-
-
Re: Wyjechać jako au pair i zostać na dłużej po programie?
ila > 12-11-2010, 23:53
Ja uczę 3-4latki. Więcej jest zabawy niż nauki, wiesz to są małe szkraby więc nie będziesz im wykładać historii i literatury lol. Głownie bawisz się w kolory, literki, kształty etc.
Full time czyli w moim przypadku 40 godzin.
Stać mnie na wynajem pokoju, jedzenie i rozrywkę (jakieś kino parę razy w miesiącu, wypady do Londynu etc).
Bachelor's degree bardzo im pasował w pracy, z tym akurat nie ma problemu, niewiele osób na Master's. Studia chcę kontynuować, mam zamiar zrobić tu Master's ale najpierw muszę troszkę pieniążków zaoszczędzić. -
butterfly23 > 12-11-2010, 23:58
to jest własnie idealna sytuacjamasz supeeeerrrr bardzo chciałabym tez znalezc prace jako teacher takich maluchow nie wiem czy sie uda :/
a jesli moge zapytac jeszcze:
a) jak wyglada uzyskanie statusu nauczyciela tzn wypisuje formularze i wysylam tak? zapewne z dyplomem...?
b) gdzie uczysz i mieszkasz? czy jest to duze miasto?
c) jak wyglada Twoj dzien tzn pracujesz 8h ale ile trwaja tam zajecia, przerwy, czy masz inne obowiazki jeszcze oprocz uczenia dzieciakow?
dzieki z gory za odp. -
ila > 13-11-2010, 0:36
Jeśli chodzi o znalezienie pracy to jest ciężko ze względu na to, że tutaj baaaardzo patrzą się na doświadczenie, jak nie masz doświadczenia to lipa jednym słowem. Jak byłam operką to chodziłam do lokalnej podstawówki jako volunteer na parę godzin w tygodniu i pomagałam uczniom. Kasy za to oczywiście nie dostawałam ale zawsze ładnie to wyglądało na cv. I w końcu jakoś udało mi się znaleźć pracę dzięki temu.
a) kurczę nie pamiętam tego dokładnie ale na pewno musisz mieć tłumaczenia przysięgłe swojego dyplomu i suplementu (pamietam, że bardzo drogo mnie to wyniosło, ponad 550 zł) plus kopie oryginału, plus chyba kopię dowodu osobistego no i wypełnioną application form; wysyłasz to wszystko i jeśli wszystko jest ok to dostajesz QTS, potem wraz ze swoim QTS przysyłają Ci aplikację o rejestrację z GTC, odsyłasz to i voila, gotowe!
b) mieszkam w Bishops Stortford, 30 minut od Londynu pociągiem, pracuję u siebie lokalnie, miasto małe ok 30 tys mieszkańców
c) uczę, bawię się z dziećmi, pilnuję podczas posiłków i na zewnątrz; jestem z dziećmi cały czas, mam jedną przerwę na lunch 45 minutową. -
butterfly23 > 13-11-2010, 0:44
oj to ciezko, ale chyba nie porywam sie z motyka na slonce?
mam referencje od rodziny gdzie bylam au pair, sprobuje zalatwic refrencje z polskich szkoł gdzie uczyłam i sprobuje sie zahaczyc na kilka godzin chociaz jak juz bede w Anglii jako volunteer...jejku tylko zeby była jakas szansa...
a co do tlumaczenia przysieglego to wersja dyplomu ale po ang. (wydane przez uczelnie nie wystraczy?)
dzieki bardzo za info. juz zaczne to przygotowywac ale wysle to dopiero jak bede na miejscu nie?
mam nadzieje ze to wypali i jakas szkola mnie przyjmie. -
ila > 13-11-2010, 0:50
Będzie dobrze. Teraz przynajmniej masz jakieś info, ja zaczynałam od zera, nie mając zielonego pojęcia ani żadnych informacji, wskazówek.
Myślę, że tłumaczenie dyplomu robione przez uczelnię będzie ok, ale najlepiej może napisz maila do GTC i zapytaj.
Wypalić, na pewno wypali, składaj duuuuużo podań i nie zniechęcaj się.
Trzymam kciuki!
Jak coś to pytaj.
Pzdr. -
Metallinka > 13-11-2010, 2:42
Ja też miałam tak, że miałam być około roku, ale w pewnym momencie hostka przegięła i znalazłam pracę. A tak swoją drogą, wczoraj przez przypadek weszłam na au pair world i się okazuje, że już szukają nowej operki, a ta moja następczyni miała przyjść w połowie października.
Z mieszkaniem miałam zadymę że szok... To, w którym jestem teraz, znalazłam zupełnie przypadkowo. Jak będę miała wolne to wam opiszę-jest coW dniu przeprowadzki nieoceniona okazała się pomoc mojego kumpla, który mieszka w Irlandii już 3 lata Także no, jak się chce to można naprawdę wiele
Idę spać po 8 godzinach pracy... -
Juhasia > 15-11-2010, 12:11
Hej. Ja tez tak zrobilam. Na poczatku jest owszem i ciezko. tez zalezy jaka rodzine dostaniesz. Masz jednak mozliwosc zmiany 2 razy. Moze rodzina Ci potem pomoze jak juz sie dobrze zaklimatyzujesz? Na pewno w miedzy czasie poznasz duzo ciekawych ludzi. Ale trzeba byc i tak bardzo ale to bardzo ostroznym i nie ufac od razu wszystki i tez wszystkiego od poczatku nie opowiadac. -
butterfly23 > 15-11-2010, 21:54
Zapytałam się poprzedniej rodzinki (u ktorej bylam jako summer au pair) czy potrzebuja pomocy, napisalam co zamierzam zrobic, powiedzialam ze mam w planie wyjechac z agencji na poczatku roku, ale oni napisali ze moge przyjechac do nich. To ułatwi- mam nadzieje. Napisze do nich maila jakie obowiazki bede miec ale nie wiem czy pisac o wynagrodzeniu i czy jakiejś umowie czy cos. -
zlosnica > 16-11-2010, 2:07
A ja mam pytanie do Ciebie Ila- na jakim poziomie był Twój angielski kiedy poszłaś do pracy z dziećmi? Moja ex-podopieczna miała hiszpański z panią, która w ogóle nie mówiła po angielsku, wyłącznie po hiszpańsku... Zastanawiam się jak to możliwe, ale cóż- to tylko Ameryka... -
ila > 16-11-2010, 23:08
[quote name="zlosnica"]A ja mam pytanie do Ciebie Ila- na jakim poziomie był Twój angielski kiedy poszłaś do pracy z dziećmi? Moja ex-podopieczna miała hiszpański z panią, która w ogóle nie mówiła po angielsku, wyłącznie po hiszpańsku... Zastanawiam się jak to możliwe, ale cóż- to tylko Ameryka...[/quote]
Biegly szczerze mowiac. Angielski zawsze byl moim konikiem, wyjechalam do UK po anglistyce wiec jezyk znalam bardzo dobrze a prace w szkole z dziecmi dostalam po roku spedzonym jako au pair czyli juz bylam obyta z lokalnym akcentem, charakterystycznymi wyrazeniami etc.