-
-
Re: Marzenia warto spełaniać - historia Karolinki:)
karolinka > 06-10-2009, 12:20
hmmmm moj paszport jest niewazny ;D hehe takze chyba bede musisla jeszcze go wyrobic
a jakie ubezpieczenie wyrabialyscie? -
carly15 > 06-10-2009, 12:42
własnie ubezpieczenie. ja myslałam nad karta euro26.... co wy na to? -
Agata89 > 06-10-2009, 13:53
Ja mam kartę Euro 26. Dużo zniżek jest z nią. Wystarczy poczytać książeczkę do niej załączoną, tam są wypisane wszystkie miejsca gdzie możemy oczekiwać zniżki. Ja jej nie używam :wink:
Jeżeli planujecie krótki wyjazd, do roku to myślę ze taka karta wystarczy, ale jeżeli dłuższy to lepsze będzie ubezpieczenie z NFZ. -
karolinka > 06-10-2009, 15:02
poczytalam sobie strone o tej karcie i wydaje sie byc taka dosc normalna opcja ;D takze chyba sie na nia skusze..bylam zalatwiac paszport ;D pani w urzedzie byla pomocna, ale niemila hehe..i mam czekac niby miesiac, ale MOZE bedzie wczesniej..;/ i co ja zrobie jak on bedzie po tym mcu? preciez specjalnie po to nie wroce..;D -
89dzoana89 > 06-10-2009, 15:45
Co deo karty euro26 to ja ja mamZe znizek nie korzystam ale karta jest tania a ubezpieczenie moim zdaniem dobre Wybierz opcje Euro 26 world
Ja jestem w Anglii 2 miesiace ale nikt mnie o wize nie pytal...takze z brytyjczykami nie jest tak zle
A paszport rzeczywiscie potrzebny do zapisu w szkole jezykowej czy college
Co do klubow, dyskotek i sprzedazy alko to ja nie mialam problemu nigdy bo jesli cos to tylko dowod chca
Z reszta ja paszportu przy sobie nie nosze na okraglo -
carly15 > 06-10-2009, 15:56
a to super to sobie juz zamawiam ta karte euro26 a to nie trzeba byc studentem ani uczniem nie?bo w sumie jest opcja euro student ale ta euro world jest dla wszystkich ponizej 30 lat prawda? -
89dzoana89 > 06-10-2009, 16:08
Na wszystkie rodzaje karty jest opcja ze albo jestes studentem albo nie
Ja tam wyrabialam w biurze podrozy i trwalo to 10 minut -
Yoanna > 06-10-2009, 21:31
dowod wystarczy. hostka lecac do hiszpanii potrzebuje paszport z prostego powodu - angole nie maja dowodow osobistych.
ja przy zapisie do szkoly nie musialam miec paszportu. zreszta wszedzie honoruja dowod - czy to na spotkaniu o nin, czy przy rejestracji w home office. do klubow tez mnie zawsze wpuszczali na dowod. alkohol tez zawsze kupilam, ale fakt - slyszalam czasem ze komus odmowili. (w takich sytuacjach krzyczcie ze dyskryminacja i proscie o menedzera. kto chodzi do monopolowego z paszortem? :lol: )
a co do spraw zdrowotnych.. po przyjezdzie mozesz zarejestrowac sie w przychodni, wizyty bezplatne bo bedziesz traktowana jako resident. bedziesz mogla rowniez przez internet wypelnic formularz i otrzymasz wtedy angielski odpowiednik karty ekuz (ta wydawana przez nfz) ktora jest wazna przez 5 lat. -
karolinka > 09-10-2009, 20:46
hostka do mnie napisala, zebym poczytala o Worker Registration Scheme na home office uk border agency bo jesli jestem zainteresowana to ona by miala jakad dodatkowa prace dla mnie 1-2razy w tyg..na tej stronie jest napisane, ze musze sie zarejestrowac tam..czy ktoras z Was tez sie tam rejestrowala? -
Yoanna > 10-10-2009, 17:56
jezeli podejmujesz legalna prace to musisz miec WRS.
placilam za to 90 funtow ale to bylo dawno temu, teraz moglo sie cos zmienic..
aha, i rejestrujesz sie jak juz masz prace, pracodawca da ci formularz do uzupelnienia