jak oni wyjeżdżają to też jedziesz. nie po to mają au pair prawda? chyba, że wyraźnie ci mówią, ok wyjeżdżamy na wakacje, jak chcesz możesz jechać z nami. dlatego praca au pair jest dosyć niewdzięczna.[/quote]
tak tylko czasami rodziny biora na wakacje a potem okazuje sie ze zapierdzielasz...[/quote]
Chciałabym się odnieść do słów Aniołka. Jedna z moich znajomych au -pair opowiadała jak to jej rodzinka zabrała ją na wakacje na Kretę. Wakacje były 10 dniowe (z tego, co pamiętam), w tym czasie biedne dziewczę musiało dzielić pokój z dziećmi, żeby było zabawniej, rodzice mieli osobny pokój na..uwaga - osobnym piętrze (szkoda, że jeszcze nie w innym hotelu :? ). W czasie weekendu, który normalnie w domu miała wolny, tu musiała zasuwać za tą samą stawkę :| Dlatego też osobiście mam mieszany stosunek do takiego rodzaju "wakacji". Po częsci zgadzam się np. z Malaiką, ale z drugiej jakoś nie mogę tego pojąć - w moim przekonaniu wakacje są po to, aby nadrobić właśnie czas z dziećmi, a nie na tym, że wyjeżdzamy za granicę, ale i tak dziećmi zajmuje się au pair :roll: a my leżymy do góry czterema literami, bo w końcu jesteśmy tak wyczerpani. Hallo, Szanowni Rodzice, to Wasze dzieci, więc z łaski swojej poświęccie im trochę czasu, bo później będziecie zgorzkniałymi staruszkami w domach starości, których nikt nie odwiedza! -
monti89 > 24-02-2011, 14:02
Pomysl, jesli kazdy rodzic by tak sie opiekowal swoimi dziecmi, to nie byloby czegos takiego jak Au Pair... w dzisiejszym swiecie kazdy chce miec swoj czas dla siebie. U mnie rodzinka w komplecie jest tylko w nocy jak śpią, a i to nie zawsze... no i czasem w niedzielę. Ale mnie wtedy nie maHehe. U mnie jest też o tyle dobrze, że np. jak robie cały dzień, to nie muszę wieczorem kłaść dziecka spać, czy coś, bo zrobi to jego mama. Jestem u rodzinki, w której Pani domu ileś lat temu wstecz, też była Au Pair, dlatego sama wie jak to jest. I nie wykorzystuje mnie ani nic, jak powiem, że jestem zmęczona ona zrozumie. Ale jak ona powie, że jest zmęczona, ja też muszę zrozumieć, i np. dłużej z dzieckiem posiedzieć czy coś.