-
-
Re: Informacje dla zielonych
as88 > 23-07-2010, 0:54
Do cv wpisywanie pracy jako au pair bez umowy raczej odpada.
Ale czasem nawet do pracy w banku może się przydać - zależy od pracodawcy, czego oczekuje. Można napisać w liście motywacyjnym, że spędziłaś jakiś czas za granicą szkoląc język. Pracodawca na pewno to doceni i przy okazji wyjdą inne atuty. To dobrze świadczy o osobie, pokazuje że jesteś otwarta na nowe doświadczenia, radzisz sobie w otoczeniu międzynarodowym, nie boisz się wyzwań.
W 3 minuty na pewno nie sprawdzi się dogłębnie znajomości języka, ale nawet na podstawie krótkiej rozmowy można ocenić w pewnym stopniu poziom języka.
Byłam kiedyś świadkiem, jak chłopak twierdził, że zna dobrze angielski i spędził rok w Irlandii. Po czym z miejsca zapytano go czy mogą porozmawiać w języku obcym. Zaczął się wykręcać, że się nie przygotował, itp. A babka zapytała go, co by zrobił jakby np. zachorował. Szybko można zweryfikować czy ktoś kłamie... -
angieeex > 23-07-2010, 13:48
Cytat:Do cv wpisywanie pracy jako au pair bez umowy raczej odpada.
Ale czasem nawet do pracy w banku może się przydać - zależy od pracodawcy, czego oczekuje. Można napisać w liście motywacyjnym, że spędziłaś jakiś czas za granicą szkoląc język. Pracodawca na pewno to doceni i przy okazji wyjdą inne atuty. To dobrze świadczy o osobie, pokazuje że jesteś otwarta na nowe doświadczenia, radzisz sobie w otoczeniu międzynarodowym, nie boisz się wyzwań.
Zgadzam się. Zwłaszcza, że ja wiążę przyszłość z językami, więc takie doświadczenie za granicą raczej bym wykorzystywała jako atut.
I wyjeżdżając raczej upierałabym się przy tej umowie czy jakimkolwiek dokumencie potwierdzającym, że byłam au pair
Jednak w tym roku nigdzie nie jadę. Dostałam się z rezerwy na studia, jednak! Ale myślę, że może kiedyś w przyszłości się na taki wyjazd zdecyduję (np. jeśli będzie tu b. ciężko ze znalezieniem pracy), więc bardzo Wam dziękuję za wszystkie informacje. Życzę powodzenia i samych miłych rodzinek :-) -
Katka > 23-07-2010, 14:25
a ja sobie wpisze do cv, ale nie jako praca, ale inne, tam gdzie wszystkie wolontariaty i projekty wpisuje, żeby nie było dziury w życiorysie, bo pracuje od kilku lat i nagle rok przerwy zawsze sie dziwny wydaje -
karolinka > 23-07-2010, 14:33
no w liscie motywacyjnym ok, w cv wg mnie nie koniecznie.. ale zrobicie jak chcecie -
tosia_ > 23-07-2010, 16:54
Ja popieram przedmówczynię. W CV nie powinno umieszczać się au-pairowania, bo jako tako pracą nazwać tego nie można. Jeśli zaś chodzi o list motywacyjny można o tym wspomnieć ( w końcu jest to niezła szkoła życia, odpowiedzialności i samodzielności + nauka języka), a pracodawca na pewno będzie lepiej patrzył na kandydata z taką 'przeszłością'. -
Katka > 23-07-2010, 17:14
tyle, że nie zawsze wymagają listu motywacyjnegojak się wpisuje rózne kursy etc do dlaczego tego nie wpisac? to jest doświadczenie - swiadczy ze jestesmy super odważne i odpowiedzialne jak dla mnie wazne cechy ale jasne, kazdy ma swoje cv i kazdy bedzie aplikował gdzie indziej ;D -
karolinka > 23-07-2010, 20:04
ja bedac na paru rozmowach o prace musialam sie 'spowiadac' z mojego dosiwadczenia zawodowego i powiedzialam, ze pracowalam jako niania w PL / bylam operka w UK to ludzie mi mowili, ze spoko, tylko, ze jak sie nie ma na to umowy to nie jest brane pod uwage jako doswiadczenie zawodowe, a poza tym to nie ma nic wspolnego, np z praca w banku!
ale to zalezy do Was i jak chcecie tak robicie..
oczywiscie, mozna napisac w inf dodatkowych, ze bylyscie operkami i tam sie nauczylyscie odpwiedzialnosci etc. ale CV ma byc rzeczowe i krotkie -
Katka > 24-07-2010, 1:34
ale się tego banku przyczepiła
jak ktos składa jako opiekunka do przedszkola to sie raczej przyda nawet jak nie ma na to umowy ;] lepszy brak umowy niz dziura w cv. Poza tym aupair to nie praca tylko program ;] A referencje od hostów zawsze mozesz dostac jak poprosisz ;D
doobra, mniejszakazdy zrobi jak chce -
dosiunia > 24-07-2010, 11:44
To nic, ze ja nawet nie wiem, jak sie pisze list motywacyjny, lalala ;x -
Katka > 24-07-2010, 19:08
^^' jesteś najlepsza ;D