• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au pair w Szwajcarii

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Inny kraj

• Szwajcaria

• Au pair w Szwajcarii

• Au pair w Szwajcarii
  • Re: Au pair w Szwajcarii

Schmetterling > 19-05-2011, 22:55

Nigdy nie bylam w Szwajcarii, ale z tego co mi kuzynka i moja Gastmutter, ktora mieszkaja w Niemczech, to Szwajcaria jest bardzo droga i nawet dla Niemcow z ich pensjami byloby ciezko tam wyzyc. Mysle, ze kwota kieszonkowego au pair jest uzalezniona od poziomu cen w danym kraju i dlatego w przeliczeniu na zlotowki sa roznice miedzy au pairowskim zarobkiem w poszczegolnych panstwach. Kiedys nawet na niemieckiej stronie www czytalam o warunkach bycia au pair w Szwajcarii i bylo tam napisane, zeby na poczatek wziac ze troche wiecej pieniedzy, bo jest tam drogo, wiec jezeli NIemcy uwazaja, ze tak jest, to chyba daje to cos do myslenia.

Glenda > 20-05-2011, 9:06

Aaaa....wiesz, ja z krajów germańskich to odwiedziłam tylko Niemcy, gdyż mieszka tam na stałe moja mama a poza tym byłam tam summer au-pair w 2008. Zaskoczyły mnie Angeboty, czyli wyprzedaże i tak np. można było kupić bluzkę za 5 euro, która to wcześniej kosztowała 30 euro. Również pozytywnie byłam zaskoczona cenami kosmetyków, znacznie niższymi niż w Polsce. W Szwajcarii nigdy nie byłam, dlatego nie mam wyobrażenia o tym kraju i cenach. Kiedyś tylko mama wspominała mi, że właśnie Belgia i Szwajcaria są drogie. W Londynie np. jeżeli dostajesz 80Ł na tydzień (ja tyle miałam jako summer au-pair w 2009) to spokojnie kupisz sobie jakiś ciuch w Primark, pójdziesz do kina i kupisz sobie kosmetyki. Nawet książki do nauki języków nie są tam aż tak drogie;-)

Schmetterling > 20-05-2011, 22:44

Cenami kosmetykow to jestem tutaj (w Niemczech) zachwycona, bo w porownaniu z polskimi cenami sa one rzeczywiscie nizsze. Czasem sie trafi, ze rowne, albo minimalnie wyzsze (ale to rzadkosc). Np. podklad Maybelline Dream Matte Mouse w Polsce kosztuje ok. 40zl, tutaj niecale 6 euro. Z jednej strony sie ciesze, bo jak bede stad wyjezdzac, to sobie kupie jakis zapas moich ulubionych kosmetykow, za ktore w Polsce bym troche drozej zaplacila, ale z drugiej strony mnie to denerwuje, ze polskie wyplaty sa o wiele nizsze od niemieckich, a ceny wielu produktow w Polsce sa wyzsze.

Glenda > 21-05-2011, 20:19

Aaaa...to Ty jesteś w Niemczech? A powiedz mi proszę, czy idzie coś zaoszczędzić z tego 260 euro? Kiedy studiowałam, bardzo ciągnęło mnie do Niemiec (mam tam mamę), ale tata odradzał urlop dziekański;-) Przerażały mnie jednak te kieszonkowe;-( Idzie coś z tego odłożyć? W jakim landzie jesteś?

Nathalie > 21-05-2011, 20:42

Glenda: rodzinki niechętnie patrzą na chęci dorabiania przez au pair. Ale zawsze mozesz cos wymyślić osobiście będę działała na korzyść Szwajcarii, bo warunki sa fantastyczne zdecydowałas sie już?

Schmetterling > 21-05-2011, 21:30

[quote name="Glenda"]Aaaa...to Ty jesteś w Niemczech? A powiedz mi proszę, czy idzie coś zaoszczędzić z tego 260 euro? Kiedy studiowałam, bardzo ciągnęło mnie do Niemiec (mam tam mamę), ale tata odradzał urlop dziekański;-) Przerażały mnie jednak te kieszonkowe;-( Idzie coś z tego odłożyć? W jakim landzie jesteś?[/quote]

Jestem w Bawarii, podobno to najdrozszy albo jeden z najdrozszych landow w calych Niemczech. Urlopu dziekanskiego sama tez bym nie brala i bym nie przerywala studiow lic. czy mgr. Ja wyjechalam po licencjacie, ale mialam ogromne watpliwosci, czy dobrze robie nie idac od razu na magisterskie, czy mi sie bedzie potem wracac na studia, jednak jestem bardzo zdeterminowana i studia sa dla mnie priorytetem i wiem, ze pojde na te studia, a tak czy siak musialabym zaczynac wszystko od nowa, wiec to tylko o rok sie przesunelo.

Reszte informacji nt. mojego oszczedzania wyslalam na priva.

Glenda > 22-05-2011, 8:49

Oj, nie dostałam żadnej odpowiedzi na priv;-( Bawaria mówisz? Ja byłam w Schwarzwaldzie jako summer au-pair. Sam Schwarzwald - raj na ziemi;-) Rodzinka u której byłam - niekoniecznie

Nathalie > 31-05-2011, 23:23

Hej! Ja jadę do Zurichu 17 sierpnia mam nadzieje, ze któraś z Was jeszcze tam jest

kingulath > 24-06-2011, 18:51

Cześć. Jestem Kinga, chciałam wyjechać do Stanów jako au pair, ale nie wyszło... Jeżeli ktoś jeszcze z Was chce jechać do Szwajcarii to niech tu napisze, zawsze lepiej się razem wspierać

Ja jak na razie szukam rodzinki razem z Nathalie , obok Zurychu najlepiej, bo ona właśnie tam będzie egzystować przez rok ... Jeżeli znacie jakieś fajne rodzinki, które poszukują au pair, to chętnie bym się do nich wybrała...

Jakkolwiek... do zobaczenia (waszych postów tutaj)

Nathalie > 24-06-2011, 21:01

Kinga, damy radę, właśnie męczę moją hostkę. Wleź na gadulca, jakbyś mogła.

A co do Szwajcarii - z fejsa wynika, że w Zurichu będzie nas 11
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia