-
-
Re: Odmowy wizy...
anitaaa > 16-10-2011, 21:36
[quote name="izz"]
[quote name="anitaaa"]Miałam podobną sytuację do Ciebie w ten piątek. Również odmówiono mi wizy, zostawili wszystkie moje papiery u siebie oddali tylko paszport i wytyczne co mam przynieść. Też potrzebne były mi referencję. Poleciałam szybko do biura, babeczki wydrukowały mi kilka moich referencji, pobiegłam znowu do ambasady, zostałam wpuszczona bez żadnych ale i bez kolejki wezwana do pani Konsul, której pokazałam referencje i po chwili podpisała wszystkie papiery i teraz czekam aż kurier przywiezie mi paszport z wbitą wizą. Więc nie rozumiem czemu ty miałaś taki problem. Fakt faktem nie powinni w ogóle o referencję pytać, a tym bardziej ich sprawdzać, ale jak jest taka sytuacja no to mi bez problemu wszystko przyjęli. Ważne żeby nie robić wrażenia złej i zawiedzionej tylko mimo to uśmiechać się i dalej z nimi rozmawiać i załatwić szybko to co trzeba.[/quote]
Miałaś spotkanie w Warszawie? Może Pani konsul miała długie, blond loki?
No ja w rezultacie dostałam wizę, po tym jak agencja wysłała list do ambasady, tylko niestety ja musiałam jechać drugi raz. Pani konsul przyznała się do błędu i po problemie.
Niestety teraz walczę z innym problemem. Wizę dostałam ale rodzina zrezygnowała 2 tygodnie przed moim przylotem. A agencja w zasadzie nie szuka mi rodziny - minęły już 3 tygodnie odkąd tamta zrezygnowała. Nie wiecie może czy agencja w takiej sytuacji jest zobowiązana do znalezienia mi innej rodziny czy to taka sama sytuacja jakbym była w rematchu, tyle że ja jeszcze nie wyleciałam nawet.[/quote]
Miała długie blond włosy ale nie kręcone. A co do tego na temat rodziny to nic nie wiem więc ci niestety nie mogę pomóc. A czemu rodzina zrezygnowała z ciebie? I co na to agencja? -
izz > 16-10-2011, 21:47
Może to ta sama
Ich poprzednia au pair musiała nagle wyjechać i potrzebowali nowej od zaraz - tak przynajmniej tłumaczyli.
Agencja ciągle mówi to samo - stara się jak może. Miałam już kilka rodzin które w ogóle się nie odezwały a czas już ucieka. Najpóźniej muszę wyjechać 31 października. -
anitaaa > 16-10-2011, 21:55
[quote name="izz"]Może to ta sama
Ich poprzednia au pair musiała nagle wyjechać i potrzebowali nowej od zaraz - tak przynajmniej tłumaczyli.
Agencja ciągle mówi to samo - stara się jak może. Miałam już kilka rodzin które w ogóle się nie odezwały a czas już ucieka. Najpóźniej muszę wyjechać 31 października.[/quote]
No to nie za ciekawie. 31 października ja wylatuję. Nie wiem czy dasz radę znaleźć do tego czasu rodzinę, ale trzymam kciuki. Najważniejsze to nie poddawać się. Może ty odezwij się do rodziny pierwsza. Dziewczyny czasem tak robiły, że jak rodzinka nie pisała to same zaczynały rozmowę. Może akurat to coś da. -
izz > 16-10-2011, 21:59
anitaaa a jeszcze jedno pytanie, te referencje to miałaś od rodzin czy miałaś może z jakiegoś przedszkola/ żłobka?
Nie poddaję się, tylko szkoda że agencja podchodzi do tego w ten sposób. I niestety ja nie mam możliwości napisania do rodziny bo jestem w IE a tam nie ma roomu. -
anitaaa > 16-10-2011, 22:35
[quote name="izz"]anitaaa a jeszcze jedno pytanie, te referencje to miałaś od rodzin czy miałaś może z jakiegoś przedszkola/ żłobka?
Nie poddaję się, tylko szkoda że agencja podchodzi do tego w ten sposób. I niestety ja nie mam możliwości napisania do rodziny bo jestem w IE a tam nie ma roomu.[/quote]
Referencje miałam od znajomych, których dziećmi się opiekowalam. Normalnie przyjęła moje referencje bez żadnego problemu i nawet ich dokładnie nie sprawdziła tyko tak zerknela na wiek dzieci i jedna przeczytała w wersji angielskiej. No agencja sobie trochę teraz z tobą w kulki leci. Powinni się tym zajac bez żadnego ale i doprowadzić twoja sprawę do końca. Życzę powodzenia i cierpliwości w czekaniu na nowa rodzinke i oby ta nowa okazała się lepsza od tamtych. -
izz > 16-10-2011, 22:55
anitaaa dzięki -
panama > 15-02-2014, 1:20
Njwiększym powodem odmowy wizy jest problem z prawem, następnym jest przesiedzenie wizy - to powiedziała mi ambasada. Innymi powodami są nielegalni krewni w USA i kłamanie w aplikacji.