• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Opieka nad malymi dziecmi 0-3 lat

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Opieka nad malymi dziecmi 0-3 lat

• Opieka nad malymi dziecmi 0-3 lat
  • Re: Opieka nad malymi dziecmi 0-3 lat

agulka > 04-05-2009, 15:11

sluchajcie z ta nauka to jest tak, ze wiek dzieci nie ma znaczenia...

bedac w Ohio mialam 3 maluszkow - 4 miesiace, 2 latka, 3 latka. mieszkalam na zadupiu, zero kolezanek w poblizu, sasiadow ledwo widzialam... i co, wlasnie tam podszkolilam jezyk. ogladalm tv, sluchalam radia, czytalam gazety, ksiazki. rozmawialam z hostami.

to samo tu w szwajcarii - tez niby mowia po francusku, ale wszyscy znajomi po ang, wiec jedyny kontakt z francuskim mam w szkole - idzie sie nauczyc sila rzeczy, czy sie tego chce czy nie. osluchanie sie z jezykiem to najlepsza metoda naukowa

nowa123 > 04-05-2009, 15:38

znam au pair ktora siedzi z dziecmi 2-4 latka caly dzien sama. gdy wracaja hosci sa zbyt zmeczeni zeby z nia rozmawiac.

czy moje nastolatki mowia slangiem, tak mowia czesto sie zdarza, ze nie rozumiem wtedy sie ich pytam a one zaczynaja sie smiac i mowia lepiej zebys tego nie wiedziala.

gdy mam jakies pytanie np. co znaczy to co znaczy tamto, tlumacza...

tak macie racje, nastolatki nie potrzebuja au pair, tak jak male dzieci.

owszem szykuje im jedzenie, sprzatam, piore po nich ale wy to samo i wiele wiecej robicie dla mniejszych dzieci.

przez to, ze zajmuja sie soba, nawet zrobia sobie sami jedzonko czuje sie nie potrzebna, jednak ciesze sie, ze nie musze sie meczyc z beczacym malcem.

Pozdrawiam

agulka > 04-05-2009, 15:48

skoro hosci z nia nie rozmawiaja, to niech wyjdzie do ludzi. w parku , na placu zabaw mozna uslyszec jezyk. tv, gazety itd..

ja nie moglabym byc z wiekszymi dziecmi z 2 powodow - sa pyskate - i ja tez..wiec bysmy sie pozabijali chyba a 2 to fakt, ze ja musze ciagle cos robic, bo mnie nosi,jak mam tak siedziec i nic nie robic.

a poza tym praca z maluchami sprawia mi przyjemnosc, bo nie ma nic przyjemniejszego jak maluszek podejdzie, przytuli, powie, ze kocha - to sa tak szczere i prawdziwe uczucia, ze nie zamienie tego na nic innego

Maya mi ostatnio powiedziala, ze jestem jej duza siostra i mnie kocha heh.

nowa123 > 04-05-2009, 16:03

spotkam sie z ta au pair w weekend, jest ponoc bardzo nie zadowolona z rodzinki ma 2 dzieci w wieku 2-4 latka.

ona pracuje 4 dni w tygodniu; 3 ma wolne i jest nieszczesliwa-nie rozumiem tego (!) ta dziewczyna jest na wizie, wiec nie moze zmienic rodziny.

wieksze dzieci sa bardziej niezalezne, maja swoich znajomych, nie zawsze chca aby au pair im towarzyszyla- ja to rozumiem.

dzis np. odkurzylam dom, bylam na miescie, dzieci do tej pory biegaja z rowiesnikami

dzis mam duzo czasu wolnego.

na pewno do takiego maluszka au pair bardziej sie przywiaze, takie male, przyjdzie sie przytulic....

pewnie taki malec jest bardziej za wami niz za matka, w koncu gdy rodzice pracuja poza domem dziecko przebywa wiekszosc czasu z opiekunka.

agulka > 04-05-2009, 16:06

jak nie moze zmienic rodziny? nie rozumiem... zawsze mozna.

moja Maya mowi, ze ma 2 mamy - jedna mame-siostre i jedna mame normalna taa na pewno sie mamie milo robi jak takie cos slyszy

z kolei moja chrzesnica powiedziala latem rodzicom, ze ona strajkuje i ma byc tak, ze ja bede jej mama i z nia zamieszkam, a oni sie wyprowadza do Szwajcarii

kamysia > 04-05-2009, 16:08

.

nowa123 > 04-05-2009, 16:14

nie moze zmienic rodziny, w holandii gdy rodzina bierze au pair oni placa za wize, nie ma mozliwosci zmiany, gdyby ona chciala zmienic musialaby wystapic o wize nastepny raz i wracac do turcji.

agulka widze, ze cie male dzieci bardzo lubia to wzruszajace gdy takie dziecko powie takie piekne slowa, tym bardziej, ze dzieciaczki sa szczere i mowia co mysla.

najblizsze miasto kolo mnie to Arnhem

agulka > 04-05-2009, 16:17

ooo nie wiedzialam, ze takie sa zasady w holandii. to przekichane ....

mysle, ze mnie lubia, ale to dziala w 2 strony- ja je tez uwielbiam..wszystkie

a jak daleko masz do Amsterdamu ?

kamildzianka > 04-05-2009, 16:26

Dobra, wracam do tematu.

Otoz wszystkie oferty sa do malych dzieci. Jak sie napale, ze baba ma 2,5 roczna dziewczynke, to gdzies miedzy wierszami wklei, ze ma rowniez 6 tyg. chlopca... No i nie mam co wybrac.

Normalnie szukam juz od dawna, ale ciezko, ciezko... U mnie jest gorzej, bo ja jestem ograniczona swoim rejonem. Wy mozecie sobie wybierac rodzinki w calym USA, a ja szukam w swojej dzielnicy, bo samochodu nie mamy, musze brac autobus...

Porazka.

Cos czuje, ze nic z tego nie bedzie. Ja sie nie znam na malych dzieciach, placze i krzyki mnie doprowadzaja do szewskiej pasji. Nienawidze jednostajnego buczenia, powtarzalnosci dzwiekow, jak placz. Wiem, ze sa dzieci, ktore mozna nosic na rekach, tulic, a ono i tak ryczy. Wiecie, wtedy najchetniej zostawilabym je samo, niech sie wyplacze... Zmeczy sie, to przestanie.

Kiedys w PL opiekowalam sie tylko przez jeden dzien razem z moja sasiadka dwojka dzieci. Byla malutka dziewczynka, ktora caly czas spala oraz 3-letni chlopiec. Ten chlopiec, gdy mu sie czegos zabronilo, to plakal, rzucal sie na dywan, totalna histeria. Ja go zwyczajnie zostawilam samego sobie. Mysle sobie: Nie bede dzieciaka uczyc, ze na kazdy jego placz na przybiegne i zrobie to, czego on sobie zyczy! Niech placze, niech sie zasmarka, niech zachrypnie, niech spuchnie od placzu, niech zasnie od placzu! Mam to w dupie!

Ale takie cos nie przejdzie w USA. Oni maja kamery, to zupelnie legalne... Jak wtedy takie dziecko nauczyc, ze czasami bedzie ignorowane, skoro nie dzieje mu sie krzywda, a placze tylko, bo cos mu sie nie podoba?

agulka > 04-05-2009, 16:30

nie, no to faktycznie omijaj szerokim lukiem takie dzieci...

a patrzylas na craigslist?

ps. a czy nie masz tam w okolicy jakiejs agencji dla nian? skoro masz pozwolenie, to mozesz sie tam zglosic? pamietam, ze kol tak zrobila i cos tam znalazla. to bylo tez w chicago, ale rejonu nie pamietam.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia