-
-
Re: Czy każda dziewczyna ma szansę na hostrodzinę?
evvve01 > 26-03-2013, 10:46
Mi się wydaje, że nie każda dziewczyna ma taką szansę... przynajmniej nie od razu. Ja progfil założyłam jakoś w styczniu i do tej pory nie znalazłam żadnej rodziny. Szanse, że jeszcze znajdę są znikome, bo dopiero teraz się zorientowałam, że większość rodzin ma już au-pair na wakacje i że poszukiwania powinnam zacząć 2-3 miesiace wcześnie, bo teraz zgłaszają się do mnie rodziny, ktore poszukują au-pair od padziernika/ września :/ -
balbina > 27-03-2013, 15:21
eve a na kiedy miałaś termin wyjazdu? Bo widziałam, że maturę piszesz to w wakacje chciałaś jechac? Do jakiego panstwa?
bo to też wyjasnia wiele - kiedy chce się jechać.
Ja jestem od roku w agencji no i słabo, słabo było na maksa.... Jak chciałam wyjechać w lipcu 2012 no to za dużo rodzinek nie miałam na roomie - ale też filmiku nie miałam a filmik jest mega ważny. potem miałam problemu, więc nie licze tego okresu i teraz znowu chcę jechać w lipcu, ale już tak na prawdę, na 100%, bez wahaniaPo tym dziwnym roku sama się ogarnęłam, dowiedziałam się bardziej jak działa ten program, tylko historii przeczytałam, więc jestem przygotowana na różne akcje.
Teraz mam nowy filmik, trochę poprawiłam swój room i miałam 2 rodziny w jednym czasie, także coś się ruszyło. Tylko to było jakieś 2-3 tyg. temu teraz cisza. Tzn. dalej rozmawiam z jedną z tych rodzinek i mi się bardzo podobają, ale jak oni by mnie nie chcieli to bym znowu jakoś ulepszyła swój profil, nowe zdjęcia itd.
Trzeba się przyłożyć do swojej aplikacji czy tego chcemy czy nie
Generalnie trzeba się bardzo wybić spośród innych au pair, mam na myśli, że trzeba zrobić radosny, orginalny filmik i myślę że wtedy nie ma problemu z brakiem rodzinek. -
evvve01 > 28-03-2013, 12:36
Termin wyjazdu mam napisany między 06/ 07 2013 . Tak, mam maturę w tym roku i chcialam jechac na wakacje. -
Foxy Lady > 28-03-2013, 23:12
Hej, nie chciałam zakładać niepotrzebnie nowego tematuMam dylemat - nie wiem którą rodzinę wybrać.
Na AW prowadzę dość zaawansowane rozmowy z dwoma rodzinami i... Obie całkiem przypadły mi do gustu. Chodzi o aupairowanie w Finlandii. Pierwsza z nich ma dwójkę dzieci, zapewnia mi kurs językowy (mogę wybrać - fiński, szwedzki lub angielski), wolne czwartki i co drugi weekend, 300 euro, ale... Mieszkają na wsi, pomiędzu Turku a Helsinkami (do jednego i drugiego miasta jest ok. godzina drogi). A ja potrzebuję wizyty u ortodonty raz na miesiąc lub dwa. Pytałam tej host mamy o ortodontę, zapewniła "że to nie problem, znajdę ortodontę w mieście". Ogółem bardzo miła host mama, fajnie mi się z nią rozmawia, lubi te same zespoły co ja itd. Starszy syn (6 lat) mówi po angielsku, młodszy (3 lata) nie, ale host mama zapewnia, że "to nie problem, on nie mówi wiele, a nawet jeśli to szybko się nauczysz".
Druga rodzinka ma córkę 6-letnią, mieszkają w dwóch domach (oba na wsi) niedaleko dość dużego miasta (15 min autobusem). Chcą, żebym szybko nauczyła się szwedzkiego (wiadomo, że w Finlandii szwedzki też jest językiem urzędowym), bo dziewczynka nie mówi zbyt wiele po angielsku. Miła host mama, obiecała mi sprawdzić najbliższego ortodontę, ale mam wątpliwości...
Decydować się teraz czy szukać dalej? Planuję jechać w lipcu lub sierpniu, najpóźniej we wrześniu. -
evvve01 > 30-03-2013, 19:04
A na ile miesięcy zamierzasz wyjechać ?
Ja bym się skłaniała przy rodzince numer 1. -
Foxy Lady > 30-03-2013, 20:32
Jestem przebiegłaJuż wiem, że pierwsza rodzinka odpada - sprawdziłam ich na fejsie. Kręcą coś z miejscem zamieszkania, ta hostka ma na stronie podaną zupełnie inna miejscowość, poza tym coś mi tu nie pasuje - facet pracuje chyba jakoś dorywczo a ona w Lidlu na kasie i biorą au pair...? Szukam dalej. Pani z rodzinki nr 2 jest rzeczowa i odpowiada na wszystkie moje pytania, poza tym mówi o wiele lepszym angielskim. No ale nie logowała się od kilku dni i z tego co widzę nie odczytała mojej wiadomości, więc siedzę w niepewności. Asekuracyjnie wysłałam już z 20 aplikacji, ale jak na razie przyszło mi parę negatywów, no cóż k -
blanca > 31-03-2013, 13:55
To że hostka pracuje na kasie w markecie, a on dorywczo nie przesądza o tym, że nie mogą zatrudnić au pairMoja poprzednia hostka pracowała na kasie w markecie, a host miał swoją jednoosobową firmę remontową i nie zawsze miał zlecenia. Ale jeśli czujesz, że coś kręcą, lepiej sobie odpuścić -
kasiulek91 > 02-04-2013, 14:19
Jeśli wydaje Ci się, ze rodzinka Cię oszukuje to faktycznie odpuść ale co do miejsca zamieszkania na facebooku to moja była rodzinka tez miała tam inne (większe miasto w pobliżu zamiast ich wsi podane) bo czasem lepiej podać większe miasto bliżej niż kompletną wiochę o której nikt nie słyszałTakże to nie koniecznie musi być oszustwo Ale jeśli masz wątpliwości to lepiej zaufać swojemu instynktowi -
Arvis > 09-04-2013, 0:29
ja mam jakis kryzys
Szukam na APW i Great Ap, na APW jeszcze, ale Great Au pair to jakaś ściema jeśli chodzi o Włochy, dodając ciągle kogoś do 'ulubionych' dostaje ze dwie negatywne reszta olane, jedną dostałam pozytywną, ale po kliknięciu tego kciuka nie mogę do nich napisać, ani rodzina do mnie nie pisze. MAm wrażenie, że tam nie będąc z UK USA.. na dobrą ofertę z Włoch nie ma szans ;/
A na APW tez kiepsko, albo chcą krócej albo dłużej albo jacys dziwni... :/
mam pytanie, czy warto zrezygnować ze swoich preferencji i wybrać np. rodzinę z trzema chłopakami, czy ktoś opiekował się samymi chłopcami ?
nie wiem czemu trudno mi sobie to wyobrazić, ale byłabym wdzięczna za jakąś opinię z doświadczenia. -
Saiisuke > 09-04-2013, 11:19
Opiekowałam się samymi chłopcami jak byłam w Hiszpanii. Szczerze mówiąc wolę opiekować się chłopakamiDziewczynki zwykle płaczą o byle co, są bardziej kapryśne, wielu rzeczy się boją, a do tego mnie zabawa lalkami barbie czy inne tego typu dziewczęce zabawy zanudzają. Zdecydowania wolę pograć w piłkę, zbudować coś z klocków lego czy nawet urządzać wyścigi samochodzików z chłopcami ^^