-
-
Re: Podatek
angelaa > 06-03-2012, 21:40
zaraz to obczaje -
wercia109 > 06-03-2012, 22:57
A jak myślicie. Czy np. jeśli Au pair nie zapłaci podatku za poprzedni rok, to będzie mogła zostać na drugi rok bez konsekwencji? Hmm.. nie trzeba przedłużać wizy, więc chyba nie będzie musiała płacić, nie? -
gatta > 07-03-2012, 0:07
Dziewczyny, to link do informacji o podatku za ostatni rok, który dostałam niedawno z mojej agencji (apia). Mniej wiecej o tym samym pisała jedna z uzytkowniczek w innym wątku: http://www.aupairinamerica.com/pdf/tax_ ... upairs.pdf -
Insula > 13-03-2012, 20:05
[quote name="Nimell"]Ale mi się wydaje, że dziewczyna ma racje, bynajmniej na stronie AuPairCare wyczytałam, że au-pair nie płaci podatku, ze względu na to, że nie zarabia, tylko otrzymuje kieszonkowe/stypendium. Ale najpewniej zapytać się w agencji[/quote]
Widocznie APC ma nieaktualne informacje na stronie. Za 2 tyg. mam spotkanie z LCC i będziemy wspólnie wypełniać wniosek. -
balbina > 01-04-2012, 13:24
A ja pisałam do konsulatu co podatkiem, ale odesłali mnie do działu który się tym zajmuje, no i czywiście nie napisałam do nich jeszcze, bo o ile dobrze pamiętam po angielsku trzeba by było do nich naskrobać a mnie się nie paliłoJakoś zapomniałam potem o tym, a poza tym do płacenia podatku jeszcze daleko mam
Jak ktoś chce to mogę podać do kogo trzeba napisać, żeby wszystko było prawnie okej -
Insula > 18-04-2012, 15:45
heyb dziewczyny
Czy któraś z Was starała się odzyskać podatek? jeśli tak to ile % wam go oddali.
Ja zapłaciłam w tym roku 179$ i zastanawiam się czy gra jest warta świeczki? -
kingulath > 23-04-2012, 11:30
Cześć dziewczyny.
Mama ciągle zawraca mi głowę, a ja sama nie wiem, nikt o tym nie mówił, więc nie wiem...
Jak to jest ze zwrotem podatku? musimy coś zameldować w Polsce, jeżeli pracujemy tutaj, albo raczej pytanie, czy możemy?
Mam nadzieje ktoś szybko odpisze, bo koniec kwietnia tuż tuż... -
balbina > 23-04-2012, 14:41
tutaj jest już wątek, lepiej w poradach prawnych, bo pewnie podobnie jest w Szwajcerii i w innych państwach.
Ja się dowiadywałam na temat podatku w Stanach i napisałam nawet do konsulatu - Tobie też to polecam, bo tam będą znać na bank odpowiedź.
W USa wszuyscy radzą mi płacić w przyszłości, bo potem mogę mieć problem z dostaniem wizy ale tutaj w Europie? To nie mam pojęcia...
Agencje rzadko kiedy informują o tym, dlatego radzę Ci napisać do kogoś wyżej. -
Insula > 26-04-2012, 19:02
Zapłacić, zapłaciłam bo też słyszałam o tych problemach z wizą, ale słyszałam, że w jakiś sposób można ten podatek odzyskać (oczywiście) tylko część.
Wiem, że widziałam jakiś czas temu wpis na blogu jednej z dziewczyn , która była na WT coś na ten temat, ale zaginęłam w tych blogach i niestety nie pamiętam kto to był.