-
-
Re: Madryt
juanita_90 > 24-03-2011, 12:36
bardzo fajna miejscowość, miasteczko można powiedzieć studenckie, okolice tzn dokładnie gdzie?? Jeżeli w tym miasteczku to bardzo fajnie, w miar dobre połączenie autobusowe z Madrytem chociaż osobiście powiem szczerze ,że miasteczka na zachód od Madrytu stoją najgorzej z komunikacją miejską, tzn nie mają pocągów. Mówie o tych oddalonych już 25km i dalej. Ale jeżeli chodzi o połączenia autobusowe to są bardzo dobre. Dookoła Villanueva jest droga rowerowa i do biegania co ma napewno ok 10km bo biegnie dookoła miasteczka. Rewelacja jeździłam tam wiele razy na rolkach bo ja byłam au pair niedaleko tego miasteczka dokładnie jakieś 4km. Nie polecam życia na osiedlu tzn oni to nazywają urbanizacion przeważnie takie osiedla oddalone są od centrum od 3 do 10km i mają busy raz na ruski rok np jeżeli jechać chcesz do Madrytu to albo musisz złapać autobus i przesiąść się w centrum miasteczka albo musisz iść minimum kilometr na przystanek lub jeżeli masz szczęście dysponują busami które jadą przez Twoje osiedle ale takie busy jeżdżą minimum 5-7 razy na dzień więc lipa. Ale Villanueva de la canada to jest bardzo fajne miasteczko, macie tam aquapark , jeżeli masz mniej niż 21lat zrób sobie bilet miesięczny nie wiem tam masz chyba strefę B3 to będzie Cię kosztował 46euro i to już masz na wszystko na metro, na pociągi na autobusy i to wszystko do strefy B3 -
Yoanna > 24-03-2011, 20:09
46 euro na miesiac? -
Aisling > 24-03-2011, 20:52
juanita, dziekuje za odpowiedź!
Moi hości (mam jutro z nimi interview wiec się okaże jak bardzo moi) mieszkają dokładniej w "Villafranca del Castillo" co należy właśnie do "Villanueva de la Cañada". Z tego co mi host pokazywał na mapie to mają dosyć blisko przystanek. I mówił, że planuje mi kupić bilet miesięczny, więc chill. Teraz tylko kwestia aby się jednak na mnie zdecydował. Ale mimo że nie całkiem w Madrycie to jednak mam nadzieje, że się uda, bo i rodzinka i lokalizacja wydaje się być bardzo fajna. -
Aisling > 25-03-2011, 23:44
Dziewczęta, dołączam do was pod koniec czerwca! -
juanita_90 > 26-03-2011, 10:55
no to fajnie , na ile przyjeżdżasz ?? ale w wakacje będzie trochę skórczona ekpia. Ja jadę 18lipca do polski i wracam 17 sierpnia. Niektóre dziewczyny zastanawiają się co będą robić ale prawdopodobnie cała ekipa pojawi się spowrotem we wrześniu razembuziaki -
Aisling > 26-03-2011, 13:33
Na ponad dwa miesiące. Planuje przylecieć jakoś z początkiem lipca, końcem czerwca, a wylecieć gdzieś w połowie września, albo ciut wcześniej. Na chwile obecną szukam jeszcze jakiegoś konkretnego lotu, za który nie wydałabym miliona
Właśnie, może mogłabyś polecić jakieś linie lotnicze? Słyszałam coś o Ryanair, ze sa nie tacy drodzy. A połączenie potrzebowałabym z Krakowa lub Katowic. I tak w okolicach 25.06.-01.07.
No cóż, ja przylatuje właśnie na wakacje kiedy wy wybywacie. Ale może sobie jakoś poradzę
Jeszcze Rosario szuka rodzinki w Madrycie. -
rosario > 26-03-2011, 13:38
z katowic wizzair ma całkiem tanie, tylko niestety po rozpoczęciu wakacji bilety są już sporo droższe, niż np. tydzień przed końcem roku szkolnego :/ -
juanita_90 > 28-03-2011, 23:53
Ryanair z Krakowa ma fajne ceny, my lecimy z moim espanol do Polski i za dwa bilety placimy 320euro no ale bez bagazu lecimy tylko z podrecznym hehehe.
a to nie widzialam,ze rosario cos pisala,ze szuka w Madrycie.
e to Ty tylko wakacyjny wyjazd, my tutaj juz jestesmy weteranki hehehe. no szkoda bo nie zdazysz sie nawet zaklimatyzowac. ale jak poczujesz hiszpanskie zycie to nie bedziesz chciala wracac -
Aisling > 31-03-2011, 12:16
Jeśli tak bardzo pokocham Hiszpanię, to najwyżej wrócę zaraz po maturce.Będzie mobilizacja, aby wszystko pozdawać i leeecieć!
Aaah, nie mogę się już doczekać! -
anjaa90 > 26-04-2011, 23:28
Cześć dziewczyny
Ja te wakacje spędzę w mieście Colmenar Viejo jakies 30 km od Madrytu tak więc jak najbardziej piszę się na jakieś spotkania, wyjscia do pubu itp bo popołudnia i weekendy mam wolne. Będę od 9 lipca do 2 września a lecę z Lufthansą bo mi bliżej z Berlina niż z Polski ( Szczecin :p ) btw póki co znam tylko kilka słów po hiszpańsku ale moja rodzinka bardzo się z tego cieczy bo mam z nimi mówić po ang :p