-
-
Re: Do tych ktore wyjezdzaja do Londynu
shante > 19-06-2009, 13:43
No w sumie tak xD ale mam wrażenie, że z Charing Cross jest wszędzie blisko (Trafalgar Square z ukochaną National Gallery <3 albo do Big Bena i potem do London Eye, albo do Buckingham Palace xD etc etc) :mrgreen: -
Yoanna > 19-06-2009, 16:54
hehe no do national gallery to tak
do big bena tez blisko ale zawsze mozna podjechac do westminster
a jak buckingham palace to do green park np. ogolnie buckingham to nic specjalnego.. mnie rozczarowal -
shante > 19-06-2009, 17:26
A mi się podobaByłam w wakacje i z tymi kwiatami to piękny efekt Ach, już się nie mogę tego wszystkiego doczekać. Niby już dwa razy tam byłam, pozwiedzałam, a i tak czuję się, jakbym jechała tam po raz pierwszy xD -
jadlasiebie > 19-06-2009, 17:32
Yoanna a orientujesz się jak to jest z travelkami na pociagi? Bo jak kiedys mieszkałam na Croydon to kupowałam za 5 z kawałkiem funta calodniową i na wszystkie (chyba) srodki lokomocji. Bo pamietam,ze własnie jechałam pociagiem do Victorii i stamtad juz autobusem lub metrem gdzie chciałam. a z tego co teraz widze, to nie kazda travelka jest na pociagi, metra i autobusy.... -
Yoanna > 20-06-2009, 16:39
jest, jest
w obrebie tych stref na ktore masz travelke mozesz jezdzic pociagami.
jedynie z pay as you go jest problem, ale jak kupisz dzienna travelke to luz -
shante > 02-07-2009, 16:03
Ja wróciłabym jeszcze do tego tematu o Oyster Card.
Interesują mnie dwie rzeczy - pay as you go i daily price capping. Rozumiem, że pay as you go oznacza, że płacimy tylko za to, co wyjeździmy. Czyli powiedzmy danego dnia pojadę w godzinach off-peak z Edgware do Charing Cross i z powrotem (czyli ze strefy 5 do 1 i z powrotem) i zapłacę w sumie 4,4Ł. Natomiast daily price capping w moim wypadku (off-peak) wynosi 7Ł. I na tfl.gov.uk jest napisane coś takiego: Daily price capping is the most you will be charged a day when you use Oyster to pay as you go on bus, Tube, tram, DLR, London Overground and some National Rail services. Czyli rozumiem, że danego dnia początkowo płacę za każdy przejazd, ale gdy suma zapłaty za te przejazdy przekroczy 7Ł, to zapłacę tylko te 7Ł bez względu na ilość i cenę przejadów? W sumie to by było bardzo logiczne i tak to zrozumiałam -
Yoanna > 02-07-2009, 18:33
tak, jak juz zaplacisz tyle ile jest przewidziane to dalej nic od ciebie nie biora -
newarte > 01-08-2009, 11:16
mam pytanie kto w wielkiej brytanii wydaje karte EKUZ ?? prosze o pomoc -
cailet > 01-08-2009, 11:31
EKUZ wydaje NFZ w polsce. Nie wiem, czy da się wyrobić w GB -
Yoanna > 02-08-2009, 15:06
EKUZ to skrot od europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego. w wielkiej brytanii odpowiednikiem tej karty jest EHIC - european health insurance card. karta wyglada identycznie jak ta wydawana w polsce, z tym ze oczywiscie zamiast pl jest na niej uk. aplikuje sie przez internet
https://www.ehic.org.uk/Internet/home.do
musisz miec nin albo nhs number