• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Do dzisiaj bylam Au pair...

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Administracja

• Kosz

• Do dzisiaj bylam Au pair...

• Do dzisiaj bylam Au pair...
  • Re: Do dzisiaj bylam Au pair...

AniaTe > 05-03-2003, 20:09

Jesli chcesz jechac do Irlandii na dluzej niz Ci na to pozwala wiza, to musisz miec pozwolenie na prace. Pozwolenie na prace moze zalatwic tylko i wylacznie Twoj pracodawca, czyli w tym przypadku Twoja rodzinka z Limerick. To sie zalatwia w Dublinie, w departamencie handlu i zatrudnienia. Na rok kosztuje chyba 400 euro. Minus-trzeba czekac okolo miesiaca, dwoch.

Jesli chodzi o UK, to tutaj sprawa od listopada ma sie zupelnie inaczej. na granicy musisz ze soba tylko miec list z Biura Au pair i list od rodziny. Czy jedziesz na rok czy pol roku, zawsze i tak wbijaja od razu wize au pair na dwa lata.

Pozdrawiam,

AniaTe

ola > 20-03-2003, 18:13

czesc aniu.

jestem zdecydowana(juz prrawie;])na roczny wyjazd do londynu.czy moglabys mi dokladnie wyluszczyc w jaki sposob zalatwialas formalnosci(firma,mozliwosc oplacenia kursu przez rodzine,jak cenowo,czas oczekiwania)

z gory dziekuje i pozdrawiam:]

ola (<a href="mailto:asawa@gazeta.pl">asawa@gazeta.pl</a>)

AniaTe > 24-03-2003, 20:42

Czesc,

Obawiam sie, ze nie moge tutaj podawac takich informacji. Moze mailem...

Czekalam okolo tygodnia. Teraz w Anglii jest duzy "popyt" na au pair. I korzystaj z tego jak tylkomozesz, bo bywaja naprawde straszne rodziny, a kilka au pairek-POlek, ktore znam chca badz juz zmienily rodziny.

POzdrawiam 8) ,

Ania

lotka > 28-03-2003, 5:09

Cze?ć Aniu Te!

Jestem zdecydowana na wyjazd do Londynu. Zauważyłam, że jeste? bogata w do?wiadczenia zwi?zane z au-pair. Bardzo Cię proszę o podanie biura, z którego najlepiej wyjechać do Londynu, a których lepiej unikać. Wiem, że nie możesz zamieszczać takich informacji na forum-podaję swój mail: <a href="mailto:lotka10@poczta.onet.pl">lotka10@poczta.onet.pl</a>

Ps. Je?li macie jakie? informacje dotycz?ce poszczególnych biur, to proszę o rady.

Pozdrawiam!

AniaTe > 05-04-2003, 18:59

Czesc!!! Radosny dzien nastal!!! Dzis jade na dwa tygodnie do domu!!!!!;-))))

Dla wtajemniczonych osob z Londynu-wracam 23;-))

Pozdrawiam,

AniaTe

basia1983 > 07-04-2003, 19:35

Au pairki! Wielka Brytania to nie tylko Londyn!!!! Mi tez sie wydawalo ze najlepiej byloby wlasnie tam, ale teraz widze ze to bylo glupie myslenie. Kiedy wjechalam do Londynu to sie przerazilam.....wszedzie pelno smieci i wiecej ludzi czarnych niz bialych!Na szczescie nie mieszkam tam. Oczywiscie Londyn ma swoj urok, ale mi zdecydowanie wystarczy jak jade tam od czasu do czasu pozwiedzac jakies zabytki, pochodzic po sklepach itd. Mieszkam w malym miasteczku, ale ludzie sa tu lovely - zagaduja przy kazdej okazji. Of course to zalezy tylko i wylacznie od was!

mona > 08-04-2003, 22:38

Aniu Te...jestem na poczatkowym etapie zalatwiania czegokolwiek zwiazanego z wyjazdem jako au pair, prawdopodobnie wybiore U.K., powiem szczerze bardzo zainteresowala mnie Twoja wypowiedz co do wizy au pair, ktora jest przydzielana na granicy na dwa lata nieazleznie od tego na ile sie jedzie...

tzn co? mozna tam pozostac na legalu, dluzej niz to przewiduje wczesniej ustalony program? i czy wiza au pair wiaze sie z legalna praca tylko jako au pair czy mozna pracowac legalnie w innym zawodzie, po ustalonym wczesniej terminie...

poza tym przy wyjazdach do USA jest mozliwosc pozostania jeszcze przez miesiac po odbyciu pracy jako au pair,mozna wowczas zwiedzac kraj, zastanawiam sie czy majac wize na dwa lata musze od razu wyjechac z UK, po umowionym terminie czy moge zostac dluzej legalnie....?

Monikaaa > 09-04-2003, 20:17

o co wam chodzi z ta viza na 2 lata!!!TO PRZYPADEK CZY SIE JA DOSTANIE!!!JA JECHALAM TRZY DNI TEMU DO UK ZE MNA JECHALA AU PAIR I JA DOSTALAM VIZE NA DWA LATA A ONA NA ROK!!!MNIE SPRAWDZALI I ZADAWALI DUZO PYTAN:ILE MAM PIENIEDZY PRZY SOBIE CZEMU WYBRALAM TAKA PRACE CZY JADE PIERWSZY RAZ ILE CHCE ZOSTACITD!!!!!!A TAMTA DRUGA AU PAIR ONIC SIE NIE PYTALI I DALI JEJ VIZE NA ROK!!!!!I JAK TO WYTLUMACZYC!!!!

JA BYLAM W LONDYNIE I MURZYNI OWSZEM SA ALE ZDECYDOWANIE JEST WIECEJ BIALYCH!!!!!!BRUDNO MOZE I TEZ JEST ALE TAM GDZIE TY MIESZKASZ JEST CZYSTO???????!!!!!!!!!!!KLONDYN JEST SUPER !!!!!!!CIESZE SIE ZE TRAFILAM BLISKO LONDYNU!!!!!!!!!!!!UWAZAM ZE WARTO TRAFIC DO LONDYNU!!!!!!!!CHYBA ZE KTOS CHCE SIE ZASZYC W DOMU W CISZY I TAK SPEDZIC ROK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

POZDRAWIAM Z UK

olga > 09-04-2003, 21:56

To chyba jest bardzo indywidualna sprawa - jeden lubi wielkie miasto, inny mniejsze :roll: Ja szczerze powiedziawszy nie chcialabym trafic do jakiejs maleńkiej wioski, ale też nie chciałbym mieszkać przez rok w centrum Londynu. Na codzień mieszkam w dużym mie?cie i uważam ze zmiana na mniejsze dobrze mi zrobi - dosyć mam hałasu, spalin itd. :x

Ale tak jak mówię - wszystko jest kwesti? gustu

basia1983 > 10-04-2003, 20:01

Zgadzam sie z Toba kwestia wyboru! Mi naprawde wystarczy jak jade do Londynu raz w tygodniu chociaz szczerze to wole Brighton. jest tam rownie tloczno ale jest plaza! A moje miasteczko jest naprawde czyste! Na pewno mniej tu smieci niz w Londynie.Co do wizy to wszystkie au pair ktore znam maja na 2 lata! Mnie na granicy pytano tylko na jak dlugo chce zostac powiedzialam ze nie dluzej niz rok a i tak mam wize na 2 lata...
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna