• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Godziny pracy

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Godziny pracy

• Godziny pracy
  • Re: Godziny pracy

Aldaa7 > 08-06-2014, 0:50

Tak, dzisiaj im powiedziałam (chociaż myślę, że skoro już wczoraj tak zaciekle szukali to chyba zdawali sobie sprawę, że tak będzie, albo stwierdzili, że skoro coś mi przeszkadza - bo przecież to jest tak relaksujące pracownie u nich, że aż powinnam błagać o więcej, najlepiej 24/7 - i nie doceniam jak mam dobrze to oni mnie nie chcą. Miałam w sumie wczoraj niezły ubaw jak gadał przez tel z tymi potencjalnymi au pair - wyobraźcie sobie, że ktoś do was dzwoni po 10 w nocy, że szuka au pair od zaraz i mówi ze śmiechem i/lub pretensją, że ich obecna au pair uważa, że pracuje zbyt długo i to jest dla niej za ciężkie i w tym momencie chyba każdemu by się zapaliła czerwona lampka - chyba tak też było z tymi dziewczynami, bo dalej musiała mówić co takiego muszę robić i kończyło się na 'dobrze, to zadzwoń jak to przemyślisz'.

paulinanor > 08-06-2014, 11:49

Ciekawe czy szybko kogoś znajdą. Może napisz w temacie post oszuści o tej rodzinie. A w relacjach jak ze sobą przebywacie jak się do Ciebie odnoszą? Wogóle to dziwne że wcześniej mieli au pair z Rumuni 16letnią, to wogóle legalne w tak młodym wieku być au pair?

Aldaa7 > 08-06-2014, 12:29

Właśnie planowałam napisać - czekałam tylko na chwilę wolnego, dzisiaj opiszę, bo wzięłam wolne. Z tego co widzę to oni sobie w ogóle z tym dzieckiem nie radzą, ciągle płacze, bo nie zwracają na niego uwagi, co najwyżej się na niego wydrą, że ma przestać płakać, albo rzucać zabawkami - jego próby zwrócenia ba siebie uwagi. To nie jest legalne, żeby tak młoda osoba była au pair, z tego co wiem to tylko w niektórych krajach może mieć 17, a w większości musi mieć co najmniej 18. Przypuszczam, że żadnego kontraktu nie było, oni nic nie wspominali, żeby podpisać kontrakt, a ja miałam zamiar pogadać o tym jak rozmawiałam o godzinach pracy, jednak po ich reakcji zrezygnowałam z poruszania tego tematu. A co do relacji, są mili o ile wszystko Ci się podoba, pytają co u ciebie, czy czegoś nie potrzebujesz. Mnie się cały czas pytali co jadłam i mówili, że powinnam jeść więcej i bardziej różnorodnie, mówili, że np w zamrażarce są frytki to może chcesz zjeść, albo jak masz ochotę to zjedz lody, często też mi po prostu dawali różne przekąski typy serki czy ciasta (chcą dobrze, ale to mnie trochę irytuje - całe życie byłam przyzwyczajona, że nikt mi nie narzuca, żebym coś zjadła, moja rodzina uważa, że jak chcesz coś zjeść to jedz, a jak nie to nie np jest obiad jak chcesz to przyjdź i sobie nałóż, a jak nie chcesz to sobie później odgrzejesz, albo zrobisz coś innego - wiem, że niby to nie zdrowe itp ale mi to służy - przez ostatnie parę lat miałam min raz w miesiącu robione badania na niemal wszystko co mogłoby być skutkiem takiej 'diety', bo skoro jestem wegetarianką to na pewno mam anemię itp (według lekarzy) i cóż wszystko zawsze wychodziło idealnie - ale zboczyłam z tematu...) i oni nie mogą zrozumieć dlaczego jak miałam dzień wolny to siedziałam w pokoju i czytałam książkę, bo powinnam spędzać czas z nimi... Więc pod tym względem nie są tacy źli.

paulinanor > 08-06-2014, 21:49

To przynajmniej dobrze, że są dosyć uprzejmi. Moich obecnych hostów też irytuje że jak mam wolne siedzę sama w pokoju i że się uczę angielskiego ( a jestem w Szwajcari u niemieckiej rodziny) a nie jestem na górze z nimi. Dlatego staram się wybywać gdzieś często. W domu jak jestem u siebie też siedzę w pokoju i robię coś na własną ręką więc nie widze powodu dlaczego tu mam robić co innego. Pozatym po 4 dniach pracujących od 6.50 do 18.30 opiekowanie się 2 letnim dzieckim i 8 letnim z ADHD w dodatku niepracującym ojcem, który jest okropny poprostu mam ochotę być sama. A ta nowa rodzina z Leeds jakie dzieci? Lepsze kieszonkowe? Bedziesz miała umowę??

Aldaa7 > 08-06-2014, 22:25

Tak, najpierw na 2 miesiące, £80 tygodniowo na początek, jak przedłużymy umowę to więcej. 2 dziewczynki (9 i 4 lata), praca 3-4 h dziennie przez 5 dni w tyg (wolne weekendy - a jeśli miałabym pracować w weekendy to tylko za wcześniejszym ustaleniem i tylko jeśli bym się zgodziła, oczywiście płatne dodatkowo), poza tym własny pokój (podwójne łóżko, szafa, tv i komputer) oraz łazienka i WC. Oni ogólnie mówią po polsku - ich dziadkowie wyjechali do Anglii po wojnie, więc na pewno się dobrze zrozumieliśmy.

24.06
    To już mój drugi tydzień z tą rodziną i... oni są po prostu cudowni! Na lepszą rodzinę chyba nie mogłam trafić Nie ma tu zbyt dużo do robinia, właściwie tylko w pon i czasem wt mam trochę rzeczy do prasowania, raz w tygodniu odkurzyć (jeśli jest potrzeba) i przeważnie zmywam po śniadaniu (po kolacji oni zmywają), a poza tym od 16 do max 18:30 bawię się z dziećmi (dziewczynki są na prawdę świetne, od razu się polubiłyśmy, grzeczne, nie marudzą, że chcą to czy tamto, nawet jak się im powie, że czas na tablecie się skończył). Te moje obowiązki są raczej na zasadzie 'o widzę, że jest parę rzeczy do zmywania to pozmywam' albo 'przydałoby się odkurzyć'.  Moi hości są naprawdę przemili, mamy na prawdę dobry kontakt, zawszę z nimi gdzieś jeżdżę np na polską dyskotekę, żebym poznała nowe osoby i nawet idę na 18-stkę takiej dziewczyny to też będzie okazja, żeby kogoś poznać. Tak więc u mnie wszystko idealnie póki co.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia