• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Zdejmijcie klapki z oczu, aby sie nie zawiesc!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Administracja

• Kosz

• Zdejmijcie klapki z oczu, aby sie nie zawiesc!

• Zdejmijcie klapki z oczu, aby sie nie zawiesc!
  • Re: Zdejmijcie klapki z oczu, aby sie nie zawiesc!

olsza > 01-01-2011, 17:02

Świetny temat! Dużo dziewczyn zapisuje się do programu i myśli, że każda rodzina będzie traktować ją jak członka rodziny, a sam wyjazd to jakby wakacje.

Sama nie mam jeszcze doświadczeń ciągle czekam na "swój moment". Moje konto jest na razie zawieszone, bo przez 4 miesiące nie udało mi się znaleźć rodziny. Nie traktuje tego jako porażki, wolę poczekać i mieć 100% pewność a nie "brać co jest" i później płakać do poduszki. Znam dziewczynę, (poznałam ją na pierwszym spotkaniu w Polsce gdy składałam aplikację) która była tak napalona na wyjazd, że pojechała do pierwszej rodziny która pojawiła się na jej profilu. Dla mnie kompletna głupota, ale dla niej program był tylko szansą na wizę i nie widziała wiążących się z nim obowiązków. Z tego co wiem wróciła do Polski po miesiącu bo rematch się nie udał.

young_lady_88 > 22-01-2011, 0:04

[quote name="zlosnica"]

- "stay at home mum (rzadziej dad)" - nie rozumiem po co rodzice siedzący w domu biorą operki- albo są leniwi, albo szukają kogoś kto ich wyręczy w opiece, bo manicure i kosmetyczka są zbyt czasochłonne. No, chyba, że mają 8 dzieciaków i sobie nie radzą, ale ja i tak bym do nich nie poszła.młody człowiek potrafi nieraz porządnie uprzykrzyć życie..

[/quote]

hm, tak sie sklada ze moja hostka jest stay at home mum. oczywiscie zgadzam sie ze wszystkim co napisalas, masz racje w kazdym punkcie ale jesli chodzi o hostki ktore nie pracuja zawodowo musze cos dodac.

Moja hostka nie pracuje ale mysle ze ma mnostwo rzeczy na glowie, zwiazanych z prowadzeniem domu. zalatwia wszystkie sprawy urzedowe i nie urzedowe, robi zakupy, myje podlogi, sprzata lazienki, gotuje obiady, robi pranie i duzo innych rzeczy. jest po prostu pracowita (chociaz swoje wady tez ma, no i moglaby mi wiecej placic :evil: )

(chociaz ostatnio zgodzilysmy sie, ze przejme czesc jej obowiazkow, ale nie za darmo, bo bede dostawala tygodniowo te pare funtow wiecej.)

potrzebuje mnie do takich drobnych rzeczy, rozwieszenie prania, wlozenie naczyn do zmywarki, prasowanie itd. sama robi o wiele wiecej. Mysle, ze maja Au Pair (czyli mnie) nie dlatego, ze mnie tak strasznie potrzebuja, ale dlatego, ze ich na to stac. No i to jest dla nich wygodne miec w domu kogos doroslego kto zawsze moze zostac z dziecmi jak oni wieczorem wychodza. Mysle ze maja mnie glownie z powodu babysittingow i prasowania. Moja hostka moglaby sama robic to, co zwykle tutaj robie, ale jesli ich stac na Au Pair, czemu mieliby nie skorzystac z takiej formy pomocy? Moim zdaniem stay at home mum moze byc w porzadku, jesli jest pracowita.

Metallinka > 01-02-2011, 5:26

To Ci powiem, że moja hostka, owszem, prasowała i nastawiała pranie, ale reszta należała do mnie. Dzieciaki udane, nie powiem. Muszę się wybrać do Smyth's, a później do nich Ale teraz zgubiłam portfel i prawko ;( Więc nie wiem kiedy to będzie...

martyna > 03-03-2011, 0:31

prawda z tym tematem i moje zdanie po kilku miesiącach jest takie, że trzeba brać pod uwagę lokalizację. To nie jest prawda, że rodzina jest najważniejsza w 100%. Traficie na zadupie, będziecie nieszczęśliwi co odbije się na waszej pracy. Przekonałam się o tym i każdy dzień jest teraz dla mnie dniem zmarnowanym. To nie moje klimaty, w okolicy same rodziny z małymi dziećmi, zero ludzi w moim wieku, wszędzie daleko, Vegas, CA kilka godzin jazdy autem (jestem w Phoenix). Nie mówię, że miasto jest złe- jeśli ktoś lubi spokój to jest cudne ale ja po roku tu chcę czuć ze zylam i wykorzystalam ten czas na maxa bo wiem, ze po programie juz tu nie wroce. Takze dziewczyny zastanawiajcie sie dlugo zeby nie zalowac! Cóż popełniłam błąd, mówię to żebyście i Wy tego nie zrobili.

co do hostow to oczywiscie, ze wykorzystuja, kilka razy hostka dala mi odczuc a nawet powiedziala ze to jej dom, jej zasady i dzieci i ona tu rządzi a ja nie mam prawa glosu. Od tej pory stracilam do niej zaufanie mimo jej wielkiego usmiechu na twarzy, który z reszta uwazam za falszywy. Jestesmy pracownikami, gdyby mozna bylo pracowac 60h to pewnie bysmy tak pracowali. Moi hosci po 4h wieczorem maja dosc swoich dzieci i czekaja by je polozy spac, a weekendy tylko je sobie podrzucaja, bo nie maja sily. Hostka wieczorami spi na kanapie bo jest zbyt zmeczona zeby sie jeszcze dziecmi zajmowac. Taka prawda u mnie...

martyna > 04-03-2011, 3:18

chce Was dziewczyny ostrzec, oto historia mojej koleżanki:

pewnego dnia odebrała dziecko ze szkoły, a że czuła się źle, stanęła na parkingu w mallu bo myślała że zwymiotuje. Stanęła na trawniku kilka metrów od auta (ale oczywiście je widziała, dziecko też). Podeszła do niej jakaś baba i zaczęła się drzeć, że zostawiła dziecko samo w aucie. Koleżanka odparła, żeby się uspokoiła i mówiła wolniej bo jej nie rozumie jak tak paple. Kobieta nic- dalej szał. No to koleżanka wzięła dziecko i weszła do McDonaldsa, zaczekała aż kobieta odjedzie i wróciła do domu. Tam czekali już na nią hości z informacją, że zaraz zjawi się policja, bo kobieta zgłosiła, że widziała dziecko pozostawione w samochodzie podczas gdy au pair robiła sobie zakupy w mallu!! (co oczywiście nie było prawdą bo nic takiego nie miało miejsca). Nie dali jej wytłumaczyć jak było w rzeczywistości- została w tym dniu wyrzucona z programu. Przez 3 dni nie miała gdzie się podziać, przenocowali ją bodajże w konsulacie, po czym wróciła do Francji. Au Pair in America pozwie za całą sytuację.

piszę to żebyście wiedziały jak durni i złośliwi potrafią być amerykanie i że jesteśmy tu tylko pracownikami, przez nich można mieć nie lada kłopoty. Najgorsze, że w tym dniu miała rozmowę i na 99% miała się przenieść do innej rodziny...

Nigdy nie zostawiajcie dzieci w aucie, nawet na metr!

aniolek > 04-03-2011, 3:32

jestem w szoku, wiedzialam ze amerykanie sa zlosliwi, chamscy, wredni i w ogole ale bez przesady 8O

Mam nadzieje ze ta dziewczyna dojdzie do siebie po takim czyms bo ja niewyobrazam sobie bycia na jej miejscu i nigdy nikomu bym tego nie zyczyla.

martyna > 04-03-2011, 3:57

ona dopiero co zaczęła 2 rok, a teraz po powrocie juz nie może się przenieść do innej agencji bo ma 27 lat... i tak jej głupia baba zniszczyła plany :/

aniolek > 04-03-2011, 4:04

o ja, ale jak ma juz 27 to nie moze byc au pair? myslalam ze to trzeba z 1 agencj;/ to lipa

sikorkaxx > 04-03-2011, 7:03

[quote name="martyna"]chce Was dziewczyny ostrzec, oto historia mojej koleżanki:

pewnego dnia odebrała dziecko ze szkoły, a że czuła się źle, stanęła na parkingu w mallu bo myślała że zwymiotuje. Stanęła na trawniku kilka metrów od auta (ale oczywiście je widziała, dziecko też). Podeszła do niej jakaś baba i zaczęła się drzeć, że zostawiła dziecko samo w aucie. Koleżanka odparła, żeby się uspokoiła i mówiła wolniej bo jej nie rozumie jak tak paple. Kobieta nic- dalej szał. No to koleżanka wzięła dziecko i weszła do McDonaldsa, zaczekała aż kobieta odjedzie i wróciła do domu. Tam czekali już na nią hości z informacją, że zaraz zjawi się policja, bo kobieta zgłosiła, że widziała dziecko pozostawione w samochodzie podczas gdy au pair robiła sobie zakupy w mallu!! (co oczywiście nie było prawdą bo nic takiego nie miało miejsca). Nie dali jej wytłumaczyć jak było w rzeczywistości- została w tym dniu wyrzucona z programu. Przez 3 dni nie miała gdzie się podziać, przenocowali ją bodajże w konsulacie, po czym wróciła do Francji. Au Pair in America pozwie za całą sytuację.

piszę to żebyście wiedziały jak durni i złośliwi potrafią być amerykanie i że jesteśmy tu tylko pracownikami, przez nich można mieć nie lada kłopoty. Najgorsze, że w tym dniu miała rozmowę i na 99% miała się przenieść do innej rodziny...

Nigdy nie zostawiajcie dzieci w aucie, nawet na metr![/quote]

Matko Swieta to sie po prostu tak brzydko powiem w pale nie miesci!;/

WhiteDove > 04-03-2011, 15:15

Naprawde ludzie potrafią mieć świta na punkcie 'bezpieczeńtwa' swoich dzieci! I co niby by mu sie stało w tym aucie? Odjechałby? Zaplatałby się w pasy i udusił? Ja rozumiem nikt nie chce zostawiac dzieci, szczególnie małych samopas, ale ci durni amerykańcy (anglicy często też) popadają w paranoje!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia